Onnistu muutoksessa

28.12.2022 08:00

Moni pohtii parhaillaan, mitä uudenvuodenlupauksia tekisi ja millaisia tavoitteita itselleen asettaisi ensi vuodelle. Mikäli ensi vuoden tavoitteenasi on esimerkiksi liikkua enemmän, syödä terveellisemmin tai palautua nopeammin, näiden kuuden vinkin avulla onnistut muutoksessa ja saavutat tavoitteesi.

 

1. Selkeytä tavoitteesi

Pelkkä tavoite elämäntapojen muuttaminen terveellisemmiksi, ei yleensä toimi, sillä tavoite ei kerro konkreettisesti, mitä aion tehdä. Hyvä tavoite on selkeä, realistinen ja mitattavissa. Tällainen tavoite voisi esimerkiksi olla kolme liikuntakertaa viikossa, kourallinen marjoja päivässä tai tunti enemmän unta yössä. 

Tavoite on hyvä suhteuttaa omaan arkeen ja muuhun kuormitukseen. Jos pelkästään yhden liikuntakerran saaminen viikkoon on haastavaa, ei tavoitteeksi kannata asettaa viittä treeniä viikossa. Realistisempi tavoite voisi tällöin olla 1-2 treeniä viikossa. 

Pyri pilkkomaan isommat tavoitteet osiin ja asettamaan pienempiä välitavoitteita. Voit asettaa välitavoitteille aikarajoja, jolloin tavoite pysyy koko ajan mielessä. Tavoitteeseen pääsy ruokkii motivaatiota ja auttaa jatkamaan eteenpäin kohti seuraavaa tavoitetta.

 

2. Ajoita toimenpiteet

Päätä, milloin aloitat muutokset. Vuoden vaihde on syystäkin suosittu, sillä muutosten aloittaminen ajanjakson vaihteessa tai tiettynä päivänä tukee tavoitteeseen pääsyä, sitoutumista tavoitteeseen ja luo luottamusta omiin kykyihin. Muutoksen sitominen tiettyyn ajankohtaan auttaa keskittymään tavoitteeseen. 

Mikäli haet isompaa muutosta, muuta yksi asia kerrallaan ja ajoita seuraavat muutokset viikon tai kuun vaihteeseen. Merkkaa tapahtumat kalenteriin, jotta ne pysyvät mielessä ja sitouttavat muutosten tekoon.

 

3. Ryhdy toimeen

Aloittaminen on yleensä muutoksessa kaikista haastavin vaihe. Avusta itseä muutokseen ryhtymisessä luomalla helppoja valintoja: poista näkyvistä kaikki ei-toivotut asiat, kuten herkut ja aseta sen sijaan näkyville hedelmiä tai kasviksia. Ota lenkkarit tai treenikassi valmiiksi eteiseen esille, jotta liikkumaan lähtemisen kynnys madaltuu. Kun terveelliset valinnat tekee itselleen mahdollisimman helpoksi, toimeen ryhtyminen ei tunnu enää niin haastavalta.

 

4. Haasta kaveri mukaan

Yhteiset tavoitteet kaverin kanssa toteutuvat todennäköisemmin, kuin tavoitteet, joiden eteen teen töitä yksin. Kaverin kanssa sovittuja treenejä ei tule peruttua yhtä todennäköisesti, sillä peruakseen joutuu näkemään vaivaa ja selittämään syitä itsesi lisäksi myös toiselle. 

Myös omista tavoitteista ääneen puhuminen ystäville ja läheisille auttaa päämäärän saavuttamisessa. Vaikkette pyrkisi ystävän kanssa samaan tavoitteeseen, voit saada ystäviltä tukea oman tavoitteesi saavuttamiseksi.

 

5. Ole lempeä itsellesi

Itsensä rääkkääminen ja sättiminen auttaa harvoin tavoitteiden saavuttamisessa. Sen sijaan lempeä kannustaminen ja itsemyötätunnon kokeminen motivoivat ja auttavat pääsemään kohti tavoitetta. 

Lempeä puhetapa on tärkeää erityisesti silloin, kun muutoksessa on tullut takapakkia. Epäonnistumisista selviävät parhaiten ne, jotka hyväksyvät mahdolliset takapakit ja ovat valmiita jatkamaan eteenpäin. Mikäli epäonnistumisen hetkellä jää vellomaan itsesääliin ja huonon omantunnon kanssa, jää tavoitekin saavuttamatta.

 

6. Pyydä apua ammattilaiselta

Muutokseen voi pyytää apua myös ammattilaiselta. Personal trainerin avulla tavoitteen asettaminen, toimeen ryhtyminen ja motivoituneena pysyminen on helpompaa. Personal trainer auttaa asettamaan realistisia ja saavutettavissa olevia tavoitteita. Valmentajan kanssa sovittuja treenejä ei tule peruttua kovin heppoisin perustein ja valmentaja kyselee kuulumisia sekä antaa vinkkejä parempien valintojen tekemiseen. 

 

Jatka lauseita

Tavoitteeni on…

Aloitan muutoksien tekemisen… (ajankohta)

Ensimmäiset muutokset, jotka aion tehdä ovat…

Kaveri, jota pyydän mukaan on…

Vaikealla hetkellä kannustan itseäni… (esim. voimalause)

Personal trainerista voisi olla minulle apua… (missä asiassa) 

 

Onnistu muutoksessa

 

Lue myös nämä