Liiku tunti päivässä

30.11.2022 08:00

Kirjoittanut Marika Haag

”Minulla ei ole aikaa liikkua.” Ajan puute on yksi yleisimmistä syistä siihen, miksi liikuntaa ei harrasteta. Kuitenkin tiedetään, että liikunnan harrastaminen on yksi merkittävimpiä tekoja terveyden ja hyvinvoinnin näkökulmasta. Liikunta pitää meidät terveinä ja toimintakykyisinä ja auttaa painonhallinnassa. Miksi se sitten on niin vaikeaa löytää siihen aikaa?

 

Tarkastele ajankäyttöä

Meillä kaikilla on käytössämme saman verran aikaa. Jokaisella on vuorokaudessaan 24 tuntia. Miksi toisilla sitten on aikaa harrastaa liikuntaa ja toisilla ei? 

Ajatellaan, että käyttäisit liikunnan harrastamiseen yhden tunnin vuorokaudessa, sinulla olisi vielä 23 tuntia jäljellä kaikkiin muihin asioihin, kuten nukkumiseen, töiden tekoon, asioiden hoitamiseen ja muuhun vapaa-aikaan. 

Jos sinusta tuntuu hankalalta löytää aikaa liikkumiseen, tarkistele ajankäyttöäsi ja mieti, mihin kohtaan vuorokaudesta sinä voisit laittaa yhden tunnin, joka auttaa sinua pysymään kunnossa ja ylläpitämään hyvinvointia. Jotkut laittavat oman tuntinsa aamuun ennen töihin menoa, jotkut käyttävät sen lounasaikaan ja useat käyttävät sen taas ilta-aikana. Merkitse oma liikuntatuntisi kalenteriin tai suunnittele tunti useammasta pienestä hetkestä.

Pienemmät hetket voivat olla lyhyitä hyötyliikuntahetkiä, kuten kävelymatka töihin, kauppareissun tekeminen kävellen tai pyörällä, 15 minuutin kotijumppa tai kävelylenkki koiran kanssa. Näin saat tunnin päivääsi ilman, että teet edes suurempia muutoksia. 

Kun olet tehnyt päätöksen ryhtyä liikkumaan tunnin päivässä, muutat myös ajatteluasi positiivisemmaksi ”minä liikun” -ajattelumalliksi. Samalla alat ajattelemaan itsesi liikuntaa harrastavana ihmisenä ja liikunta muuttuu helpommin osaksi arkea. Kun miellät liikunnan osaksi arkea, siitä tulee osa sinua ja liikkuminen muuttuu säännölliseksi.

 

Tehosta ajankäyttöäsi

Ylimääräistä aikaa liikkumiseen on helpompi löytää, kun tiedostaa, mihin aikansa käyttää. Laske seuraavien vinkkien avulla, minkä verran aikaa käytät mihinkin asiaan, mitä asioita voisit vähentää tai jättää tekemättä sekä paljonko aikaa liikkumiseen voisi jäädä. 

 

1. Nukkuminen

Nukkumiseen olisi hyvä varata saman verran aikaa jokaisesta vuorokaudesta. Varmista myös, että sinulla on tarpeeksi aikaa nukkua. Yksilöllinen unentarve on noin 7-9 tuntia. 

Käytän aikaa nukkumiseen: _____

Vuorokaudesta jäljellä: 24 - nukkumiseen käyttämäni aika = _____

 

2. Työt

Työt määrittävät vahvasti päivittäistä rytmiämme. Laske, kuinka paljon aikaa päivässä kuluu töihin. Voit laskea mukaan myös matkat, mikäli olet matkan aikana passiivinen (esim. istut autossa). Jos liikut työmatkat liikkuen, jätä ne tästä laskusta pois ja lisää liikunta-aikaan. 

Käytän aikaa töihin: _____

Vuorokaudesta aikaa jäljellä: edellinen erotus - töihin käyttämäni aika = _____

 

3. Syöminen ja ruoanvalmistus

Syöminen on yksi hyvinvoinnin kannalta tärkeä asia, johon kuluu päivittäin oma aikansa. Laske, kuinka paljon aikaa käytät syömiseen ja ruoanvalmistukseen sekä ruoan hankkimiseen.

Käytän aikaa ravintoon: _____

Vuorokaudesta aikaa jäljellä: edellinen erotus - ravintoon käyttämäni aika = _____ 

 

4. Muut pakolliset menot

Laske seuraavaksi, kuinka paljon aikaa käytät muihin pakollisiin menoihin. Näihin voit laskea esimerkiksi asioilla käynnit, lapsiin, muihin läheisiin tai lemmikkeihin käyttämäsi ajan. Mieti, mitkä asiat ovat oikeasti pakollisia ja mitkä vain opittuja tapoja, jotka kuluttavat aikaa. Jätä kaikki aktiiviset menot, kuten siivoaminen, kaupassa (kävellen) käynti ja pihatyöt tästä laskusta pois, ne lisätään liikunta-aikaan.

Käytän aikaa muihin pakollisiin menoihin: _____

Vuorokaudesta aikaa jäljellä: edellinen erotus - muut pakolliset menot = _____

 

5. Ruutuaika

Laske seuraavaksi, kuinka paljon aikaa vietät ruutujen, kuten puhelimen, telkkarin tai tietokoneen ääressä. Monista puhelimista löydät ajankäyttölaskurin, jolloin voit helposti seurata puhelimella vietettyä aikaa. 

Huomaatko kuluttavasi ruutujen ääressä reilusti aikaa? Voisiko osan ruutuajasta jättää pois ja käyttää ennemmin liikkumiseen? Tee itsellesi tavoite ruutuajan vähentämiseksi. 

Käytän aikaa ruutujen äärellä: _____

Tavoite uudeksi ruutuajaksi: _____

Vuorokaudesta aikaa jäljellä: edellinen erotus - tavoite ruutuaika = _____

 

6. Muut harrastukset ja sekalaiset menot

Laske, mihin muihin asioihin käytät aikaasi. Laske tähän vain sellaiset asiat, joiden aikana olet passiivinen eli jätä esimerkiksi liikuntaharrastukset laskusta pois. Mieti myös, voisiko tämän kategorian menoista löytää aikaa liikkumiseen. 

Käytän aikaa sekalaisiin menoihin: _____

Tavoite uudeksi ajaksi: _____

Vuorokaudesta aikaa jäljellä: edellinen erotus - tavoiteaika sekalaisiin menoihin = _____

 

7. Liikunta

Viimeiseksi laske jo tähän mennessä liikuntaan käyttämäsi aika, sekä aseta uusi tavoiteaika liikkumiseen. Laske mukaan kaikki hyötyliikunta, kuten aktiiviset työ- ja kauppamatkat, piha- ja kotityöt, leikit lasten kanssa jne. 

Käytän aikaa liikkumiseen: _____

Tavoite uudeksi ajaksi: _____
 

Tarkasta nyt kohdasta 6. kuinka paljon aikaa vuorokauteen jäi jäljelle ja vertaa sitä liikunnan tavoiteaikaa. Onko liikkumisen tavoiteaika pienempi, kuin vuorokaudesta jäljellä oleva aika? Jos on, onneksi olkoon, olet löytänyt aikaa liikkumiseen. Seuraavana tavoitteena onkin aloittaa liikkuminen ja hyödyntää käytössä oleva aika.

 

Liiku tunti päivässä

Lue myös nämä