Näin aloitat harjoittelun pitkän tauon jälkeen

7.8.2020 12:35

Korona, kesä ja kiire. Tai monta muuta hyvää syytä miksi treenaaminen on jäänyt vähemmälle viime aikoina. Kokosimme viisi täsmävinkkiä joiden avulla saat treenirytmistä nopeasti kiinni ja syksyn treenikauden hyvin käyntiin:

1. Luo ensin rutiini ja lisää tehoa vasta myöhemmin

Pitkän treenitauon jälkeen tyypillinen virhe on aloittaa sata lasissa. Monesti käy niin, että mitä kovempaa aloittaa, niin sitä nopeammin tekeminen myös loppuu. Paljon tärkeämpää alussa on raivata viikkoon muutama toistuva treenikerta ja lähteä rakentamaan rutiinia, josta pidetään kiinni. Aluksi sillä ei juuri ole edes merkitystä, mitä kuntosalilla teet, kunhan menet sinne toistuvasti. Jos aloittaa liian kovaa, niin on paljon helpompi keksiä syitä miksi ei juuri tänään jaksa lähteä kuntoilemaan.

Kun treenaamisesta tulee vakiintunut osa viikkoasi, niin voit alkaa lisäämään tehoa. Voit tehdä kovempia treenejä ja vaatia itseltäsi enemmän, kun voit olla varma, että treenit ovat pysyvä osa viikko-ohjelmaasi.

2. Hyödynnä muutoksen tuomaa momentumia

Arjen rutiinit katoavat tai menevät uusiksi aina, kun kesä ja lomat alkavat. Kesän ja lomien loppuessa kannattaa olla tarkkana. Muutoksen hetkellä meillä on aina mahdollisuus luoda uusia rutiineja, jotka taas vakiintuvat osaksi arkeamme, kun työt ja syksyn pimeys imaisee meidät mukaansa. Pidä siis huoli, että tarraat heti syksyn alussa kiinni paremmista tavoista ja rutiineista, jotta voit ylläpitää ja edistää omaa hyvinvointiasi.

3. Aloita uusi harrastus

Varmin keino tuoda lisää liikuntaa viikkoon on aloittaa harrastus, joka toistuu joka viikko samaan aikaan ja treenin vetovastuu on jollakin muulla. Ei tarvitse kuin mennä paikalle ja nauttia hyvästä treenistä. Yksinkertaisimmillaan uusi harrastus voi tarkoittaa sitä, että käyt säännöllisesti suosikki ryhmäliikuntatunnillasi. EasyFitin tarjonnasta löydät monipuolisesti erilaisia tunteja moneen makuun, joten kannattaa tulla kokeilemaan ja etsimään itselle uusi suosikkitunti.

4. Ota kaveri mukaan

Sosiaalinen motivaatiotekijä on yksi vahvimmista motivointikeinoista. Haastattele kavereitasi ja etsi se tyyppi, jolla on samankaltainen tavoite mielessä. Tehkää sopimus yhteisistä treeneistä ja pitäkää toisistanne huolta. Kaveri on velvollinen repimään sinut liikkeelle, kun motivaatio uhkaa lopahtaa — ja toisin päin. 

5. Pidä huolta nousujohteisuudesta

Kun olet saanut treenikauden hyvin käyntiin, niin muista pitää kiinni kehittymisen kultaisista periaatteista. Säännöllisyyden lisäksi treenaamisen pitää olla nousujohteista ja ärsykettä on hyvä muuttaa 6-8 viikon välein. Pidä siis huoli, että päivität treeniohjelmasi pykälää vaativammaksi tietyn ajan kuluttua.

Mikäli tarvitset apua harjoittelun aloittamiseen tai ohjelman päivittämiseen, niin käänny oman EasyFit-keskuksesi Personal trainerin puoleen.






 

Lue myös nämä