Liike voi olla lääke

23.11.2018 19:33

Monesti kuulee sanottavan, että liike on lääke. Sanonnassa on kyllä vinha perä, mutta vain silloin, kun liikunta täyttää annostelultaan ja suoritusteknisiltä vaatimuksiltaan yksilölliset tarpeet. Liikunta on siis parhaimmillaan todellista täsmälääkettä moneen tavoitteeseen, mutta pahimmillaan jopa myrkkyä, jos annostelu ja liikkeen laatu eivät kestä päivänvaloa. Toinen sanonta, ”Ei niin paljon kuin mahdollista, vaan niin vähän enemmän kuin on tarpeen”, pitää liikunnan suhteen mainiosti paikkansa.

Liike on lääke vain, jos…

Liikunnalla voidaan parhaimmillaan vaikuttaa positiivisesti niin terveyteen, toiminta- ja suorituskykyyn sekä kehon koostumukseen. Liikuntaa voidaan käyttää ansiokkaasti hyödyksi monien elintapasairauksien ja vaivojen ennaltaehkäisyssä, hoidossa kuin kuntoutuksessakin. Monipuolinen liikunta parantaa niin aerobista kestävyyttä, lihasten ja tukikudosten kuntoa, liikkuvuutta, koordinaatiota, tasapainoa kuin aivojenkin kuntoa. Liikunnalla ja paremmalla kunnolla onkin havaittu tutkimusten mukaan olevan selkeä yhteys parempaan keskittymiskykyyn, oppimiseen, muistamiseen ja jopa aivojen optimaalisempaan rakenteeseen. Positiiviset vaikutukset konkretisoituvat kuitenkin vain silloin, kun liikunta täyttää seuraavat, terveyttä, toimintakykyä ja kuntoa kehittävän harjoittelun kriteerit.

Suoritustekniikka on kunnossa

Tärkeintä kuntosaliharjoittelun alkuvaiheessa on ottaa haltuun eri harjoitusliikkeiden oikeaoppimiset suoritustekniikat. Uuden tekniikan opettelu onkin huomattavasti helpompaa, kun vanhan, virheellisen suoritustekniikan poisoppiminen. Lisäksi jatkossa, kun harjoituskuormat kasvavat, virheellinen suoritustekniikka kostautuu takuulla tuki- ja liikuntaelin vaivojen sekä loukkaantumisten muodossa.

Kannattaa siis kääntyä personal trainerin puoleen jo heti saliharjoittelun alkuvaiheessa, puhtaat, oikeaoppimiset, terveyttä edistävät ja suorituskykyä optimaalisimmin kehittävät suoritustekniikat omaksuakseen.

Liikunta on yksilöllisesti oikein annosteltua

Liikunnan annostelussa määrä ei korvaa laatua, eikä malttia. Itse asiassa tärkein kehittävän harjoittelun peruselementti onkin nousujohteisuus eli harjoituskertojen, keston sekä tehon hivuttaminen ylöspäin pitkäjänteisellä otteella. Tavoitteena on siis totuttaa hiljalleen kehoa tavoitetta vastaavaan harjoitusannokseen.

Säännöllisen ja nousujohteisen harjoittelun lisäksi kehittävässä treenaamisessa on huomioitava myös ylikuormittaminen eli arkirasitusta tehokkaammat harjoitusärsykkeet, riittävä ärsykkeen vaihtelu (n. 4 viikon välein selkeitä muutoksia ohjelmaan), kuormituksen, levon sekä ravitsemuksen suhde sekä motivaation säilyttäminen mielekkäällä sekä riittävän monipuolisella treeniohjelmalla. Se mikä sopii toiselle, ei välttämättä toimi toiselle. Oleellista onkin huomioida jokaisen kohdalla yksilölliset mieltymykset, tavoitteet, rajoitteet ja resurssit ja räätälöidä ohjelma niiden pohjalta sopivaksi.

Turvallisesti ja tehokkaasti liikkeelle personal trainerin kanssa

Vaikka panostus personal training-palveluihin saattaa tuntua ennakkoon kalliilta sijoitukselta, kumuloituu sen arvo treenikertojen ja –vuosien karttuessa. Se teetkö liikkeet fiksusti, oikeilla suoritustekniikoilla ja yksilöllisesti kehittävällä tavalla, kertautuu joko terveyttä ja suorituskykyä rakentaen tai sitä pahimmillaan jopa nakertaen. Yleisesti ottaen liike on aina lääke ja passiivisuutta huomattavasti parempi valinta. Sillä miten fiksusti ja oikeaoppisesti liikut, on kuitenkin pitkässä juoksussa valtava merkitys.

Tarjoamme sinulle veloituksettoman liikuntaneuvonnan personal trainerin kanssa. Saat liikuntaneuvonnassa ohjeita ja vinkkejä tulokselliseen sekä oikeaoppiseen harjoitteluun.

Lue myös nämä