Äidin hyvä kunto on koko perheen etu

11.5.2018 14:48

Aina silloin, kun äänestetään suomen kielen kauneinta sanaa, nousee kärkeen tai ainakin sen tuntumaan sana äiti. Toinen kestosuosikkisana on rakas. Vaikka molemmat edellä mainituista sanoista ovat kieliasultaan kankeita ja äännettävyydeltään kulmikkaita, on niiden merkityssisältö monille meistä ylivertainen, varsinkin toisiinsa yhdistettynä. Äiti on elämän antaja ja turvallisuuden vertauskuva, joka jaksaa huolehtia, välittää, auttaa ja tukea. Tai ainakin toivottavasti jaksaa, sillä äidin hyvä kunto on koko perheen etu.

Onko hyvinvointiin panostaminen itsekäs vai välittävä teko?

Äiti on biologinen tai sosiaalinen, naaraspuolinen jälkeläistensä vanhempi, joka kantaa lasta kohdussaan, kunnes lapsi on tarpeeksi valmis syntyäkseen. Tämän jälkeen äiti synnyttää ja yleensä imettää lastaan. Velvollisuudet eivät suinkaan lopu siihen, vaan äiti hoivaa, huolehtii lapsensa hygieniasta ja ruokahuollosta, auttaa läksyissä, kuskaa harrastuksiin, lohduttaa vastoinkäymisissä, ottaa vastaan kiukunpuuskat ja on käytettävissä 24/7… aina lapsen aikuistumiseen saakka. Eikä työmaa rajoitu vain lasten palvelemiseen, sillä isä, se perheen koiraspuolinen asukki, on usein vähintään yhtä avuton ja äitiä työllistävä olento.

Vaikka välillä näyttää siltä, ettei äidillä ole kiire minnekään, on hänellä silti monta yhtäaikaista rautaa tulessa: Pyykkien viikkaaminen, ruoan laitto, astianpesukoneen tyhjennys sekä farkkujen polveen tulleen reiän paikkaaminen luonnistuvat yhtä aikaa Kauniiden ja rohkeiden seuraamisen kanssa. Vasta silloin, kun äiti lähtee pariksi päiväksi työreissuun tai sairastaa sänkypotilaana, todellisuus avautuu muulle perheelle: Eteisen lattiaa ei näy vaatekasan alta, roskikset pursuavat, villakoirat juoksevat, jääkaappi ammottaa tyhjyyttään, eikä mikään pyöri kuten äidin toimesta.  

Perheen hyvinvoinnin ja harmonian näkökulmista on siis ensiarvoisen tärkeää, että äiti jaksaa sekä voi hyvin. Aivan kuten lentokoneen turvallisuusohje kuuluu: ”Auta ensin itseäsi ja vasta sitten muita”, on äidinkin muistettava huolehtia itsestään, jotta virtaa ja voimia riittää muuhunkin kuin perheen ja huushollin pyörittämiseen.

Mikä on sinulle tärkeää?

Kun äideiltä kysytään, mikä heille on tärkeää, nousevat seuraavat arvot lähes aina toisia korkeammalle: Perhe, lapset, puoliso, koti ja terveys. Ja nimenomaan läheisten terveys. Työ, ura, vapaa-aika, harrastukset, ystävät ja itsensä kehittäminen tulevat vasta listan loppupäässä. Äidin perusluonteeseen kuuluu usein itsensä ja omien tarpeidensa lykkääminen, varsinkin silloin kun lapset ovat vielä pieniä.

Arvojen mukainen elämä, perheestä ja kodista huolehtiminen, edellyttää äidiltä hyvää terveyttä ja jaksamista. Jos työpäivä imaisee mehut ja virta loppuu iltapäivän tunteihin, ei huomiota, huolenpitoa ja aktiivisuutta riitä enää kotiväelle sekä aktiivisen vapaa-ajan viettämiseen.

Äiti kuntoon

Hyvinvoivan vanhemman malli

Monelle äidille on tärkeää, että lapsi saa kotoa hyvät lähtökohdat terveyttä tukevaan, aktiiviseen elämään. Lapsi omaksuukin huomattavasti enemmän oppia vanhempiensa tekemisistä, kuin sanomisista. Siksi on tärkeää kyetä tarjoamaan jo kotoa aktiivisen ja omasta hyvinvoinnistaan huolehtivan vanhemman malli. Se kantaa tutkitusti läpi elämän.

Koko perhe hyötyy äidin huippukunnosta

Äidin hyvä kunto on koko perheen etu. Siitä saavat iloita niin asianomainen, kuin myös lapset ja puoliso. Hyväkuntoinen äiti jaksaa pyörittää huushollia, osallistua lasten leikkeihin ja touhuihin, nauttia aktiivisesta vapaa-ajasta ja touhuta mukavia juttuja vielä lasten nukahdettuakin. Kaikkien fyysisten ja terveyshyötyjen lisäksi liikunnan on tutkimuksissa osoitettu vähentävän äidin stressiä ja parantavan hänen elämänlaatuaan, mielialaansa sekä yleistä tyytyväisyyttä elämäänsä. Liikunnan tehosta, kestosta ja useudesta huolimatta sen on osoitettu parantavan myös rakkaan äidin itsetuntoa, minä-pystyvyyden kokemusta sekä hänen kehonkuvaansa. 

Nyt sitten kaikki isät ja lapsukaiset kuulolla! Kannustetaan yhdessä äidit liikkeelle ja pitämään huolta itsestään. Eikä pelkästään äitienpäivän kunniaksi, vaan osana perheen arkisia rutiineja. Uskokaa tai älkää, mutta hyödytte siitä kyllä itsekin. Jos ette usko, niin palauttakaa mieleen äidin viimeisin työreissu tai potilaspäivä.

Lue myös nämä