Terveyden hinta - voiko terveyttä ostaa?

27.5.2020 10:03

Minkä arvoiseksi arvioit oman terveytesi? Eli paljonko olisit valmis maksamaan terveydestä? Sata, tuhat, kymmenentuhatta, satatuhatta euroa? Paina summa mieleesi. 

Jos sinulle kerrottaisiin, että tulet sairastumaan näihin sairauksiin ja tulet kärsimään näistä terveysongelmista seuraavan kymmenen vuoden aikana, mutta maksamalla tämän summan ja ostamalla nämä palvelut tulet välttymään näiltä sairauksilta ja terveysongelmilta, maksaisitko summan kyselemättä? Ostaisitko sinulle ehdotetut palvelut ja hyödyntäisitkö ne? Jos siis tällä tavoit et tulisi sairastumaan kyseisiin sairauksiin ja välttäisit terveysongelmat?

Hyvin todennäköisesti maksaisit! Aivan kuten maksaisit myös autosi huollosta, kun ajotietokoneen merkkivalo ilmoittaa viasta tai määräaikaishuollon kilometrit tulevat täyteen. Samalla tavoin voit ajatella omasta kehostasi. Sitäkin on huollettava jo ennen kuin ongelmia ilmaantuu tai ne aiheuttavat suurempia vahinkoja.

Oman terveyden menettäminen pelottaa monia ja terveyden eteen tehdään töitä. Valitettavasti omaa terveydentilaa ja siinä tapahtuvia muutoksia ei pysty kuin ennustamaan. Varmuutta terveenä pysymisestä ei siis ole. Tiedämme kuitenkin, että monet asiat edesauttavat terveenä pysymistä. Miksi silti teemme huonoja valintoja, jotka heikentävät terveyttämme ja altistavat terveysongelmille? Vinkkejä terveellisemmistä vaihtoehdoista löytää niin somesta, lehdistä, televisiosta kuin kirjoistakin. Eihän terveellisten elämäntapojen noudattaminen nyt niin haastavaa pitäisi olla?

Toisille terveellisten elämäntapojen noudattaminen tuntuu olevan helpompaa kuin toisille. Mikä tekee terveellisten elämäntapojen noudattamisesta haastavaa? Välillä elämässä tulee hetkiä, jolloin oma terveys ei tunnu tärkeimmältä asialta. Elämän ykkösprioriteetiksi nousee työ, perhearki tai harrastus. Repsahdus tapahtuu vaivihkaa ja hiljaa hyväksymme tapahtuneen. Repsahdus saattaa kestää päiviä, viikkoja tai useamman vuoden. Kun havahdumme huomaamaan alamäen terveydessämme on tärkeää muistaa, että huonotkin elämäntavat ovat opittuja ja yhtä lailla niistä voi oppia pois. Hetki jolloin päätät tehdä asialle jotain on yhtä kuin hetki, jolloin päätät aloittaa muutoksen. 

Muutoksen tekemisessä voi onnistua itsenäisesti. Tietoa riittää, kun sitä osaa ja jaksaa etsiä. Myös motivaatio on tärkeä tekijä. Aina muutoksen tapahtumiseen ei riitä oma osaaminen ja panostus. Jos muutoksen aloittaminen on epäonnistunut kerta toisensa jälkeen, eikä oikein tiedä mistä edes aloittaisi, on aika etsiä apuun hyvinvoinnin ammattilainen. 

Palataan tämän tekstin ensimmäiseen kysymykseen eli siihen, paljonko olisit valmis maksamaan terveydestä? Olemme saattaneet unohtaa sen kaikista arvokkaimman asian elämässämme eli oman terveyden. Jos olisit nyt tilanteessa, jossa haluat aloittaa elämätapamuutoksen ja haluat välttyä tulevilta terveysongelmilta, hoitaa jo ilmenneitä terveysongelmia tai parantaa terveyttäsi jollain muulla tavoin, paljonko olisit valmis käyttämään rahaa? Paljonko olisit valmis maksamaan muutoksesta? 

Terveysongelmien ilmaantuessa marssimme yleensä ensimmäisenä lääkäriin. Lääkäri todennäköisesti määrää vaivaan lääkettä, jolla estämme ongelmaa näkymästä. Perimmäinen ongelma ei välttämättä katoa mihinkään. Entä jos ongelma olisi ratkaistavissa kokonaan muuttamalla elämäntapoja tai elämällä muutoin terveellisemmin?

Elämäntapamuutokseen sekä terveyden parantamiseen saa apua esimerkiksi personal trainereiltä, hyvinvointivalmentajilta tai fysioterapeutilta. Valmentajan palkkaaminen ei välttämättä kuulosta kaikista halvimmalta touhulta. Valmennukset maksavat, sillä ne ovat yleensä henkilökohtaisia, ja valmentaja käyttää aikaa valmennustapaamisten lisäksi tapaamisten ja materiaalien suunnitteluun. Toki myös ryhmävalmennuksia löytyy ja tällöin on tärkeää löytää omaan tavoitteeseen sopiva ryhmä. 

Kun tutkit eri valmentajien ja valmennusten hintoja, kokeile suhteuttaa summat muihin menoihin. Paljonko käytät rahaa esimerkiksi kampaajalla käyntiin, erilaisiin hoitoihin tai ulkoiseen olemukseen? Paljonko siis käytät rahaa ulkonäköösi? Onko ulkonäkö loppujen lopuksi terveyttä tärkeämpää?

Entä paljonko käytät rahaa muihin kuin välttämättömiin menoihin? Mitkä ostot ovat oikeasti välttämättömiä? Paljonko sinulle jää rahaa käytettäväksi välttämättömien menojen jälkeen ja mihin käytät nämä varat? 

Voit myös laskea paljonko tulisit käyttämään rahaa terveysongelman ratkaisemiseen käyttäessäsi lääkäripalveluita ja ostaessasi lääkkeitä? Paljonko näihin tulisi kulumaan rahaa vuosina mittaan? Voisiko terveysongelman ennaltaehkäisy tulla halvemmaksi kuin niiden hoitaminen? Ei sairastaminenkaan halpaa ole ja huonot elämäntavat voivat tulla vuosien mittaan kalliiksi. 

Kun olet suhteuttanut muut menot valmennuksen hintaan, ei oman terveyden parantamisen tai ylläpidon hinta tunnu enää kalliilta. Jos sinulla olisi mahdollisuus vähentää riskiä sairastua tai parantaa jo ilmenneitä terveysongelmia valmentajan avulla, miksi et palkkaisi sellaista itsellesi? 

Sanotaan, ettei terveyttä voi ostaa. Mutta entä jos voikin? Voit panostaa rahallisesti omaan terveyteesi yhtä lailla kun panostat ulkonäköösi, autoosi tai kotisi sisustukseen. Enää ei tarvitse tehdä muuta kuin päätös sijoittaa omaan terveyteen.

Lue myös nämä