Äiti - pidä huolta itsestäsi!

5.5.2021 07:00

Vietämme kerran vuodessa äitienpäivää, jolloin kiitämme äitejä heidän olemassaolostaan. Äitienpäivänä äitejä hemmotellaan tuomalla aamupala sänkyyn ja äiti saa viettää kotitöistä vapaapäivän. Mutta entä kaikkina muina vuoden päivinä? Onko äiti oikeutettu hemmotteluun vain yhtenä päivän vuodesta? Ehkä äitienpäivää pitäisi viettää useammin, ehkä kerran viikossa tai jopa joka päivä!

 

Hyvinvoiva äiti = hyvinvoiva perhe

Äidin hyvinvoinnista huolehtiminen on erittäin tärkeää sekä äidin itsensä, mutta myös koko perheen kannalta. Hyvinvoiva äiti edesauttaa koko perheen hyvinvointia. Tästä syystä sekä äidin itse, että myös perheen ja jopa yhteiskunnan tulisi tukea äidin jaksamista ja hyvinvointia enemmän. 

Mikäli koet itse äitinä, että hyvinvointisi tarvitsisi enemmän huomioimista, aloita pohdinta siitä, missä hyvinvoinnin osa-alueissa olisi petrattavaa. Aloite oman hyvinvoinnin paranemiseen lähtee itsestä. Pieni itsekkyys on hyväksi. 

Myös puolisona, lapsena tai muuna perheenjäsenenä voit miettiä äidin hyvinvointia ja pohtia, voisitko omalla toiminnallasi edesauttaa äidin hyvinvoinnin paranemista tai antaa äidille mahdollisuus kiinnittää huomiota hyvinvointiin. Aina äiti ei kehtaa myöntää tarvitsevansa enemmän lepoa, omaa aikaa tai taukoa kodin pyörittämisestä.  
 

Virkeyttä levolla 

Hyvinvoinnin kannalta yksi oleellisimmista asioita on lepo. Varsinkin pienten lasten äideillä voi olla haasteita saada nukuttua tarpeeksi tai uni voi olla laadultaan huonoa. Hetkittäinen väsymys tai lyhyeksi jäävät yöunet eivät vielä kaada koko pakkaa, mutta pitkään jatkunut univaje voi olla jo terveydelle haitaksi. 

Älä häpeile myöntää, mikäli olet väsynyt. Aloita käymällä nukkumaan iltaisin heti, kun se on mahdollista. Äidin oma aika painottuu yleensä iltaan ja tästä syystä nukkumaan meno saattaa venähtää turhan myöhäiseksi. Kokeile käydä ainakin muutamana iltana viikosta suunnitellusti nukkumaan. Ajattele, että myös nukkuminen on osa omaa aikaasi ja jaksat seuraavana päivänä paremmin. 

Lepää myös päivän aikana. Päiväunet tekevät hyvää ikään katsomatta. Nuku tai vähintään lepää silloin, kun lapset nukkuvat. Myös koko perheen rauhoittavat hetket auttavat sekä aikuisia että lapsia rentoutumaan. Jos olet työpäivän jälkeen väsynyt ja kotona odottaa vielä toisen työpäivän verran hommia, ota tehonokoset. Jo vartti saa ihmeitä aikaan ja jaksat hoitaa myös kotityöt.

 

Energiaa liikunnalla 

Toinen hyvinvoinnin kannalta tärkeä osa on liikkuminen. Vaikka kotityöt ja lastenhoito menevät hyötyliikunnasta, treenejä ei kannata unohtaa kokonaan. Treenit sopivat hyvin myös omaksi ajaksi. Mikäli mahdollista, merkkaa omat treenit valmiiksi kalenteriin niin, että koko perhe tietää, milloin ovat varannut aikaa itsellesi. 

Mikäli mahdollista poistu treenin ajaksi kotoa ja laita puhelin älä häiritse -tilaan. Näin sinua ei voi häiritä kesken treenin. Mikäli et voi poistua kotoa treenin ajaksi esimerkiksi pienten lasten takia, tee treeni eri huoneessa musiikkia kuunnellen. Näin lapset voivat hädän hetkellä pyytää apua, mutta saat muutoin treenata rauhassa. Mikäli olet itse energinen, hyödynnä lasten päiväuniaika omiin treeneihin. 

Kukaan ei myöskään kiellä ottamasta lapsia mukaan treenihetkeen. Lapset liikkuvat mielellään ja kotitreeni kehonpainolla innostaa myös perheen pienimmät mukaan. Hyödynnä lasten liikuntaharrastukset ja liiku itse samalla, kun lapset ovat omissa treeneissään. 

 

Lisää tehoa ravinnolla

Tuntuuko, että energia loppuu kesken päivän? Yksi syy vireystason laskuun voi olla huono ravitsemus. Ravinnolla on suuri merkitys jaksamiseen ja palautumiseen. Tästä syystä hyvä ravitsemus on tärkeää myös äidille. 

Kiinnitä ensisijaisesti huomiota säännölliseen ateriarytmiin. Lasten ruokailurytmi on luonnostaan säännöllinen, ja vaikka lapset syövät säännöllisesti, saattaa äidin oma rytmi olla hyvinkin epäsäännöllinen. Pyri syömään joko lasten kanssa samaan aikaan tai heti lasten ruokkimisen jälkeen. Näin saat pidettyä myös itse säännöllisesti ruokailurytmistä kiinni.

Äidin lautaselta saattaa usein löytyä lasten tähteitä. Lapsilta ylijääneiden ruokien syöminen voi olla fiksua rahan ja ruoan säästämiseksi, mutta huolehdi, että saat myös itse tarpeeksi energiaa ja ravintoaineita syömästäsi ruoasta. Kiinnitä huomiota ruoan sisältöön ja monipuolisuuteen. Terveellisillä valinnoilla ravinto tukee hyvinvointia ja jaksamista. Palaudut paremmin ja saat lisää energiaa arjen pyörittämiseen. 

 

Ota omaa aikaa

Muista, että omaa aikaa saa vaatia ja pyytää. Oma aika on äidille tärkeää ja omaa aikaa olisi hyvä olla vähintään viikoittain. Kokeile kumpi sopii sinulle paremmin: lyhyt oma hetki joka päivä tai useampi tunti kerran viikossa vain itselle. Oma aika on tärkeää kaikille, mutta erityisesti äitinä olet ansainnut oman aikasi. Äiti, älä unohda pitää itsestäsi huolta, olet sen arvoinen.

 

Äitien tutustumisviikko – tilaa 1 viikon treenipassi!

Haluamme äitienpäiväviikolla tarjota kaikille äideille, mummoille tai vaikka vain äideiksi itsensä tunteville mahdollisuuden tutustua täysin veloituksetta liikuntakeskus EasyFitin palveluihin. Saat käyttöösi EasyFitin Wellness-avaimen, jolloin voit kokeilla palveluitamme kokeilujakson ajan rajattomasti vaikka joka päivä. Käytössäsi ovat kuntosali sekä kaikki live- ja virtuaaliohjatut ryhmäliikuntatunnit.

Tilaa viikon veloitukseton treenipassi tästä.

 

Äidin hyvinvointi

Lue myös nämä