Vaihtelu takaa tulokset

7.6.2023 08:10

Kaikenlainen liikkuminen on hyväksi terveydelle. Vähän liikkuvalle riittää, että liikkuu itselleen mieluisalla tavalla ja liikkuminen on säännöllistä. Mutta, kun liikunnasta tulee tavoitteellista ja tavoitteena on esimerkiksi päästä elämänsä kuntoon, ei enää riitä, että liikkuu jollain tavalla, vaan on hyvä miettiä tarkemmin, miten liikkuu.

 

Monipuolisuus ratkaisee

Liikunnassa monipuolisuus on usein hyvä motivaattori. Yksipuolinen treenaaminen kehittää tiettyyn pisteeseen asti, mutta kehityksen jatkumiseksi treeniärsykettä on muutettava ja vaihdeltava. Samanlaisen treeniärsykkeen toistaminen päivästä ja viikosta toiseen voi alkaa tuntua pakkopullalta ja altistaa jopa loukkaantumisille. 

Omaa kuntoaan olisi hyvä kehittää monipuolisesti: salitreenajan olisi hyvä kehittää välillä myös kestävyyskuntoa ja lenkkeilijän olisi taas hyvä tehdä säännöllisesti voimaharjoittelua. Myöskään liikkuvuutta ja kehonhallintaa ei tule unohtaa. Kaikista fiksuinta olisi treenata kaikkia osa-alueita vähintään kerran viikossa. 

Myös monipuolisuus treenien sisällä ratkaisee. Treenien ohjelmointi on isossa roolissa motivaation ylläpitämisessä ja sopivan ärsykkeenvaihtelun saamiseksi. Ohjelmointi pitää toisaalta myös huolen, ettei ärsykkeenvaihtelu ole liian tiheää, mikä myös hidastaa kehittymistä.

Sama pätee ryhmäliikkujiin: samalla tunnilla käyminen useamman kerran viikossa ei välttämättä ole kaikista tehokkain tapa kehittää kuntoa. Jos tykkäät käydä neljästi viikossa sykettä nostavalla tunnilla, kokeile vaihtaa yksi tunti lihaskuntoa ja toinen liikkuvuutta ja kehonhallintaa kehittäväksi tunniksi. Monipuolinen liikkuminen takaa tuloksien syntymisen ja nopeuttaa usein tavoitteeseen pääsyä.

 

Liikuntasuositukset apuna

Miten sitten olisi kaikista optimaalisinta liikkua? Liikuntasuositukset ovat hyvä lähtökohta. Liikuntasuositukset suosittavat liikkumaan reippaasti ainakin 2 tuntia 30 minuuttia viikossa tai rasittavasti ainakin 1 tunti ja 15 minuuttia viikossa. Nämä määrät kannattaa jakaa useammalla päivälle ja liikkua esim. kolmesti viikossa. Lihaskuntoa ja liikehallintaa tulisi kehittää ainakin 2 kertaa viikossa. 

Omat tavoitteet määrittelevät tarkemmin, miten eri tavat liikkua jakaantuvat. Mikäli tavoitteenasi on kehittää maksimivoimaa, on kuntosalitreenien määrä luonnollisesti isompi. Silti reipasta tai rasittavaa kestävyysliikuntaa ei tule unohtaa. Maratonia tavoitteleva tarvitsee yhtä lailla juoksutreenien tueksi voima- ja kehonhallintatreenejä sekä kehonhuoltoa. 

Treenien lisäksi hyötyliikunta on tärkeässä roolissa. Mitä passiivisempaa työtä tekee, sitä aktiivisempi tulisi olla muussa arjessa. Hyötyliikunta voi olla jopa ratkaiseva tekijä, kun verrataan kahta saman verran liikkuvaa henkilöä. On todennäköistä, että saman verran liikkuvista nopeammin kehittyy se, joka pysyy aktiivisena myös treenien ulkopuolella.

 

Ylläpidä kuntoa läpi kesän

Kesällä salitreenit voivat jäädä vähemmälle, mikäli kuntosalilla treenaaminen kesäkeleillä ei motivoi. Salilla käymistä ei kannata kuitenkaan unohtaa kokonaan. Ylläpitävä treeni kerran viikossa on ehdottomasti parempi vaihtoehto, kuin täysi loma treeneistä koko kesän ajan. 

Jos olet tottunut treenaamaan salilla talvikaudella useamman kerran viikossa, voi osan kesätreeneistä tehdä myös ulkona ja hyödyntää Online-treenejä, joista löytyy monipuolinen valikoima myös lihaskuntotreenejä.

 

Vaihtelu takaa tulokset

Lähteet:

UKK-instituutti: Liikkumisen suositukset

Lue myös nämä