Miksi istuminen on haitallista terveydellesi?

10.9.2019 08:50

Kesän jälkeen moni on palannut taas toimistotyöhön ja takaisin mukavaan toimistotuoliin. Samaan aikaan, kun työkiireet valtaavat arjen, mielessä kummittelee ajatus, että pitäisi saada taas säännöllisestä treenirytmistä kiinni. Tiesitkö, että yskien käyntiin lähtevästä treenikaudesta huolimatta voisit saada rutkasti lisää hyvinvointia arkeesi, kun vähennät istuen vietettyä aikaa?

Istuminen yleistyy ja hiipii huomaamatta elämäämme

Istumisen haitallisuus on yhä enemmän esillä oleva ja jatkuvasti yleistyvä terveyshaitta erityisesti toimistotyöntekijöiden keskuudessa. Miksi istuminen sitten on niin haitallista, että sen terveysriskit esiintyvät mediassa viikoittain?

Istuminen on sopivasti nautittuna mukavaa, rentouttavaa ja jopa tarpeellista lepoa elimistöllemme. Kun saavut aamulla työpaikalle ja istahdat mukavaan toimistotuoliisi tai, kun työpäivän jälkeen rojahdat sohvan pohjalle, kehosi rentoutuu ja mielesi täyttää autuas rauha. Kahvikuppi höyryää edessäsi pöydällä ja voit sulkea mielesi ulkoisilta stressitekijöiltä. Tämä hetki on sinun: voit vihdoinkin keskittyä itseesi ilman häiriötekijöitä. Kaikki näyttää ja tuntuu täydelliseltä, mutta reaktiot ihosi alla alkavat kertomaan aivan toista tarinaa.

Tutustu seuraavaksi istumisen merkittävimpiin haittoihin:

1. Istuminen on passiivista ja passiivisuus vaarallista

Istuessa kehon suuret asentoa kannattelevat lihakset ovat passiivisia. Kun lihaksissa ei ole lainkaan aktiiviisuutta, myöskään energiaa ei kuluteta. Pitkät istumajaksot, kuten istumatyö, autolla ajaminen ja sohvalla löhöäminen, lisäävät merkittävästi mm. ylipainon riskiä. Verenkierrossa kiertävät energiaravintoaineet pakkautuvat rasvavarastoihimme, kun lihakset eivät päivästä ja vuodesta toiseen tarvitse niitä lihassupistuksien polttoaineeksi. Lihaksiin kertyvä rasva aiheuttaa mm. insuliiniresistenssiä, joka voi johtaa tyypin 2 diabetekseen.

2. Istuminen on outo asento ja aiheuttaa ryhtiongelmia

Istuma-asento ei ole hyväksi kehollemme. Tuoli pakottaa reitemme ja ylävartalomme kohtisuoraan toisiinsa nähden, vaikka niiden luonnollinen liikerata on kolmanneksen pienempi. Tuoli saa asentomme kyyristymään, mikä laukaisee ketjureaktion, jossa selkä pyöristyy, selän lihakset joutuvat rasitukselle ja selkäranka kuormittuu epätasaisesti. Selän pyöristyessä painava pää työntyy eteen, mikä rasittaa kaulan lihaksia. Istuma-asennossa selän, kaulan ja niska-hartiaseudun kiputilat yleistyvät. Pitkään jatkunut istuminen voi aiheuttaa lihasepätasapainoa, asentomuutoksia ja kroonisia kiputiloja. Hyvässä asennossa istuminen pitkään on monesti mahdotonta, joten istumista kannattaakin tauottaa säännöllisesti!

3. Istumme liikaa ja liian pitkään kerrallaan

Haitallisinta istumisessa on se, että istumme niin paljon. Keskiverto suomalainen istuu päivässä 9-11 tuntia, mikä on paljon enemmän, kuin mitä vietämme unessa. Uni on passiivista, mutta elintärkeää, ja kun summaamme unessa ja istuessa vietetyn ajan niin huomaamme olevamme passiivisia jopa yli 16 tuntia päivässä - eli olemme passiivisia yli 2/3 osaa päivästä. Tämän potin haittavaikutuksia ei kumota puolen tunnin happihyppelyllä. Terveysriskit alkavat lisääntymään eksponentiaalisesti, kun päivittäinen istuminen ylittyy kahdeksalla tunnilla. Olisiko siis aika nousta ylös tuolista ja tauottaa omaa istumista useammin?

Mihin ryhmään sinä kuulut?

Alle 6 tuntia päivässä
Onneksi olkoon, olet erittäin aktiivinen! Istut keskimääräistä vähemmän. Muista pitää itsestäsi huolta lepäämällä aika ajoin, jotta palaudut riittävästi päivittäisestä aktiivisuudestasi.

6-8 tuntia päivässä
Istumisen kokonaisaika on kohtalaisella tasolla terveydellisestä näkökulmasta. Olet aktiivinen läpi päivän. Muista pitää taukoja istumisesta ja harrastaa aktiviteetteja.

8-10 tuntia päivässä
Istumiseen käytetty aika on korkea ja riski terveydellesi. Muista pitää taukoja istumisesta ja pyri vähentämään istumiseen käytettävää aikaa. Lisää päivääsi lisää aktiivisuutta. Suurin osa länsimaalaisista kuuluu tähän ryhmään.

Yli 10 tuntia päivässä
Istut erittäin paljon päivän aikana ja se on merkittävä riski terveydellesi. Saavutat merkittäviä terveyshyötyjä vähentämällä istumistasi, tauottamalla pitkiä istumajaksoja ja harrastamalla enemmän aktiviteettejä.

Istumisen vaikutukset kehoomme minuutti minuutilta:

Heti kun istut alas

  • Isojen asentoa ylläpitävien lihaksien aktivaatio loppuu ja kehosi vaipuu lepotilaan.

  • Energiankulutus laskee lähes lepotasoon.

2 tuntia istumista

  • Ruokailemisen jälkeen verensokerisi on 45 % korkeammalla istuttaessa verrattuna rauhalliseen kävelemiseen.

4 tuntia istumista

  • Lipoproteiinilipaasin (entsyymi, mikä imuroi rasvaa lihaksen energianlähteeksi) ja ”hyvälaatuisen” HDL kolesterolin pitoisuudet laskevat dramaattisesti.

5 tuntia istumista

  • Insuliinin (sokeriaineenvaihduntaa säätelevä hormoni) toiminta on heikentynyt 30 % ja glukoosinotto lihakseen on heikentynyt. 

Lue myös nämä