Elämänhallinta 2.0 - tasapainoa arkeen

2.6.2022 08:00

Kirjoittanut personal trainer ja toimintaterapeutti Jemima Pasuri

 

Mitä raskaampi arki, sitä tärkeämpää olisi pitää yhä tiukemmin kiinni itsestä huolehtimisen rutiineista. On yleistä, että ajankäyttöä priorisoi sillä, että jättää yöunia vähemmäksi, syö valmisruokia ajan säästämiseksi sekä kun ehtii liikkua vain harvemmin tekee todella tiukkoja treenejä. Tällainen toimintatapa kuluttaa ja jatkuessaan säännöllisenä, todennäköisesti aiheuttaa terveysongelmia ja elintapasairauksia. 


 

Kuinka sitten suunnitella arki fiksusti? 

Ehkäpä tärkein keino on ennakointi ja motivaatio pitää kiinni itsestä huolehtimisen rutiineista. Monesti kalenterista löytyy kaikki menot ja palaverit, mutta itsestä huolehtimiseen, palautumiseen ja vapaa-aikaan liittyvät merkinnät sieltä puuttuu. Kalenteriin kannattaa alkaa merkitsemään tavoite, monelta haluaa rauhoittua iltarutiineihin, merkitä ennakoiden milloin käy suunnitellusti kaupassa ja valmistaa esim. smoothieita tai ruokaa valmiiksi jääkaappiin, merkitä vapaa-ajat sekä suunnitella säännöllisiä 30 min ulkoiluhetkiä. 

Ennakoimalla, suunnittelemalla ja suunnitelmasta kiinnipitämällä, vahvistamme hallinnantunnetta arjestamme ja edistämme samalla omaa hyvinvointia ja terveyttä. Näin toimimalla vahvistuu ajatus siitä, että hallitsee arkeaan eikä päinvastoin. Kiire johtuu usein juuri ennakoimattomuudesta sekä siitä, ettei ole suunnitellut itsestä huolehtimisen rutiineja kalenteriin. Päivittäisillä ja säännöllisillä terveyttä edistävillä valinnoilla on valtavan suuri merkitys. Hyvinvoinnin kivijalka perustuu uneen, ravintoon ja liikuntaan. Tätä kivijalkaa tulisi vaalia kaikin keinoin elintapasairauksien ennaltaehkäisemiseksi. 


 

Valitse rutiinien TOP 3

Itsestä huolehtimisen rutiineista huolehtiminen on omasta terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtimista. Muutos omissa toimintatavoissa vaatii motivaatiota, ennakointia sekä säännöllisiä käytännöntekoja. Itsestä huolehtimisen ja arjenhallinnan edistämiseksi, voit valita omat top 3 -tapaa, jotka kirjoitat ylös ja joita alat noudattaa päivittäin tai viikoittain.

 

Top 3 -tavat voivat olla esimerkiksi seuraavat: 

1. Aloitan rauhoittavat iltarutiinit klo 22, jotta saan eheyttävät yöunet 

2. Valmistan itselleni päivittäin vihersmoothien, johon laitan mantelimaitoa sekä 3-4 erilaista keltaista/vihreää luonnon raaka-ainetta, jotta kehoni saa vitamiineja 

3. Käyn päivittäin ulkoilemassa 20-30 minuutin ajan, koska tämä on tehokas keino pitää aineenvaihdunta vilkkaana

 

Hyvinvoinnin kivijalan pitäisi olla kunnossa, ennen kuin aloittaa suorituskykyä kehittävän treenaamisen, jotta voimme varmistua mm. kehon optimaalisista palautumisrutiineista. Kun itse voi hyvin, jaksaa paremmin huolehtia läheisistään, tehdä tehokkaammin töitä, treenata tavoitteellisemmin sekä nauttia myös säännöllisestä vapaa-ajasta.

 

Viimeinen kysymys kuuluu, mitkä ovat sinun TOP 3 itsestä huolehtimisen rutiinit, jotka suunnittelet kalenteriisi? 

Ps. Aina, kun huolehdit itsestäsi, se on kuin laittaisi rahaa pankkiin - se on sijoitus omaan hyvinvointiin ja terveyteen.

- Jemima

Elämänhallinta 2.0 - tasapainoa arkeen

 

Lue myös nämä