Joogaa mielelle ja keholle - miksi jokaisen kannattaa joogata?

21.4.2021 07:00

Jooga on maailmanlaajuisesti tunnettu harjoittelumuoto, jossa sekä mieli että keho pääsevät töihin. Toisille jooga tuo mieleen lotus-asennossa istuvat om-ääntä pitävät gurut, toisille jooga on arkinen tapa rentouttaa mieltä ja harjoittaa kehoa. Jooga voi olla näitä molempia, mutta myös paljon muuta. Tässä blogissa käymme läpi, mitä jooga on ja millaisia erilaisia joogalajeja on olemassa sekä miksi jokaisen kannattaa joogata. 

 

Mitä jooga on?

Jooga on ikivanha, Intiassa alkunsa saanut harjoitusmuoto. Joogaharjoituksessa pyritään yhdistämään fyysinen, emotionaalinen ja henkinen harjoitus. Jooga tähtää kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja henkiseen kasvuun. Joogaharjoitus voi olla sekä itsenäinen että ryhmässä tapahtuva harjoitus. Vaikka joogan tavoitteena on keskittyä itseensä, joogatunnilla syntyy yhteys myös muihin joogaajiin. 

Jooga sisältää usein erilaisia fyysisiä asentoja eli asanoita, joista rakennetaan liikesarjoja. Lisäksi jooga on hengitysharjoituksia ja meditaatiota, keskittymistekniikoita sekä rentoutumista. Joogan avulla voi oppia tuntemaan itsensä ja kehittää itseään. Syitä joogata on varmasti lähes yhtä monta, kuin joogaajiakin. 

Joogaharjoitukselta voi hakea monia asioita: lisää notkeutta ja liikkuvuutta, fyysisen kunnon kehittämistä, parempaa stressinsietokykyä ja rentoutumista tai ehkä lievitystä vaivaan. Toisille joogaaminen on enemmän sisäistä oppimista ja mielen kehittämistä. Jokainen joogaa omalla tavallaan ja omista lähtökohdista. 

Jooga ei pyri antamaan valmiita vastauksia, vaan on paremminkin keino etsiä niitä. Jooga ei ole uskonto, vaikka joogan yhteydessä saatetaan puhua valaistumisesta ja vapautumisesta. Valaistuminen ja vapautuminen voivat tarkoittaa eri ihmisille eri asioita, kuten oman kehon tuntemista, stressinhallintaa tai yksinkertaisesti mielen rauhoittumista.   

 

Millaisia joogamuotoja on olemassa?

Erilaisia joogamuotoja on lukuisia. Vaikka muodot voivat näyttää ulospäin hyvinkin erilaisilta, jokaisen joogalajin tavoitteena on joogan harjoittaminen. Myös meillä Suomessa voi harrastaa monenlaista joogaa. Eri joogat eroavat toisistaan esimerkiksi harjoitusympäristön, tavoitteensa, asentojen ja ajatusmaailman kautta. 

 

Hatha-jooga tarkoittaa periaatteessa kaikkea fyysistä joogaa eli joogamuotoja, joiden perustana on keho. Hathajoogaa käytetään myös kuvauksena fyysisesti lempeästä joogasta. Hathajooga-tunnilla tehdään siis fyysisesti voimakkaita liikkeitä, mutta lempeästi. Hathajooga on helppo tapa aloittaa ja tutustua joogaan.

 

Astangajoogassa tehdään fyysisesti voimakkaita asentoja ja liikesarjoja. Astangajoogaa pidetään usein melko haastavana ja totisena sekä fyysisesti vaativana. Astangajoogassa on useita erilaisia liikesarjoja ja kaikki astangajoogan asennot ovat muutettavissa jokaiselle sopiviksi. Astangajoogaharjoituksen voi tehdä lempeästi tai halutessaan harjoitus voi olla kevyt treeni. 

 

Yin-jooga on vastakohta voimakkaalle dynaamiselle joogalle. Yin-joogan tarkoituksena ei ole pakottaa kehoa äärimmäisiin asentoihin, vaan avata kehon liikkuvuutta pitkillä ja rauhallisilla asennoilla. Yin-jooga sopii hyvin palauttavaksi harjoitukseksi. Yin-joogaharjoitus rauhoittaa myös mieltä.

 

Iyengarjoogassa käytetään runsaasti erilaisia apuvälineitä ja liikkeitä voidaan tehdä seinään ja köysiin tukeutuen. Iyengarjoogaharjoituksen aikana tehdään erilaisia asanoita, ja tunnit aikana tehtävät asanat voivat keskittyä johonkin tiettyyn kehon alueeseen tai asanaryhmään. Harjoituksen aikana omaa kehoa havainnoidaan ja tarkastellaan kehon keskilinjan kautta. 

 

Kundaliinijooga sisältää erilaisia liikesarjoja, joilla on jokaisella eri tarkoituksensa. Lisäksi kundaliinijoogassa käytetään voimakasta hengitystä ja lausutaan mantroja eli pitkiä lauseita tai vain yksittäisiä sanoa. Kundaliinijoogan tavoitteena esimerkiksi on tutustua itseensä, opetella läsnäoloa ja tietoisuutta.

 

Vinyasa Flow harjoituksessa asennot liitetään yhteen virtaavasta eli flowmaisesti vinyasa-menetelmällä eli hengityksen ja liikkeen yhdistelmällä. Vinyasa Flow -joogassa asennot vaihtelevat ja niitä voi muuttaa vapaasti. Vinyasa Flow eroaa perinteisesti joogafilosofiasta juuri vapaan ja luovan harjoitustavan ansiosta. Harjoitus on fyysinen, mutta lempeä. Asanoita voi helposti muuttaa jokaisen tasoon sopivaksi. 

 

Muita joogamuotoja ovat muun muassa slow-jooga, jossa kaikki tehdään nimensä mukaan hitaasti. Akrojoogassa keskitytään erilaisiin akrobatisiin asentoihin parin kanssa. Aerial- eli ilmajoogassa joogaharjoitus tehdään silkkikangaslenkkejä apuna käyttäen. Naurujoogassa nauretaan sydämen kyllyydestä ja rentoudutaan naurun avulla. SUP-joogassa asennot tehdään SUP-laudan päällä, metsäjoogassa joogataan metsässä ja saunajoogassa taas saunan lauteilla. Hot-joogassa joogaharjoitus tehdään perinteisesti 38-asteisessa salissa, jossa hiki on taattu. Lisäksi joogamuotoja on suunnattu myös erilaisille ryhmille, kuten äijäjooga, raskausjooga, äiti & vauva-jooga, lapsijooga ja seniorijooga. 

 

Miksi jokaisen kannattaisi joogata?

Erilaisia joogalajeja ja -muotoja on vähintään satoja ja jokainen voi löytää itselleen sopivan tavan joogata. Jooga sopii kaikille iästä, sukupuolesta, kunnosta tai fyysisistä ominaisuuksista riippumatta. Omaa joogamuotoa etsiessä on hyvä miettiä, mitä joogalta haluaa. Jos kaipaan rentoutusta ja pitkiä venytyksiä, kokeile yin-joogaa. Jos keho kaipaa rentoutumisen lisäksi rauhallista liikettä, voi Vinyasa Flow, Slow-jooga tai hathajooga olla sinua varten. Jos taas kaipaat voimakkaampaa liikettä ja jopa pientä sykkeen nousua, testaa astangajoogaa. 

Syy, miksi jokaisen kannattaisi joogata on joogan monipuolisuus. Joogan avulla voit saada lisää notkeutta ja liikkuvuutta, lisätä kehonhallintaa sekä parantaa kuntoa. Jooga auttaa rentoutumaan ja hengittämään oikein, lisää keskittymiskykyä sekä parantaa kehon ja mielen tasapainoa. Joogasta voit saada apua henkiseen kasvuun ja oman itsetuntemuksen kehittämiseen sekä mielenrauhan löytämiseen ja tietoiseen läsnäoloon. Lisäksi jooga ohjaa kohti terveellisiä elämäntapoja. Syitä joogata on useita ja jokainen voi joogata itselleen sopivalla tavalla. 

 

Löydät erilaisia joogatunteja myös EasyFitiltä. Virtuaalijoogatunteja löydät Online-palvelustamme sekä keskuksesi virtuaalituntivalikoimasta. Tarkasta live-tuntivalikoima omasta keskuksestasi. 

 

Lähteet: 

Suomen Joogaliitto ry.

Piritta & Timo Porthan: Jooga Suomessa 

 

Miksi kannattaa joogata


 

Lue myös nämä