Miksi paino ei putoa?

22.3.2023 08:00

Alkuvuodesta moni on aloittanut painonpudotuksen. Jos painon putoaminen jää alun jälkeen jumittamaan, voi syy olla monessa asiassa. Kuntosaliyrittäjä ja valmentaja Marika Haag avaa mahdollisia syitä painonpudotuksen junnaamiseen.

Painonpudotus pääsääntöisesti on yksinkertaista: silloin, kun kulutus on suurempaa kuin energiansaanti, paino putoaa. Suositeltu painonpudotusvauhti on yleensä 0,5–1 kg/viikko, mikä tarkoittaa noin 500 kilokalorin energiavajetta päivässä.

Ensimmäisenä kehosta lähtevät ylimääräiset nesteet ja rasvojen käyttö energiaksi alkaa hiljalleen tehostua. Suositeltava ruokavalio painonpudottajalle on vähähiilihydraattinen, josta luonnollisesti on karsittu pois karkit, pullat ja muut höttöhiilarit, mielellään myös muut vehnätuotteet esim. pasta. Leivän, riisin ja perunan käyttö olisi hyvä olla minimissään. Suositeltujen listalla taas on paljon muita kasviksia niin raakana, kuin kypsennettyinä ja hyvälaatuista proteiinia ja rasvaa.

Jos painon putoaminen jää alun jälkeen junnaamaan, voi syy olla monessa muussakin asiassa, kuin kalorien saannissa ja kulutuksessa. Keho voi esimerkiksi kärsiä erilaisista aineenvaihdunnan toiminnan häiriöistä (esim. säästöliekki), taustalla voi olla stressiä tai muuta vajausta mineraaleissa ja vitamiineissa. 

Liikunnan aloittaminen yleensä parantaa aineenvaihdunnan toimintaa parantamalla solujen energiantuotantoa. Jos painonpudottaja lisää runsaasti liikuntaa, on tärkeää, ettei kalorimäärää lasketa liian pieneksi. Keholla pitää riittää rakennusaineita ylläpitämään ja lisäämään myös lihasmassaa. Lihasmassa myös kuluttaa enemmän kuin rasvakudos.

Mikäli painonpudotuksen syy on esimerkiksi nuutunut ja väsynyt olotila, johon haetaan muutosta, on hyvä tarkistaa vitamiinien ja mineraalien tasot laboratoriokokein. Myös ferritiinin eli varastoraudan taso on syytä selvittää tällaisessa tilanteessa. Ferritiinin ollessa alhainen, liikunta voi olla takkuista ja koko olotila epämääräisen väsynyt. Palautuminen voi olla hidasta, eikä paino putoa. Rauta onkin elintärkeä aine kehossa, verenkierrossa hemoglobiinina ja lihassoluissa myoglobiinina. On myös väitteitä siitä, että matalasta varastoraudasta kärsivän henkilön painonpudotus ei ole mahdollista ennen, kuin ferritiinin tilanne on korjattu. 

Stressin vaikutuksesta painonpudotukseen on myös puhuttu paljon. Mikäli stressi ylläpitää korkeita kortisoliarvoja, se voi vaikeuttaa nukahtamista, heikentää unen laatua tai aikaistaa heräämistä. Korkea kortisoli vaikuttaa myös verensokeripitoisuuteen estäen insuliinin toimintaa soluissa. Vyötärölle saattaa kertyä ylimääräistä, vaikka kuinka jumppaisi. On hyvä myös huomata, että liian kova treeni nostaa kortisolitasoja, ja mikäli unet ja palautuminen ovat heikkoa, ylikunnon vaara on olemassa. Tällöin ongelmaa pitää lähteä purkamaan toisesta päästä, eli keventämällä treenejä ja lisäämällä lepoa.

 

Mahdollisia syitä painonpudotuksen junnaamiseen:

  • Energiansaanti on liian suurta kulutukseen nähden
  • Aineenvaihdunnan häiriöt
  • Ferritiinin tai muiden vitamiinien tai mineraalien vähäinen taso
  • Stressi

 

Valmentajan neuvot painonpudottajalle: 

  1. Tunnista stressi ja sen syyt. Mieti, mitä keinoja sen vähentämiselle on. Tee lempeitä joogaharjoituksia ja mindfulness-harjoituksia palautumisen tueksi.
  2. Kokeile eri liikuntamuotoja ja löydä niistä itsellesi sopivat, omaa kehoa kuulostellen.
  3. Älä ruoki stressiä ja kortisolia sokerilla, vaan keskity hoitamaan kehoa ja mieltä laadukkaalla ja terveellisellä ruokavaliolla.
  4. Ota avuksi lisäravinteet, kuten rauta ja B-vitamiinit.

 

Mikäli kaipaat apua painonpudotukseen, ota yhteyttä oman keskuksesi personal traineriin. Voit jättää yhteystietosi valmentajalle yhteydenottolomakkeen kautta tai olla suoraan yhteydessä haluamaasi valmentajaan


EasyFitillä treenaat juuri sellaisena, kuin olet! Kunnioitamme kehorauhaasi ja toivomme sinulle terveyttä ja hyvinvointia. Haluamme kannustaa terveellisiin elämäntapoihin, joihin kuuluu myös salliva syöminen ja herkuttelu. Haluamme tarjota asiakkaillemme hyväksyvän, turvallisen ympäristön, joka mahdollistaa liikuntaa ja hyvinvointia, aina terveellisellä pohjalla – nyt ja jatkossakin.

 

Miksi paino ei putoa?

Lue myös nämä