Unelmat on tehty toteutettaviksi

24.5.2019 07:55

Asiantuntijana EasyFit personal trainer Maiju Leppäluoto, Valkeakoski ja Tampere-Koivistonkylä

Mitä eroa on unelmoijalla ja henkilöllä, joka saavuttaa tavoitteensa? Ainakin se, että unelmointi ilman toimintaa on pelkkää päiväunta ja toiminta ilman unelmaa on usein pelkkää puurtamista.

Useimmilla ihmisillä on jokin unelma. Se voi olla kirkas tavoite tai hämyisempi haave, jonka toivoisi joskus toteutuvan. Kummin tahansa, heillä on kuitenkaan harvoin kirkasta käsitystä siitä, miten he voisivat unelmansa saavuttaa. Useimmilla on usein korkeintaan utuinen ajatus siitä, mitä he haluaisivat saavuttaa tai siitä, millaiseksi he haluaisivat joskus tulla.

Jos pystyt unelmoimaan, voit myös saavuttaa sen

Unelmat ovat kuitenkin todella arvokkaita. Voisikin sanoa, että jos kykenet unelmoimaan asian, voit myös saavuttaa sen. Unelmat puskevatkin meitä eteenpäin, antavat meille toivoa, energiaa ja merkityksiä sekä saavat meidät nousemaan ylös tarmokkaina ja elinvoimaisina. Ilman unelmia ja tavoitteita vaarana on, että elämä lipuu ohi harmaana, tasaisena massana, ohi ryömiviä päiviä, viikkoja ja vuosia. 

Oman hyvinvointisi nimissäkin tarvitset unelman, joka on niin innostava, että se on vastustamaton. Se tuo arkeesi kiimaa ja kipinöintiä sekä mielekkyyttä ja merkityksiä. Rokkari Andy McCoyn sanoin, ”Varo mitä sä haluut tai sä saat sen” eli vapaasti käännettynä, jos sinulla on selkeä tavoite mielessäsi, toimiva strategia sen saavuttamiseen löytyy kyllä. Jos sen sijaan sinulla ei ole unelmaa, ei mikään strategia maailmassa voi auttaa sinua onnistumaan.

Matka vai päämäärä?

Vaikka pitkäaikaisen haaveen toteutuminen onkin hienoa, ei suurin juttu ehkä kuitenkaan ole siinä, mitä saat unelmasi saavuttamisen avulla, vaan siinä, millainen sinusta tulee pyrkiessäsi saavuttamaan tavoitteesi. Vanha sanonta sanookin, että jos rakastat sitä mitä teet, et tee päivääkään töitä elämäsi aikana. Todellinen nautinto voi siis syntyä unelman tavoittelusta, eikä autuuden tunne kosketa ainoastaan ohikiitävää hetkeä, jolloin tavoitteesi saavutat. Miksi siis kiiruhtaa perille, jos voi jo nauttia matkasta? Unelmasi voi pahimmillaan myös tehdä sinut onnettomaksi, jos joudut tekemään sen eteen uhrauksia tai arvojesi vastaisia valintoja, pyrkiessäsi kaikin keinoin kohti päämäärääsi. 

Varmin tapa unelman saavuttamiseen onkin ihmisenä kasvaminen ja kehittyminen. Mitä suuremman tavoitteen olet itsellesi valinnut, sitä enemmän sinun on kasvettava unelmasi saavuttaaksesi. Ja vaikka kävisi tällä kertaa niin, ettei unelmasi toteutuisikaan haaveilemallasi tavalla, on kasvu ja kehitys sellaista henkilökohtaista pääomaa, josta on takuulla tulevaisuudessakin hyötyä, eikä kukaan voi viedä sitä sinulta pois.

Yksin vai yhdessä muiden kanssa?

Kukaan ei menesty yksin. Unelman toteuttamiseen tarvitaan aina tukijoukkoja; ystäviä, läheisiä, kumppaneita ja kitkaakin. Nekin ihmiset, jotka sortuvat väheksymään, epäilemään ja asettumaan poikkiteloin sinun ja unelmasi välille, voivat parhaimmillaan antaa sinulle juuri sen tarvittavan sysäyksen tavoitteesi saavuttamiseksi. 

Onkin tärkeää, että unelma on ekologinen eli siitä on hyötyä myös lähiympäristöllesi ja läheisillesi. Harvaa ihmistä arvostetaankin heidän hankkimansa aseman tai omaisuuden vuoksi. Sen sijaan arvostus kohdistuu usein siihen, millaiset olivat henkilöiden tarkoitusperät ja miten muut ihmiset oli huomioitu unelman tavoittelussa.

Jos haluu saada on pakko antaa

Kummasta nautit jouluna enemmän, lahjojen saamisesta vai antamisen ilosta? Kumpi tuottaa enemmän mielihyvää, lahjapapereiden auki repiminen vai läheisten iloisten reaktioiden seuraaminen. Niinpä niin. Jaettu ilo on moninkertainen ilo. Lähi-idässä on rukous, joka kuuluu seuraavasti: ”Kun synnyit, sinä itkit ja maailma riemuitsi. Kunpa eläisit niin, että kun kuolet, maailma itkee ja sinä riemuitset.”

EasyFit –ketju osallistuu touko-kesäkuussa 2019 hyväntekeväisyysjärjestö Hope - Yhdessä ja Yhteisesti ry:n tuottamaan Toivon päivä –kampanjaan. EasyFit-keskuksissa kampanja kulkee nimellä ’Toivon puu’ ja kampanjan idea on seuraavanlainen: EasyFit -keskusten sisääntulon yhteyteen sijoitetaan ’Toivon puu’, jonka oksilla roikkuvissa puunlehdissä on konkreettisia, vähävaraisten perheiden nuorten unelmia ja toiveita. 

Asiakkaamme voivatkin toteuttaa näitä nuorten unelmia ja toiveita ottamalla Toivon puusta puunlehden mukaansa ja toimimalla siihen kirjoitetun ohjeistuksen mukaisesti. Asiakas palauttaa puunlehden takaisin puuhun allekirjoitettuna, kun unelma/toive on saatu toteutettua. Uskomme, että saamisen ilon lisäksi se tuo valtavasti merkityksellisyyttä ja lisäarvoa myös antajan elämään.

Liity mukaan kampanjaan – saat tarvittaessa lisätietoa sinua lähellä olevan EasyFit-keskuksen asiakaspalvelusta.

Lue myös nämä