Maaliskuussa herkutellaan mangoilla: lue mangon yllättävät terveyshyödyt!

Sonja Salo
  • Kangasala

Maaliskuussa herkutellaan mangoilla: lue mangon yllättävät terveyshyödyt!

Maaliskuun satokauden herkku on mango. Kun makea, kypsä mango saa kaverikseen sipulia, chiliä, limettiä, korianteria ja öljyä on lopputuloksena helppo ja ihana mangosalsa, joka on raikas lisuke monelle ruoalle. Mangosalsa sopii esimerkiksi broilerin, kalkkunan, katkarapujen tai kalan kanssa sekä täytteeksi tortilloihin. 

Maukkaan mangon terveyshyödyt:

Tiesitkö, että joka maailman kolkkaan levinnyt mango on yksi maailman syödyimmistä hedelmistä? 

Mangot ovat kalium- ja magnesiumpitoisia sekä monen vitamiinin, kuten raboflaviinin, B6-, A-, C-, ja K-vitamiinin ja foolihapon lähde. 

Tropiikissa kasvavilla mangoilla ja Suomenkin pelloilla kasvavilla porkkanoilla on paljon yhteneväisyyksiä. Kummatkin ovat beetakaroteenipitoisia, joka on tehokas antioksidantti. Beetakaroteenin ansiosta nämä herkut ovat myös oranssin tai keltaisen värisiä.

Helppo, maukas ja terveellinen mangosalsa:

Ainekset:

4 annosta

  • 1(540 g) Syöntikypsä mango

  • 1/2 (70 g) pieni punasipuli

  • 1 valkosipulinkynsi

  • 1 mieto punainen chili

  • n. 1 rkl limetinmehua

  • 1/2 rkl oliiviöljyä

  • n. 1/4 tl suolaa

  • ripaus mustapippuria

  • 1/2 dl tuoretta korianteria hienonnettuna

  • puolikas paprika

Valmistus:

  • Kuori mango. Poista kivi mangosta leikkaamalla hedelmäliha irti litteän kiven ympäriltä. Kuutioi mango sopiviksi palasiksi.

  • Hienonna sipulit. Halkaise chili, poista siemenet ja pilko pieneksi. Pilko paprika pieniksi palasiksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna tekeytyä hetki jääkaapissa ennen tarjoamista. 

Tarjoile mangosalsa esimerkiksi kanan tai katkarapujen kanssa tai sujauta sitä tortillan väliin.