Tipaton tammikuu vai tipaton loppuvuosi?

21.1.2019 07:28

Joulupöydän punaviini ja uuden vuoden kuohujuoma voidaan nauttia täysin siemauksin, sillä tammikuuhan vietetään perinteisesti tipattomalla linjalla. Sama pätee joulun ja uuden vuoden väliseen mässäilyyn. Herkuttelu ja nautiskelu kuuluvat olennaisina tekijöinä kyseisiin juhlapäiviin, mutta olisiko niitä seuraavan totaalikieltäytymisen sijaan kuitenkin fiksumpaa tehdä pieniä ja pysyviä korjausliikkeitä?

Tee päätös, joka kestää

Kuuri ja dieetti ovat totaalisia täyskäännöksiä. Aiemmat tottumukset pistetään kerralla uusiksi ja luovutaan nautintoa tuottaneista asioista (ainakin lähes) kokonaan. Kuurilla onkin aina alku sekä loppu ja niiden välinen aika poikkeaa normaaliarjesta kurjuudellaan. Sekä henkiset, että fyysiset voimavarat ehtyvät ja henkilö onkin usein kuurin jälkeen lähtötilannetta huonommassa jamassa. Itsekuri ja –tuntokin ovat kokeneet kolauksen, repsahduksen tai useamman johdosta. 

Muutoksen tekeminen edellyttää vankkaa päätöstä. Termi päättää kuvastaakin mainiosti muutokseen vaadittavaa tekoa: Päätät lopettaa (päättää) vanhan käytösmallisi ja aloittaa uuden, tavoitettasi tukevan toiminnan. Ilman päätöstä ei siis tule päätöstä.

Kuuri vai tavat – kummalla tuloksia?

Totaalisen elämäntapamullistuksen sijaan kannustan sinua kiinnittämään tällä kertaa huomiota arjen tottumuksiisi eli tapoihisi. Ihmiselle on luontaista toimia tapojensa mukaisesti eli toistaa samoja rutiineja päivästä ja viikosta toiseen. Jos mietit vaikka kaupasta kotiin kantamiasi ruokaostoksia, voit huomata niiden olevan melko identtisiä kauppareissusta toiseen. Sama pätee treeneihin, arjen aktiivisuuteen, syömistottumuksiin sekä muihin hyvinvointia edistäviin tai sitä rapauttaviin rutiineihin. Jos siis haluat muuttaa elintapojasi, on sinun kiinnitettävä huomiota siihen mitä teet päivittäin. Onnistuneen muutoksen juju piilee juuri jokapäiväisissä rutiineissasi.

Helmikuussa hiljenee

Liian totaalinen ja täydellisyyteen pyrkivä muutos voi tyssätä mahdottomuuteensa. Näin käy useimmille uuden vuoden lupauksille, sillä niillä tavoitellaan usein kuuta taivaalta. Hyvänä esimerkkinä tästä ovat tammikuussa ruuhkautuvat salit ja ryhmäliikuntatunnit, jotka hiljenevät huomattavasti helmikuussa, realismin astuessa peliin. Kuntokuuri aloitetaan kaasu pohjassa, vaikka paras matkavauhti saavutettaisiin hitaasti kiihdyttämällä. 

Parhaat tulokset saavutetaankin armollisuuden, joustavuuden ja nousujohteisuuden kautta, mutta vahvan tahtotilan, päätöksen sekä rutiinien siivittäminä. Yleisimpiä syitä epäonnistumiseen sen sijaan liian useat yhtäaikaiset muutokset, väärin määritellyt tavoitteet sekä muutokset, joita on sitovuutensa tai totaalisuutensa vuoksi vaikeaa ylläpitää.

Näin onnistut kestävässä muutoksessa!

Tavoitteen saavuttaminen edellyttää hyväksi havaittujen tapojen pitkäaikaista toteuttamista, vastoinkäymisistä huolimatta. Kuten mainittua se edellyttää vankkumatonta päätöstä ja vahvaa motivaatiota. Motivaatio voidaankin määritellä prosessiksi, jossa ihminen kulkee kohti haluamaansa, vaikeuksista ja vastamäistä huolimatta.

Kestävä motivaatio edellyttää autonomian eli vaikuttamismahdollisuuden tunnetta. Siis sitä, että ihminen kokee olevansa oman elämänsä kuskin paikalla. Sen lisäksi se edellyttää kyvykkyyden kokemista eli sitä, että henkilö kokee säännöllisiä onnistumisen tunteita eteenpäin pyrkiessään. Kolmas tärkeä tekijä motivaation säilymisessä on sosiaalinen tuki ja yhteenkuuluvuus. Kun henkilö saa tukea ja kannustusta sekä kokee parhaimmillaan kuuluvansa saman henkiseen porukkaan, on tavoitteen toteutuminen huimasti yksin punnertamista todennäköisempää. Jos haluat onnistua tällä kertaa muutospyrkimyksissäsi, ota seuraavista neuvoista vaarin:

 • Älä sorru kuureihin tai dieetteihin, vaan pistä paukkuja tällä kertaa pienten tapojen muuttamiseen.
 • Aseta ensimmäisten viikkojen tavoitteeksi uusiin tapoihin totuttelu mielekkyyden kautta. Vältä tehokkuuden tavoittelua ja kurjuuden kokemuksia.
 • Priorisoi, eli päätä, mitä haluat muuttaa, äläkä koeta pistää kaikkea kerralla uusiksi.
 • Aseta realistinen tavoite, joka edellyttää ponnistelua, muttei ole liian utopistinen ja kaukainen (autonomia).
 • Aseta tavoite positiivisuuden kautta: Älä pyri eroon jostakin, vaan mieti, mitä motivoivaa kohti haluat kulkea.
 • Välitavoitteet pilkkovat urakkaa mukavasti osiin ja mahdollistavat onnistumisen tunteet matkan varrella (kyvykkyys).
 • Tee päätös eli päätä, mitä haluat muuttaa ja mistä tavoista pidät kiinni.
 • Sovita harjoittelu ja tavoitteet elämääsi – älä sovita elämääsi harjoitteluun.
 • Laadi nousujohteinen harjoitussuunnitelma ja muista, että eteneminen onnistuu parhaiten ottamalla kaksi askelta eteenpäin ja välillä yhden taaksepäin.
 • Kerro tavoitteistasi sellaisille läheisillesi/ ystävillesi, joilta uskot saavasi kannustusta ja tukea muutosmatkallasi (yhteenkuuluvuus).
 • Ujuta itsesi hyvää porukkaan, ottamalla osaa esim. Pienryhmävalmennukseen tai käymällä Sinua innostavilla ryhmäliikuntatunneilla.
 • Muokkaa ympäristöstäsi sellainen, että se tukee onnistumista (esim. pakkaa aina treenikassi valmiiksi auton perään tai tyhjennä ruokakaapit sinne kertyneistä keksipaketeista, äläkä osta uusia ”vierasvaraksi”).
 • Nauti matkasta yhdessä muiden kanssa!

Lähde: Voittavat tavat (Fitra. 2018)

EasyFit personal trainerit ovat erikoistuneet onnistuneeseen muutosvalmennukseen.

Lue myös nämä