Pysy liikkeellä myös pimeänä vuodenaikana

12.11.2019 09:34

Tuliko keväällä ja kesällä juostua tai pyöräiltyä paljon? Lopahtiko into, kun syksy saapui, illat pimenivät ja kelit kylmenivät? 

Mikäli edelliset kysymykset saavat sinut vastaamaan kyllä, olet samassa veneessä kuin suurin osa Suomen kuntoliikkujista. Aurinkoiset kesäkelit huutavat lenkille, mutta syksy saa kuntoliikkujan käpertymään kotisohvalle tai ainakin siirtämään liikunnan lähes kokonaan sisätiloihin. Sisäliikunta on liikuntaa siinä missä kaikki muukin liikunta, mutta vuodenajan vaihtuessa syksyyn kestävyysliikunnan määrä vähenee monella merkittävästi. Viikko-ohjelmasta löytyy varmasti vauhdikasta jumppaa tai sulkapallovuoroa, mutta erityisesti pitkäkestoiset ja matalatehoiset suoritukset, kuten reippaat kävelylenkit jäävät vähemmälle, jolloin peruskunto voi päästä huononemaan. 

Kolme tärkeää syytä, miksi viikostasi tulisi löytyä peruskestävyysharjoittelua:

  • Luo pohjan kaikelle muulle harjoittelulle: jo sana peruskuntoharjoittelu kertoo, että nyt ollaan kehittämässä peruskuntoa. Mitä peruskunnolla sitten tarkoitetaan? Peruskunnon piikkiin menee monikin asia, mutta tärkeimpien muuttujien joukossa ovat muun muassa hiussuoniston kehittyminen ja rasva-aineenvaihdunnan paraneminen. Lihaskudoksen hiussuonisto luo edellytykset sille, että hapekas veri voi virrata lihakseen. Rasva-aineenvaihdunnan kehittymisellä puolestaan tarkoitetaan sitä, että elimistö oppii käyttämään enemmän rasvaa polttoaineena, jolloin jaksamme pidempään. Kun pidät tänä vuonna huolen siitä, että viikkosi sisältää peruskestävyysharjoittelua myös synkkinä vuodenaikoina, voit olla varma, että jalka liikkuu paljon paremmin kevään ensimmäisillä juoksulenkeillä.
  • Pitää kehon ja mielen virkeänä vuodenaikana, jolloin luonnostaan väsyttää: pimeä vuodenaika vetää monella mielen matalaksi, mutta onneksi peruskestävyysharjoittelu, kuten reippaat kävelylenkit, ovat oiva keino pitämään kehon ja mielen virkeänä. Matalatehoiset harjoitukset kehittävät erinomaisesti hapenkuljetuselimistön kuntoa, joka on yksi keskeisimmistä jaksamiseen vaikuttavista tekijöistä. Lisäksi liikunnan harrastaminen kohentaa tutkitusti mielialaa niin akuutisti kuin pitkällä aikavälillä sekä saa sinut nukkumaan paremmin, jolloin tulevan päivän vireystilasi on paljon parempi.
  • Peruskestävyysharjoittelu tepsii tehokkaasti painonpudotukseen: mikäli mielessäsi on jo pidempään ollut painonpudotus, nyt ei kannata jäädä odottamaan uuden vuoden lupauksia, vaan tarttua toimeen heti. Ja peruskestävyysharjoitteluhan on erinomainen tapa tarttua kiinni parempaan painonhallintaan. Peruskestävyysharjoitukset kuluttavat mukavasti energiaa ja niitä voi (ja kannattaa!) sisällyttää viikkoon useita, sillä niistä palautuu nopeasti. Harjoittelua on helppo ylläpitää pitkään, kun treenien, kuten esimerkiksi kävelylenkkien, toteuttaminen ei vaadi ihmeitä suorituspaikalta, välineiltä ja pohjakunnolta.

Ja vielä pari vinkkiä, joilla teet säännöllisestä harjoittelusta totta:

1. Tarkista omat uskomuksesi

Onko pimeys tai huono keli este liikunnalle? Ei tietenkään. Keli ulkona ei toki kutsu liikkumaan, mutta heitä uskomukset ja mukavuudenhalu romukoppaan ja lähde ulos talsimaan.

2. Tee kaverin kanssa syyssopimus

Omaa sitoutumistaan voi vahvistaa sillä, että on tilivelvollinen jollekin toiselle. Kuka sinun kavereistasi olisi valmis tekemään kanssasi syyssopimuksen säännöllisesti toistuvasta lenkistä? Lyökää kättä päälle viikoittain toistuvasta päivästä ja kellonajasta, niin pidätte toisenne liikkeellä.

3. Haasta itsesi

Olet varmasti kuullut monta kertaa, että tavoitteet ja haasteet saavat ponnistelemaan enemmän. Mitä jos haastaisit itsesi harrastamaan enemmän kestävyysliikuntaa nyt loppuvuoden aikana? Päätä esimerkiksi joku minuuttipotti, jonka aiot täyttää reippailemalla loppuvuoden aikana ja palkitse itsesi hyvinvointilahjalla vuoden lopussa. 

Lue myös nämä