Ota kaikki hyöty irti treenimatkoista

16.6.2019 07:59

Kesä kutsuu ulkoilemaan ja viimeistään nyt kannattaa luopua auton tai julkisen käytöstä, kun lähdet treenaamaan.

Onnistunut treeni voi alkaa jo kauan ennen kuin saavut treenipaikalle. Mikäli sinun treenimatkasi kuntosalille on sopivan mittainen kuljettavaksi esimerkiksi kävellen, juosten tai polkien, niin jätä auto pihaan ja vedä lenkkitossut jalkaan.

5 syytä miksi sinun kannattaa kulkea treenimatka jalan:

  1. Hapen hyväksikäyttö lihaksissa paranee

  2. Kehität huomaamattasi kestävyyskuntoasi

  3. Parannat voimantuottokykyäsi

  4. Ennaltaehkäiset loukkaantumisia

  5. Säästät aikaa

1. Hapen hyväksikäyttö lihaksissa paranee

Vajaan vartin mittainen omin jaloin kuljettu treenimatka toimii erinomaisesti lämmittelynä, joka on tärkeä osa turvallista ja tuloksia tuottavaa treeniä. Kuntosaliharjoittelu vaatii polttoaineeksi hiilihydraattia ja jotta hiilihydraatista voidaan muodostaa riittävästi harjoitteluun vaadittavaa energiaa, niin pitää myös hapen kulkea lihakseen (aerobinen energiantuotto). Nousujohteisen lämmittelyn avulla varmistat sen, että kohdelihaksien hiussuonisto aukeaa, jolloin hapekas veri voi virrata lihaskudokseen. Tämän lisäksi hapen hyväksikäyttö lihaksessa vaatii useita minuutteja aikaa käynnistyäkseen.

Varaa alkulämmittelylle aikaa noin 10 minuuttia niin voit olla varma, että energiaa on parhaalla mahdollisella tavalla käytössä harjoitteluun.

2. Kehität huomaamattasi kestävyyskuntoa

Kestävyyskunto on yksi tärkeimmistä kunnon mittareista, sillä se kertoo kyvystäsi kuljettaa happea soluille, joka on yksi elämän lähtökohdista. Helposti ajattelemme, että kunnon kehittämiseen vaaditaan pitkiä ja kovatehoisia harjoituksia. Näin ei kuitenkaan ole, vaan kaikki fyysinen aktiivisuus joko ylläpitää tai kehittää kestävyyskuntoa, eli hapenkuljetuselimistön kuntoa.

Jo lyhyilläkin kävely- tai pyöräilymatkoilla on merkitystä kunnon kehittämisessä. Mitä alhaisempi on lähtötasosi, sitä enemmän hyödyt jo lyhyestä 10 minuutin jalan kuljetusta treenimatkasta.

Treenimatkan kulkeminen toistuvasti jalan on ennen kaikkea erinomainen pitkän aikavälin sijoitus. Ajattele, että treenaat kahdesti viikossa ja matka salille kestää kävellen 10 minuuttia. Kolmessa kuukaudessa tulet keräämään lähes 500 minuuttia kestävyysliikuntaa, joka on merkittävä potti kestävyyskuntoa kehittävää harjoittelua!

3. Parannat voimantuottokykyäsi

Kuten aiemmin todettiin, on alkulämmittely tärkeä osa turvallista ja tuloksia tuottavaa harjoittelua. Monesti alkulämmittelyn hyödyistä puhuttaessa painotetaan aineenvaihdunnan herättelyä, mutta yhtä tärkeä hyöty on hermoston aktivoituminen harjoittelua varten. Hermosto antaa käskyn lihaksillesi tehdä työtä ja myös hermosto tulee herättää päivän treeniin. Hermoston aktivoituminen parantaa kykyäsi tuottaa voimaa, joka puolestaan mahdollistaa ylikuormittamisen, joka on kehittymisen yksi edellytys.

4. Ennaltaehkäiset loukkaantumisia

Lämmin lihaskudos on vähemmän altis loukkaantumisille kuin kylmä kudos, jota aletaan kuormittamaan. Tämän lisäksi yllä mainittu hermoston aktivoituminen parantaa tasapainoa ja koordinaatiokykyä tulevaa harjoitusta varten, joka mahdollistaa laadukkaan ja turvallisen liikkeen tuottamisen.

Aloita alkulämmittely yleislämmittelyllä, kuten pyöräilemällä kuntosalille ja tee päälle vielä tulevassa harjoituksessa vaadittavien lihasryhmien liikelaajuuksia avaavia liikkuvuusharjoituksia.

5. Säästät aikaa

Harjoittelulle harvoin on liikaa aikaa ja alkulämmittelystä tai loppuverkasta nipistäminen on tyypillinen virhe. Ilman alkulämmittelyä ylikuormittaminen jää vaisuksi, joten tuloksetkaan eivät ole yhtä hyviä verrattuna huolellisen alkulämmittelyn jälkeen startattuun treeniin. Loppujäähdyttely puolestaan on jo tärkeä osa palautumista ja kehon viemistä kohti rauhoittumista ja lepotilaa.

Treenimatkan kulkeminen jalan säästää paljon arvokasta treeniaikaa, sillä saat samalla näppärästi hoidettua alkulämmittelyn ja/tai loppuverkan.

Tule meidän Facebookkiin ja Instagramiin @easyfitsuomi kertomaan miten sinä otat hyödyn irti treenimatkoista!

Lue myös nämä