Laihdutusmyytit - totta vai tarua

26.10.2022 09:00

Monet laihduttamiseen liittyvät uskomukset pitävät tiukasti pintansa. Iso osa uskomuksista on kuitenkin täysin perättömiä myyttejä, joissain myyteissä saattaa taas olla pieni pala totuutta ja murto-osa myyteistä on ihan oikeasti ja tutkitusti tosia. Mitkä myytit ovat totta ja mitkä tarua, selvitetään nyt.

 

Myytti 1

Ilta kuuden jälkeen syöminen lihottaa

 

TARUA

Mikään tietty kellonaika ei määritä sitä, lihottaako ruoka vai ei. Painon nousuun tai laskuun vaikuttaa aina ensisijaisesti ruoan sisältämän energian määrä. Mikäli energiaa saadaan enemmän, kuin sitä kulutetaan, ylimääräinen energia muuttuu rasvaksi ja kerääntyy elimistöön. Tällöin paino nousee. 

Myytissä on kuitenkin mukana pieni totuus: mikäli päivän aikana syö huonosti, on illalla kahta kauheampi nälkä. Tällöin tulee helposti syötyä enemmän, kuin tarve olisi, ja ruoaksi valikoituu useammin epäterveellisiä ja runsaskalorisia ruokia. Myös iltanapostelun aikana saattaa syödä huomaamattaan enemmän, kuin oli tarkoitus.

 

Myytti 2

Proteiinia kannattaa syödä reilusti painoa pudottaessa

 

TOTTA

Proteiini pitää kylläisenä ja auttaa säilyttämään elimistön lihaskudosta painonpudotuksen aikana. Toki rajansa kaikella, myös liika proteiini on pahaksi elimistölle. Elimistö tarvitsee myös hyviä rasvoja ja hiilihydraatteja. 

Painoa pudottaessa proteiinin lähteitä voi hieman lisätä samalla, kun hiilihydraattien ja/tai rasvojen määrästä karsii. Proteiinia olisi hyvä syödä jokaisella aterialla ja proteiinin lähteeksi tulisi valita vähärasvaisia ruokia, kuten kanaa, rahkaa, raejuustoa tai kananmunia. Riittävästä proteiininsaannista on hyvä pitää huoli myös painonpudotuksen jälkeen.

 

Myytti 3

Painoa pudottaessa tulee syödä usein pieniä annoksia

 

TARUA

Tärkeintä on pitää ruokarytmi säännöllisenä ja tasaisena, jotta nälkä ei pääse yltymään liian suureksi. Kun energiaa tulee päivän aikana vähemmän, kuin aiemmin, voi pienten annosten syöminen useammin pitää nälän paremmin poissa. Tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä, mikäli syöt tarpeeksi isoja, terveellisistä raaka-aineista koostuvia annoksia harvemmin. Tärkeintä tässäkin kohtaa on muistaa päivän aikana syödyn energian määrä. Suurimmalla osalle ihmisistä riittää 4-5 ateriaa päivässä, jolloin aterioiden väliin jää 3-4 tuntia.

 

Myytti 4

Hiilihydraatit lihottavat

 

TARUA

Lihomisessa ei ole niinkään kyse siitä, mitä syö, vaan kuinka paljon syö. Vaikka söisi pelkästään hiilihydraatteja, ei paino nouse, mikäli hiilihydraateista saadun energian määrä pysyy oman kulutuksen rajoissa. Hiilihydraatteja on kuitenkin helppo syödä liikaa, sillä ne eivät pidä nälkää poissa samalla tavalla, kuin proteiini.

 

Myytti 5 

Hedelmät sisältävät sokeria ja siksi niitä ei kannata syödä painoa pudottaessa 

 

TARUA

On totta, että hedelmät sisältävät sokeria, mutta se ei tee niistä epäterveellisiä. Hedelmiä ei siis todellakaan kannata vältellä painoa pudottaessa, mutta lisätyn sokerin vältteleminen on ihan perusteltua. 

Hedelmien sisältämä sokeri vaikuttaa elimistössä eri tavalla, kuin vaikkapa karkkipussin sisältämä sokeri. Hedelmistä saadaan hyvää energiaa esimerkiksi liikkumiseen. Lisäksi hedelmien mukana saa vettä, kuituja, vitamiineja ja antioksidantteja. Hedelmien syömisestä on siis enemmän hyötyä, kuin syömättä jättämisestä.

 

Myytti 6

Liikuntaa lisäämällä painokin putoaa

 

OSITTAIN TARUA

Painonpudotuksessa ylivoimaisesti tärkein asia on ruokavalio. Mikäli ruokavalio ei ole kunnossa, ei liikunnan lisäämisestä ole painonpudottamisen kannalta välttämättä mitään hyötyä. Liikunnan lisäämä energiankulutus on pientä verrattuna siihen, millaisia tuloksia voidaan saada vähentämällä ruoasta saadun energian määrää.

 

Myytti 7

Kävely on parasta rasvanpolttoliikuntaa

 

OSITTAIN TOTTA 

Mikä tahansa liikunta on hyväksi terveydelle ja voi nopeuttaa painonpudotusta yhdessä ruokavalion kanssa. Kävely ja muut pitkäkestoiset liikuntamuodot ovat kuitenkin energiankulutuksen ja rasvanpolton kannalta parempia vaihtoehtoja, kuin rankat lyhytkestoiset lajit. Kalorinkulutuksen ratkaisee ratkaisee aika, ei vauhti. 

Rankkojen lyhytkestoisten treenien, kuten HIIT, rasvanpolton sanotaan perustuvan treenin jälkeiseen rasvanpolttoon, mikä osaltaan onkin totta. Lyhyen HIIT treenin aikana energiankulutus ei kuitenkaan ole yhtä suuri, kuin tunnin kävelylenkillä. Lisäksi, jos vaihtoehtona on joko HIIT-treeni tai kävelylenkki, moni painonpudottaja valitsee mieluummin kävelyn. Liikunnan kuuluu olla myös miellyttävää ja motivoida. 

 

Laihdutusmyytit

Lue myös nämä