Niskat jumissa? Näin pääset niskavaivoista eroon.

Niskat jumissa? Näin pääset niskavaivoista eroon.

Kirjoittaja: Tiina Granroth ja Maija Kiljunen

Etätyö ja niskat jumissa?

Olemme siirtyneet valtaosin etätyöskentelyn maailmaan, joka tuo usein mukanaan erilaiset työskentelytavat. Työergonomia on erilainen ja työskentelyasennot saattavat jäädä yksipuolisiksi. Kun oikein uppoudumme työhön, voi myös työn tauottaminen unohtua. Kaikki tämä saattaa aiheuttaa helposti kipua ja jumitusta niskoihin. Kyselyiden mukaan viimeisen kuukauden aikana niskakivusta on kärsinyt jopa 40% suomalaisista.

Muista pitää taukoja

Usein niskojen jännitystilojen ja kipujen taustalla voi olla yksinkertaisesti liikkumattomuus, heikko lihasvoima ja yksipuoliset työasennot. Näyttöpäätteellä työskennellessä asento usein lysähtää ja pää työntyy eteenpäin kohti ruutua. Pitkäkestoisena tämä voi aiheuttaa niskan jomotusta, päänsärkyä, huimausta ja sormien puutumista. Kannattaa siis muistaa työn tauottaminen ja asennon vaihtaminen vähintään tunnin välein.

Kannattaako niskaa treenata?

Niskaa usein varotaan tai sitä ei tule vahvistettua. Paras lääke niskakipuun on kuitenkin liike. Niskan lihaskuntoa voi parantaa erilaisilla voimaharjoitteilla. Kiertoja ei pidä myöskään unohtaa, vaan niskaa kannattaa taivutella moneen eri suuntaan.

Seuraavalta videolta saat vinkin, jolla helpottaa niskan ja hartioiden jumia. Fysioterapeutti Tiina Granroth Fysios Selkäcenteriltä ohjaa sinulle harjoituksen, jonka voit helposti tehdä vaikka työpäivän lomassa.

Tarvitsetko heti apua niskavaivoihin?

Fysioksen Digifyssari-palvelun suosittu Niskat kuntoon -ohjelma on sinulle, jolla niskalihakset tuntuvat olevan jatkuvasti jumissa. Ohjelmassa tehdään joka päivä 21 päivän ajan harjoitteita niskoille. Ohjelmassa tehdään erilaisia kaulan- ja niskanlihasten voimaa ja hallintaa lisääviä harjoitteita sekä erilaisia liikkuvuusharjoitteita niskoille. Harjoitteista muodostuu kolme erilaista harjoitusohjelmaa, joiden avulla niska-hartiaseutu pysyy kunnossa myös tulevaisuudessa. 

Lue lisää