Onko selkäsi kipeä? Lue mistä saat apua kipuun.

Onko selkäsi kipeä? Lue mistä saat apua kipuun.

Kirjoittaja: Maija Kiljunen

Onko selkäsi kipeä tai tuntuuko se heikolta?
Selän jomotus ja särky saa meidät helposti ajattelemaan, että selkä on heikko ja sitä tulisi varoa. Näin ei kuitenkaan ole, vaan selkä on itseasiassa yksi meidän kehomme vahvimpia osia ja tehty kestämään rasitusta. Usein selkäkipu kuitenkin herättää meissä tunteen, että selkäni on heikko tai rikki.

Kipu ei kerro selän heikkoudesta
Selkäkivut ovat hyvin yleisiä, jopa kahdeksan kymmenestä aikuisesta tuntee selkäkipuja elämänsä aikana. Suurimmaksi osaksi kipu on täysin vaaratonta ja selkä paraneekin itsestään. Jopa 90% tapauksia varsinaista syytä selkäkivulle ei löydetä. Jäljelle jää siis ainoastaan noin 10%, joiden  kivulle voidaan löytää selkeä syy. Näistäkin vakavia on onneksi vain pieni osa. Kipu on kuitenkin aina totta ja kivun aiheuttajia voi olla useita. Nykytutkimuksen valossa tiedämme, että selkäkivun taustalla saattaa olla esimerkiksi stressiä tai unettomuutta.

Onko keskivartalon core -harjoittelusta apua?
Usein ajatellaan, että selkäkipuisen tulisi tehdä vahvistavaa keskivartalon core -harjoittelua jotta selkä vahvistuu. Tämä voi kuitenkin viedä tilanteen vielä pahempaan suuntaan. Harjoittelu on hyväksi selälle, mutta vahva keskivartalon lihasten vahvistaminen tilanteessa, jossa lihakset ovat jo ylikireät voi enemmänkin olla haitaksi. Kevyttä core -harjoittelua istuessa voi tulla ihan huomaamatta jopa töissä, 8 tuntia päivässä. Jos tällaisen päivän jälkeen lähtee vielä tekemään tiukan core-treenin päälle, on selkäkivun kierre valmis.

Selkä tarvitsee liikettä
Oikeanlaiset harjoitteet ja kaikki arkiaskareet ovat usein avainasemassa selkäkivun hoidossa. Selkä tarvitsee monipuolista liikettä. On tärkeä löytää selän voima-asento. Asento, jossa selkä on kivuton ja vahvimmillaan. Kun tämän voima -asennon löytää, niin koko selän hallinta paranee ja kivut pysyvät loitolla.  

Jos sinulla on kipua tai heikkouden tunnetta selässä tai oma voima-asento hukassa, niin nyt voit ilmoittautua mukaan Selkä kuntoon -kurssille! Kurssilla selän toimintaan erikoistunut fysioterapeutti neuvoo sinulle kuinka löydät voima-asentosi ja saat oikeanlaisia harjoitteita, jotka auttavat pitämään selkäsi kunnossa.

EasyFitin asiakkaille -30% Selkä-kuntoon ohjelmasta alekoodilla: EASYFIT19

Lue lisää >> https://digifyssari.fi/p/selka-kuntoon-21