Tuliko treenaamiseen tauko? Se voi olla jopa hyvä asia.

Tuliko treenaamiseen tauko? Se voi olla jopa hyvä asia.

Kirjoittaja: Jerry Hietaniemi

Koronaviruksen aiheuttaman terveysuhan vuoksi ihmisten on kehotettu vähentämään liikunnan harrastamista yleisillä paikoilla. Tästä syystä osa liikuntapaikoista on suljettu kokonaan. Ne liikuntapaikat, jotka ovat edelleen auki ovat panostaneet entistäkin enemmän hygieniaan ja yhteisten liikuntahetkien osallistujamäärää on rajoitettu, jotta liikkujille voidaan varmistaa turvallinen paikka treenaamiselle. Myös yksilön vastuu on merkittävä, jotta treenaamaan ei tulla sairaana ja omasta käsihygieniasta pidetään hyvää huolta.

Rajoitukset saattavat tuoda kuntosaliharjoitteluun tauon, jolloin herää myös nopeasti huoli siitä, että romahtaako nyt kunto ja katoaako vaivalla hankitut lihas- ja voimatasot? 

Lyhyt vastaus kysymykseen on, että ei. 

Muutaman viikon tauko ei yleensä heikennä varsinkaan pitkään treenanneella kuntoa merkittävästi. Tutkimuksien mukaan voimatasoissa ei tapahdu juuri mitään muutoksia 2-3 viikon tauon aikana. Ja vaikka lihasmassa ja voimatasot laskisivat, on kehittyminen tauon jälkeen nopeaa muun muassa lihasmuisti-ilmiön ansiosta.

Erityisesti paljon ja pitkään treenaavilla treenitauko voi tulla jopa tarpeeseen. Harjoittelun keventäminen voi olla kehittymisen kannalta hyödyllistä ennen kaikkea jos harjoittelu on jo päässyt puuroutumaan tasannevaiheeseen ja kehitystä ei ole pitkään aikaan tullut. Parin viikon selkeä keventäminen ja ärsykkeen vaihtaminen potkaisevat treenaamisen ja kehityksen taas nousuun.

Lepo on kehittymisen edellytys

Lihas ei kasva harjoituksen aikana. Lihaskasvu, eli lihasproteiinisynteesi, alkaa noin 60 minuutin viiveen jälkeen, kun olet tehnyt viimeiset treeniliikkeet ja lihakset pääsevät lepoon. Lihasproteiinisynteesi on koholla noin 1-2 vuorokautta kovan treenin jälkeen ja osa palautumiseen liittyvistä prosesseista jatkuu jopa 5 vuorokautta. Lihas siis kasvaa levossa, mutta lepoa tulee tietenkin edeltää riittävän kuormittava voimaharjoitus. Levon lisäksi kehitys vaatii ravinnosta saatavaa riittävää proteiinin ja energian määrää. 

Kehitys tarvitsee treenin jälkeistä lepoa, mutta toisaalta pitää myös levätä, jotta jaksaa treenata kovaa. Treenissä tulisi toistuvasti pyrkiä ylikuormittamaan vallitsevaa tilaa, jotta keho saa riittävän suuren ärsykkeen kehittymiselle. Ylikuormittaminen puolestaan ei onnistu väsyneenä. Jotta voit ylikuormittaa kroppaasi tulee sinun siis levätä riittävästi ennen seuraavaa treeniä. 

Pieni tauko treenaamiseen saattaakin olla siis yllättävä, mutta kaivattu tehokeino edistää omaa kehitystä. Keskimäärin kuntoilijat pitävät treenitaukoa kesällä, mutta tällä kertaa treenitauko iski kevääseen ja salille kannattaakin palata heti tauon jälkeen ahkeroimaan koko kesäksi.

Liikunta on hyödyllistä hyvinvoinnin, terveyden ja vastustuskyvyn kannalta

Liikuntaa ei nyt kannata missään nimessä lopettaa. Mikäli et ole halukas menemään kuntosalille tai kuntosalisi on kiinni, niin pidä itsestäsi hyvää huolta liikkumalla muulla tavoin. Liikunta ylläpitää fyysistä kuntoa ja hyvä fyysinen kunto itsessään auttaa jaksamaan vaikeiden aikojen ylitse. Liikunta lisää koettua hyvinvointia, tyytyväisyyttä ja hallinnan tunnetta akuutisti ja pitkällä aikavälillä.

Liikunta on tärkeää myös vastustuskyvyn kannalta. Passiiviset ihmiset sairastuvat aktiivisia ihmisiä huomattavasti todennäköisimmin flunssaan ja muihin sairauksiin. 

Tässä muutama vinkki, miten pidät säännöllistä liikunnan harrastamista yllä:

1. Treenaa kotona

Netti on pullollaan erilaisia ohjeita tehokkaaseen kotijumppaan. Kotona voi helposti pitää koko kehon lihaskunnosta hyvää huolta tekemällä treeniliikkeitä joko kehonpainolla tai pienvälineillä.

2. Ulkoile paljon

Kevät on kovassa vauhdissa, joten nyt viimeistään on erinomainen hetki käynnistää lenkki- ja pyöräilykausi. Panosta pitkiin ja matalatehoisiin liikuntasuorituksiin ja tuo treeniviikkoon 1-2 kovatehoisempaa harjoitusta. 

3. Harrasta hyötyliikuntaa

Moni viettää tällä hetkellä paljon aikaa kotona ja paikasta toiseen liikkuminen on jo suosituksienkin puolesta jätetty mahdollisimman vähäiseksi. Riskinä on se, että päivistä tulee helpolla hyvin passiivisia, kun aikaa kulutetaan pääosin sohvalla sarjoja katsellen. Muista kuitenkin se, että kaikella pienelläkin fyysisellä aktiivisuudella on valtavasti merkitystä oman hyvinvoinnin kannalta. Pyri tauottamaan passiivisia jaksoja nousemalla välillä seisomaan ja panosta hyötyliikuntaan, kuten pihahommiin mikäli sinulla on siihen mahdollisuus.

4. Osallistu EasyFitin ja LadyLinen livestream ryhmäliikuntaan

EasyFit ja LadyLine aloittivat maaliskuun puolivälissä ryhmäliikunnan ja valmennustuntien live-lähetykset kaikille avoimessa Facebook ryhmässä. Ryhmään on liittynyt jo tuhansia ihmisiä. Ilmaisia liikuntatuokioita pidetään joka arkipäivä aamulla ja illalla.

Liity mukaan täällä:
https://www.facebook.com/groups/211360150315273/