Aloittelijan opas kuntosalille

18.8.2021 07:00

Kuntosaliharjoittelun aloittamisen kynnys voi tuntua korkealta. Me EasyFitillä haluamme auttaa sinua madaltamaan kynnystä ja aloittamaan kuntosaliharjoittelun onnistuneesti. 

 

Ennen salia: valmistaudu treeneihin

Kuntosaliharjoittelu sopii lähtökohtaisesti kaikille. Mikäli sinulla on terveyteen ja toimintakykyyn vaikuttavia sairauksia tai rajoituksia, on hyvä kysyä suosituksia kuntosaliharjoittelun aloittamisesta omalta lääkäriltä. Mikäli esteitä ei ole, voit aloittaa harjoittelun huoletta. 

Kuntosaliharjoittelu ei ole välineurheilua, mutta suosittelemme pakkaamaan mukaan ainakin juomapullon ja hikipyyhkeen. Lisäksi tarvitset sisäliikuntaan tarkoitetut treenikengät tai puhtaat lenkkarit. Pue päällesi kevyet ja joustavat vaatteet. Epämukavat treenivaatteet pilaavat fiiliksen ja laskevat motivaatiota, joten valitse treeniä varten mukavat vaatteet. Mikäli haluat, voit lisäksi pakata mukaasi peseytymistarvikkeet ja pienen välipalan.

Kun treenikassi on pakattu, tarkasta lähimmän EasyFit-liikuntakeskuksen asiakaspalvelun aukioloajat. Pääset kokeilemaan treenejä meillä ilmaiseksi. Voit tilata vierailijapassin valmiiksi nettisivuiltamme. Saavu paikalle asiakaspalvelun ollessa auki ja kerro tulevasi tutustusmiskäynnille. Asiakaspalvelijamme esittelee sinulle keskuksen sekä neuvoo pukukaappien lukitsemisen. Et tarvitse mukaan omaa lukkoa. 

Tutustuessasi ensimmäisellä kerralla henkilökunnan ollessa paikalla, saat heti vastauksen mieltä askarruttaviin kysymyksiin sekä voit kysyä tarvittaessa neuvoa treenin aikana. Muista, että olemme paikalla sinua varten, eikä tyhmiä kysymyksiä ole olemassa. 😊
 

Salilla: treenaa fiksusti

Aloita treeni alkulämmittelyllä. Helpoiten alkulämmittely hoituu cardio-laitteilla, kuten kuntopyörällä, crosstrainerilla, soutulaitteella tai juoksumatolla. Sopiva alkulämmittelyn kesto on 10-15 minuuttia. Alkulämmittelyn tavoitteena on saada keho lämpimäksi ja jopa pieni hiki pintaan. Mikäli sinulla on mahdollisuus saapua salille kävellen tai pyörällä, hyödynnä matka alkulämmittelynä.

Lämmittelyn jälkeen on itse treenin aika. Meiltä EasyFitiltä löydät monipuolisesti erilaisia kuntosalilaitteita ja -välineitä. Mikäli et ole täysin varma, mitä laitteita käyttäisit treenissäsi, valitse ensimmäisellä kerralla painopakkalaitteet. Painopakkalaitteissa treenataan pääasiallisesti yhtä lihasryhmää ja liikerata on määritelty valmiiksi. 

Valitse kuudesta kahdeksaan eri laitetta niin, että kehon jokainen lihasryhmä pääsee töihin. Kokeile esimerkiksi jalkaprässiä reisien ja pakaroiden treenaamiseen, rintaprässiä rintalihaksille, alasvetoa tai soutua yläselälle ja olkaprässiä olkapäiden treenaamiseen. Treenaa näiden lisäksi vielä vatsalihakset. 

Pääset alkuun tekemällä jokaista liikettä kolme sarjaa ja jokaisessa sarjassa 12 toistoa eli 3x12. Pidä sarjojen välissä minuutin tauko. Suorita liikkeet rauhallisesti ja keskity tekemiseen. 

Itse treenin jälkeen voit halutessasi vielä venytellä. Lyhyet enintään 30 sekunnin venytykset jokaiselle lihasryhmälle riittävät. Venyttely treenin päätteeksi ei ole välttämätöntä, mikäli olet malttanut tehdä treeniliikkeet täydellä liikeradalla.

Treenin kokonaiskestoksi näillä ohjeilla tulee noin tunti. Treenin ei tarvitse kestää useampaa tuntia. Treenaa mieluummin useammin lyhyitä treenejä, kuin kerralla totaaliseen väsymykseen asti. 

 

Treenin jälkeen: kohti rutiinia

Ensimmäisen treenisi jälkeen on aika suunnitella seuraavan treenin ajankohta. Merkkaa seuraava tai jopa muutama tuleva treeni kalenteriin. Treenien välillä on hyvä pitää yhdestä kolmeen päivää taukoa. Voit näinä päivinä tehdä muuta kevyttä liikuntaa, kuten lenkkeillä. 

Mikäli olit tutustumassa EasyFit-keskukseemme ensimmäistä kertaa, voit pois lähtiessäsi ostaa asiakkuuden asiakaspalvelusta. Näin pääset seuraavalla kerralla aloittamaan treenin heti. Voit samalla varata itsellesi ajan ilmaiseen liikuntaneuvontaan, jossa personal trainerimme antaa sinulle vinkkejä kuntosalitreeniin sekä tekee vielä tarkemman esittelykierroksen kuntosalille. Mikäli kuntosaliharjoittelun aloittaminen itsenäisesti jännittää, pyydä personal trainer avuksi jo heti ensimmäisellä kerralla.

 

Tervetuloa aloittamaan treenit EasyFitillä!

 

Aloittelijan opas kuntosalille

 

Lue myös nämä