6 vinkkiä joiden avulla selviät vuoden pimeimmästä ajasta

21.10.2020 14:50

Marras- ja joulukuu ovat vuoden pimeintä aikaa, mutta samalla vuoden kiireisintä aikaa. Kiire ja pimeys lisäävät stressiä, väsymystä ja jopa ärtyneisyyttä. Kaamos on kuitenkin joka vuotista, joten olemmekin kehittäneet keinoja selvitä yli pimeän ajan. Pimeimmän ajan alkaessa on hyvä kerrata erilaisia keinoja, joilla voit vähentää väsymystä ja helpottaa stressiä. Tässä sinulle kuusi vinkkiä siihen, kuinka selvitä vuoden pimeimmästä ajasta.

 

  1. Nauti pimeydestä

Pimeys jakaa mielipiteitä, toisen pitävän siitä ja toiset eivät. Pimeydestä voi myös nauttia. Ripusta ja asettele erilaisia talvivaloja sisälle ja ulos. Erilaiset valot eivät ole vain joulua varten, vaan voit nauttia niistä koko pimeän ajan. Polta kynttilöitä. Kynttilän liekin katselu rauhoittaa. Voit myös polttaa tuoksukynttilöitä, jotka rentouttavat aisteja. 

 

  1. Kevennä töitä ja muita velvollisuuksia

Mikäli pystyt, kevennä töitä ja muita velvollisuuksia. Aseta erilaiset tehtävät tärkeysjärjestykseen. Tee tärkeimmät pois alta ja jatka muita tehtäviä jaksamisesi mukaan. Jätä kaikki turhat tehtävät tekemättä tai tee ne, kun kiire helpottaa. Opi sanomaan ei, ja mieti tarkkaan suostutko ylimääräisiin tehtäviin. 

 

  1. Tapaa ja pidä yhteyttä ystäviin ja läheisiin

Hyvä seura auttaa unohtamaan mieltä painavat ja stressaavat asiat. Pidä yhteyttä ystäviisi ja läheisiisi. Soita, viestittele, järjestä kaveriporukallesi etätapaaminen videopuhelun välityksellä. Ehdota tapaamista ulkona ja menkää yhdessä kävelemään ja ihastelemaan luontoa tai kaupunkia. 

 

  1. Syö hyvin

Pimeimpään aikaan kannattaa myös syödä hyvin. Pidä ateriarytmi säännöllisenä ja syö ennen kuin pahin nälkä ehtii yllättää. Nautiskele hyvästä ruoasta, äläkä koe huonoa omaatuntoa herkuttelusta. Herkut kuuluvat elämään ja ne lisäävät myös mielihyvää. Vastapainoksi syö runsaasti kauden kasviksia ja hedelmiä. Myös lämmin ruoka rentouttaa ja lämmittää paremmin, kuin pelkkä kylmä salaatti.

 

  1. Liiku

Liikunta pitää mielen virkeänä, auttaa jaksamaan arjessa sekä nukkumaan paremmin. Älä siis skippaa treenejä, mutta kuuntele kehoasi ja valitse liikuntalaji jaksamisesi mukaan. Mikäli keho tuntuu virkeältä ja palautuneelta, nauti hikitreenistä ja ylitä itsesi. Jos keho tuntuu taas väsyneeltä ja tukkoiselta, valitse jokin rauhallinen laji, kuten jooga tai pilates. Myös lyhyt kävelylenkki voi tehdä hyvää. Suunnittele liikunta etukäteen, jolloin jätän sen pienemmällä todennäköisyydellä tekemättä tai sovi treenitreffit kaverin kanssa. Pidä liikkuessa hauskaa, äläkä ota liikuntaa turhan vakavasti. 

 

  1. Nuku ja rentoudu

Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä, nuku ja rentoudu. Aloita kehon ja mielen rauhoittaminen jo hyvissä ajoin illalla. Käy myös ajoissa nukkumaan, jotta ehdit nukkua itsellesi tarvittavan määrän. Rentoudu myös keskellä päivää, mikäli mahdollista. Ota päiväunet tai tee rentoutusharjoitus. Tee myös muita rentouttavia ja miellyttäviä asioita.

 

Lue myös nämä