Ehkäise jouluähky näillä vinkeillä

1.12.2021 08:00

Tuliko syötyä liikaa? Tekeekö mieli santsata joulupöydässä? Ja joka joulu sama juttu: ähky iskee viimeistään jälkiruoan kohdalla. Mutta eipä hätiä, listasimme sinulle vinkit, joiden avulla ehkäiset jouluähkyn tai vähintään helpotat jo syntynyttä ähkyä.

 

 

1. Yksinkertaisesti, älä syö liikaa

Tämä vinkki on kaikista yksinkertaisin, mutta haastavin. Ähky aiheutuu ylensyömisestä eli siitä, että syömme enemmän, kuin vatsalaukkumme ehtii käsitellä. Erityisesti hiilihydraattipitoinen ja rasvainen ruoka, jota jouluruoka usein on, aiheuttaa ähkyä. 

Seisovat pöydät ja buffet-ruokailu ovat kaikista haastavimpia, sillä eri ruokalajeja on tarjolla joka makuun ja kaikkea haluaisi tietenkin maistaa. Koska koko rahan edestä on syötävä ja ilmaiset joululounaat hyödynnettävä, on haettava vielä lisää ja ahdettava ruokaa itseensä niin paljon, kuin mahdollista. Ähky on taattu. 

Ehkäpä kaikkea ei sittenkään tarvitse maistaa ja yksi lautasellinen riittää. Ota lautaselle vain niitä asioita, joita todella haluat syödä ja jätä santsikierros välistä. Sama pätee myös jälkiruokaan. 

 

 

2. Syö rauhallisesti ja pureskele kunnolla

Hotkimalla syömme usein enemmän, kuin olisi tarvetta. Mitä vähemmän ruokaa tarvitsee pureskella, sen helpompaa hotkiminen on. 

Kehomme viestii kylläisyydestä monin tavoin, mutta kehon lähettämät viestit on toki helppo sivuuttaa jatkamalla syömistä. Kun malttaa kuunnella kehon viestejä, ei ähky pääse yllättämään yhtä helposti. 

Pureskelemalla ruoan hyvin viesti kylläisyydestä voimistuu. Hitaammin syöminen siis täyttää nopeammin, kuin hotkiminen. Tällöin kehon viestejä on myös helpompi seurata, kuin hotkiessa. 

 

 

3. Vältä kokoaikaista napostelua ja alkoholia 

Jouluna tulee helposti myös naposteltua pitkin päivää. Ylimääräisiä kaloreita ja energiaa tulee syötyä huomaamattaan. Siihen vielä päälle ähkyyn asti nautitut jouluruokailut ja alkoholia. Huh, tuskanhiki tulee jo pelkästä ajatuksesta! 

Napostellessa jos jonkin näköisiä ja makuisia jouluherkkuja ja ruuan jämiä jääkaapista, täyttää vatsaansa jo valmiiksi. Joulupöytään istuessa vatsalaukku täyttyy hetkessä ja kas ähky pääsi taas yllättämään. 

Alkoholi ei todellakaan auta ähkyyn, vaan pahentaa asiaa. Alkoholi laittaa ruoansulatuksen entistä kovemmalle koetukselle. Myös närästys voi olla epämiellyttävä seuraamus alkoholin ja ähkyn yhdistelmästä. 

Vältä siis nauttimasta alkoholia liikaa, äläkä unohda juoda tarpeeksi vettä. Vesi voi nopeuttaa ähkyn helpotusta, sillä se löysyttää vatsalaukussa olevaa ruokamassaa.   

 

 

4. Liiku ennen ja jälkeen ruokailun

Paras tapa helpottaa jo syntynyttä ähkyä on rauhallinen kävely. Lähde siis ruokailun jälkeen noin puolen tunnin kävelylenkille. Kävelyvauhdin tulisi olla rauhallinen, ettei syke pääse nousemaan liian korkeaksi. Liian reipas kävely ei helpota ähkyä, sillä tällöin elimistö keskittää voimavaransa ruoansulatuksen sijasta itse liikkumiseen. 

Reipas liikunta ennen ruokailua voi kuitenkin ennaltaehkäistä ähkyä. Esimerkiksi tehokas HIIT-treeni tai voimatreeni laittavat aineenvaihdunnan hyrräämään. Treenin jälkeinen ruokailu buustaa jo vauhdissa olevaa aineenvaihduntaa ja auttaa palautumisessa. Muista tässäkin tapauksessa kohdat 1. ja 3. eli syö rauhallisesti ja lopeta syöminen, kun tunnet itsesi kylläiseksi.  

 

Ehkäise jouluähky näillä vinkeillä

Lue myös nämä