Paluu kuntosalille: mitä tulee ottaa huomioon?

4.6.2020 10:04

Monella kuntoilijalla treenit jäivät tauolle koronaviruksen aiheuttaman tilanteen vuoksi ja osa kuntosaleista sulki ovensa hetkeksi kokonaan. Keskukset, jotka pysyivät auki ottivat käyttöön terveyden kannalta tiukat turvatoimet, jotta harjoittelu voisi jatkua mahdollisimman turvallisesti ja riski sairastumiselle olisi pieni.

Koronavirustilanne ei ole ohi, mutta ainakin artikkelin kirjoitushetkellä suunta näyttää jo paremmalta ja rajoituksia on asteittain purettu. Vaarat ovat edelleen olemassa, mutta noudattamalla terveysviranomaisten ohjeita ja oman kuntokeskuksen yhteisiä pelisääntöjä, on kuntosalilla treenaaminen kaikille mahdollisimman turvallista ja sujuvaa. Yli 70 -vuotiaiden tulee edelleen välttää fyysisiä kontakteja ja muiden riskiryhmään kuuluvien pitää käyttää rajoitusten suhteen omaa harkintaa.

Noudata yhteisiä turvallisuussääntöjä

EasyFitillä otettiin heti koronatilanteen alussa käyttöön tiukat yhteiset pelisäännöt. Säännöistä on toistuvasti viestitty niin keskuksen tiloissa kuin myös sähköpostitse ja sosiaalisessa mediassa, jotta kaikki muistavat noudattaa yhteisiä ohjeistuksia.

  • Pese kädet saippualla, kun tulet salille ja kun lähdet salilta. Huolehdi paperit heti roskakoriin ja laita ne roskakorin sisälle. 
  • Siivoojat puhdistavat laitteita jatkuvasti terveysviranomaisten suosittelemalla puhdistusaineella. Lisäksi kuntoilijan tulee puhdistaa laite heti käytön jälkeen.
  • Käytä omaa juomapulloa. Vesipisteet ovat tarkoitettu juomapullojen täyttämiseen.
  • Huolehdi riittävästä etäisyydestä muihin. Laitteiden sijoittelua on muutettu niin, että turvallinen väli muihin treenaajiin säilyy.
  • Kuntokeskuksen henkilökunta antaa lisätietoja yhteisistä ohjeista ja osaa kertoa rauhallisimmista ajoista keskuksessa.
  • Älä tule kuntokeskukseen kipeänä.

Vaikka hallituksen asettamia rajoituksia on osin purettu, niin yhteiset turvallisuussäännöt ovat edelleen voimassa ja niitä tulee kaikkien treenaajien noudattaa. 

EasyFit-keskuksien henkilökunnan mukaan treenaajat ovat noudattaneet sääntöjä erittäin täsmällisesti ja kunnioittavasti. Olemme saaneet myös tärkeää palautetta, miten voisimme entisestään auttaa treenaajia huolehtimaan hygieniasta. Palautteisiin on reagoitu välittömästi.

Ryhmäliikuntatunnit tekevät paluun

Rajoituksien aikaan ryhmäliikuntatunnit olivat poissa tarjonnasta. Nyt, kun rajoituksia on purettu niin ryhmäliikuntatunnit palaavat palvelutarjontaan rajoitetusti. Osallistujamäärä tunneilla on rajallinen, jotta turvavälit säilyvät koko treenin ajan. Ryhmäliikuntatunneilla noudatetaan samoja turvallisuussääntöjä kuin kuntokeskuksessa yleisesti.

Haasteet kannustavat kehittämään uutta

Ryhmäliikuntatunnit ovat aina olleet tärkeä osa EasyFit ja LadyLine keskuksien arkea. Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen aikana EasyFit ja LadyLine keskukset käynnistivät nopeasti ryhmäliikuntatuntien live-streamauksen Facebookissa, jotta kaikilla halukkailla olisi edelleen pääsy ohjatun liikunnan pariin. 

Lähetyksille perustettiin oma kaikille avoin ryhmä ja tunteja on ollut tarjolla neljä kappaletta joka arkipäivä. Ryhmän saama suosio on ylittänyt kaikki odotukset. Ryhmään liittyi kuukaudessa yli 20 000 jäsentä ja tunteja oli katsottu yli 100 000 kertaa.

Moni on toivonut toiminnalle jatkoa ja lähetykset jatkuvat ainakin kesäkuun ajan. 

Muista pitää huolta omasta kunnostasi

Vaikka koronavirustilanne on tuonut rajoituksia moneen toimintaan, niin on tärkeä muistaa, että liikuntasuositukset ovat aina voimassa. Tilanteen vuoksi liikkuminen on vähentynyt ja passiivisuus on aina riski terveydelle - kuten vastustuskyvylle. Hyvä kunto suojaa monelta krooniselta sairaudelta ja vahvistaa vastustuskykyä flunssatauteja vastaan. 

Nyt, kun rajoitukset helpottavat ja valon määrä lisääntyy, on erinomainen aika tarttua kiinni säännöllisestä liikunnan harrastamisesta.

Lue myös nämä