Liikkuminen sairauden kanssa

11.1.2023 08:00

EasyFit tekee yhteistyötä useiden eri järjestöjen, kuten Suomen syöpäjärjestöjen kanssa. Miten vakava sairastuminen vaikuttaa liikkumiseen ja mitä hyötyä liikkumisesta voi olla sairauteen ja siitä parantumiseen? 

 

Liikunnalla hyvää oloa 

Vakavan sairauden, tapaturman tai trauman sattuessa keho joutuu kokemaan kovia. Myös henkinen jaksaminen on koetuksella, eikä omasta hyvinvoinnista huolehtiminen tai liikkuminen ole ensimmäisenä mielessä. 

Kun sairaus tai trauma ahdistaa, voi liikunta tuoda hyvää oloa, parantaa hyvinvointia, vahvistaa kehoa, piristää mieltä ja tuoda positiivisia tuntemuksia kehoon. Liikunta voi myös olla ratkaisevana tekijänä parantumisessa ja omiin rutiineihin palatessa. 

Usein lääkärit myös suosittelevat liikkumista sairauksista toipumiseen. Alkuun pelkkä päivittäinen kävely korttelin ympäri voi riittää. Täysin paikalleen ei kannata jäädä makaamaan, sillä paikallaan maatessa kehon voimatason alkavat heikentyä nopeasti ja liikkuvuus vähenee. Kivut voivat jopa pahentua tai uusia ilmaantua, kun keho ei saa liikettä. Muutaman viikon jälkeen myös lihasmassa alkaa vähentyä. Veritulppien riski kasvaa merkittävästi jo kolmen päivän vuodelevon ja liikkumattomuuden jälkeen. 

Liikunta vaikuttaa myös vastustuskykyyn. Säännöllinen liikkuminen parantaa vastustuskykyä. Erityisesti kestävyysliikunnalla, mutta myös voimaharjoittelulla, on positiivisia vaikutuksia vastustuskykyyn. Kehon koko aineenvaihdunta ja ruoansulatus tykkäävät liikunnasta. 

Mikäli on mahdollista päästä mukaan kuntoutukseen tai kuntoutuskursseille, kannattaa mahdollisuus ottaa vastaan. Kuntoutuskursseilla on usein monipuolisesti liikuntaa, esimerkiksi kuntosaliharjoittelua, vesijumppaa, ulkoilua ja kehonhuoltoa. Kuntoutuksessa liikunnan pääsee aloittamaan turvallisessa ympäristössä muiden kohtalotovereiden kanssa.  

 

Salakavala syöpä

Syöpiä on monenlaisia, ja vielä enemmän on niihin käytettäviä hoitoja. Syöpähoidot tarkoittavat esim. leikkausta, solunsalpaajahoitoja (eli sytostaatteja), sädehoitoa ja lääkitystä, joista jokainen kuormittaa kehoa valtavasti. 

Leikkauksesta toipumiseen saa usein jo sairaalan fysioterapeutilta ohjeet - mitä ei saa tehdä, ja mitä kannattaa tehdä, vaikka tuntuisi vähän pahalta. Leikkauksesta riippuen fysioterapia saattaa olla isossakin roolissa kuntoutumisessa. 

Myös solunsalpaajahoitoja on monenlaisia, mutta niiden pääasiallinen tehtävä on tuhota nopeakasvuisia syöpäsoluja kehosta. Solunsalpaajat vaikuttavat kuitenkin koko elimistössä aiheuttaen esim. hiustenlähtöä, pahoinvointia ja vatsavaivoja. Hoitojen aikana kunto voi heikentyä paljonkin. Keho toipuu kuitenkin solunsalpaajahoidoista kuitenkin yleensä muutamassa kuukaudessa. 

 

Pyydä rohkeasti apua

Kun olet palaamassa kuntosalille sairastumisen tai tapaturman jälkeen, voit keskustella treenien jatkamisesta myös personal trainerin kanssa. Ilmaisessa liikuntaneuvonnassa voit käydä personal trainerin kanssa läpi, mitä asioita on hyvä ottaa huomioon treenien pariin palatessa. Valmennus tuo turvaa harjoittelun aloittamiseen ja personal trainer pystyy ottamaan huomioon erityistarpeet treenejä ja ohjelmaa suunnitellessa. 

Liikunnan pariin palatessa on erityisen tärkeää muistaa kuunnella omaa kehoa. Liikunnan ei tulisi lisätä kipua, vaan vähentää niitä. Kuntoiluun kannattaa pyytää varalta lääkärin lupa, mikäli liikunnan jatkaminen tai sairauden aikana liikkuminen epäilyttää. Liikkuminen kannattaa myös aloittaa varovasti erityisesti silloin, kun taukoa on tullut pidempi aika tai keho on muuttunut sairauden tai tapaturman seurauksena. 

 

Liikunnan hyödyt esimerkiksi syöpää sairastaessa: 

  • parantaa aerobista kuntoa 
  • parantaa elämänlaatua ja minäkuvaa 
  • parantaa fyysistä toimintakykyä 
  • vaikuttaa suotuisasti luuston terveyteen 
  • vähentää uupumusta 
  • parantaa lihasvoimaa- ja kestävyyttä 
  • lisää nivelten liikkuvuutta 
  • vähentää ahdistuneisuutta
  • vähentää syöpään sairastumisen riskiä 
  • ehkäisee ja vähentää syövän hoidoista aiheutuvia haittoja 
  • todennäköisesti parantaa syövästä selviytymistä 
  • lisää suunnitellun sytostaattihoidon loppuun saattavien potilaiden osuutta 

 

Lähteet:

UKK-instituutti Liikunta pienentää syöpäriskiä

Kaikki syövästä Syövän leikkaus

 

Liikkuminen sairauden kanssa

Lue myös nämä