Stressaatko kesäkiloja? Teet sen todennäköisesti turhaan.

27.6.2019 08:16

Netti ja iltapäivälehdet tarjoavat kesästä toiseen pelastussuunnitelmaa loma-ajan syömiselle, jotta me selviämme kesästä ilman niitä kuuluisia kesäkiloja. Elokuun lopulla puolestaan pitää jo muistuttaa siitä, miten pääsee herkuttelusta ja alkoholista mahdollisimman pian eroon.

Tässä artikkelissa sen sijaan lyödään pari tiukkaa faktaa tiskiin lomasyömisestä ja muistutetaan kerrankin siitä, että kesän ja loman ruokailuissa on myös paljon hyvää.

Miksi kesällä iskee stressi ja ahdistus syömisestä?

Kesällä stressi ja ahdistus ruokailusta iskee siksi, että meillä on paljon enemmän aikaa miettiä omaa syömistämme. Samoin kuin pariskunnilla on vihdoinkin enemmän aikaa riidellä kun on loma, niin on meillä myös enemmän aikaa pysähtyä märehtimään sitä mitä suuhun laitamme. Toisin sanoen syömme paljon tietoisemmin kuin kiireisen arjen keskellä. Syömisemme ei kuitenkaan ole välttämättä yhtään sen huonommalla tolalla kesällä kuin muutenkaan.

Loman ja kesän syöminen ei juuri eroa muun arjen ruokailuista

On varmasti totta, että jäätelöä, mansikoita, grillipihviä ja alkoholia menee enemmän kesällä. Fakta on kuitenkin se, että lomasyömisesi heijastaa aina arjen ja juhlan ruokailuasi myös muina vuodenaikoina. Tuskin kovinkaan monen kohdalla superterveellinen ruokavalio yhtäkkiä vain vaihtuu jäätelöön ja mehevään pihviin? Jos herkuttelet kesällä niin mitä todennäköisemmin herkuttelet myös syksyllä, talvella ja keväällä. Kesällä se on jäätelö ja talvella se on joku muu. Jos nautit alkoholia kesällä niin todennäköisesti nautit sitä myös jouluna. Lämpimässä ja valoa tulvivassa kesäillassa saattaa toki mennä pari annosta enemmän kuin pussipimeässä ja räntäsateessa.

Pointti on siinä, että valinnat ovat joka tapauksessa niitä mitä ne ovat. Eri vuodenaikoina kulutus vaihtelee, mutta keskiarvo ja valinnat ovat niitä, jotka tuovat tulokset (hyvät tai huonot). Jos koet, että kesällä kertyy kiloja niin ajanjaksona se on vain jäävuoren huippu. Jos haluat muutosta, niin muutosta tulee etsiä ylipäätään niistä arjen pienistä valinnoista joita jatkuvasti teet ja toistat.

En tarkoita, että herkuista, alkoholista tai grillipihvistä tulee luopua. Se mitä pitää tehdä on se, että tarkistat valintasi ja pyrit valitsemaan parempia vaihtoehtoja. Mansikat ja suklaa menee kategoriaan herkuttelu, mutta mansikat sisältävät monta kertaa vähemmän kilokaloreita ja monta kertaa enemmän terveellistä ravintokuitua. Vahvat alkoholit, siideri ja lonkero sisältää monta kertaa enemmän energiaa kuin kevytversiot tai vaikkapa (puoli)kuiva valkoviini. Grillipihvin voi aina vaihtaa esimerkiksi vähärasvaiseen siipikarjaan tai parhaimmassa tapauksessa grillattaviin kasviksiin. 

Voit siis huoletta jatkaa grillaamista, mutta mieti mikä olisi terveellisempi grilliherkku kuin se perinteinen grillimakkara? Mieti, voisitko valita jonkun muun ruoka- tai virvoitusjuoman, josta tulee uusi suosikkisi?

Sitä paitsi aina on joku juhla

Terveellisiin valintoihin voi tottua aivan kuten niihin huonoihin. Toinen asia, jota tulee pitää silmällä on annoskoot. Usein liikakilojen taustalla ei ole älytön herkuttelu ja mässäily vaan vain pieni päivittäinen positiivinen energitasapaino, joka johtaa pitkällä aikavälillä ylipainoon.

Työnnämme monesti syyn pois itsestämme syyttämällä jotain vuodenaikaa, lomaa tai juhlaa. Syksyllä syytämme mennyttä kesää, mutta ennen kuin huomaammekaan niin edessä on jo syysloma, halloween, isänpäivä, joulu, joululoma ja uusi vuosi. Kun niistä selvitään, niin eteen tulee ystävänpäivä, äitienpäivä, talviloma, pääsiäinen ja vappu.

Elämä on siis yhtä juhlaa - ja kiva niin, mutta sitä monesti tavoittelemaamme säännöllistä arkirutiinia terveellisen ravinnon osalta on vaikea saada tasapainoon. Ja sellaista tuskin on olemassakaan.

Hyvä tavoite onkin löytää ravitsemukseen rutiinit, jotka toimivat niin arjessa kuin juhlassa ja juhlankin tullen saa nauttia ruoasta hyvillä mielin ja olla huoletta salliva ja joustava oman ruokailun kanssa. On/off -rytmi ja itsensä soimaaminen ei tutkitustikaan johda kovin hyvään lopputulokseen ravinnon kanssa.

Kesässä ja lomassa on paljon ruokailun kannalta myös hyvää!

1. Grillaus

Grillaaminen on istutettu syvälle suomalaisen kesään. Grilli mielletään helposti maukkaan, mutta epäterveellisen ruoan valmistuspaikaksi. 

Se mikä grillaamisessa on hyvää on se, että silloin me jostain syystä käytämme ruoanvalmistukseen selkeästi enemmän aikaa. Arjessa on aina jostain syystä kiire ja etsimme jotain helppoa ja nopeaa, mutta yhtäkkiä kun grillikausi lyö päälle niin aikaa ruoanlaitolle löytyykin paljon enemmän. 

Usein valmistukseen käytetty aika, terveellisyys ja nautinto kulkevat käsi kädessä. Näin ei välttämättä ole aina grillaamisen kanssa, mutta mitä jos saisimme saman mentaliteetin mukaan arjen ruoanlaittoon?

Jos grillaamista kohtaan löytyy intohimoa niin jatka ihmeessä samaan malliin, mutta tsekkaahan taas mitä sinne grilliin laitat ja voisitko tehdä parempia valintoja? Vinkkejä terveellisempään grilliruokaan löydät esimerkiksi täältä.

2. Mansikoita, marjoja ja muita kasviksia

Pitkin kesää on tarjolla monia kasviksia ja kesän vehreys ajaa ylipäätään lisäämään kasviksien käyttöä. Suomalaiset kuluttavat kesän aikana selkeästi enemmän kasvikunnan tuotteita, mikä tarkoittaa kaivattua piikkiä terveellisen ravintokuidun saantiin sekä vitamiinien ja kivennäisaineiden saantiin.

3. Kesällä ruokaillaan enemmän yhdessä

Kesällä on paljon enemmän rientoja ja yhteisiä mökki-iltoja. Yhteiset illanvietot tarkoittavat monesti sitä, että tehdään yhdessä ruokaa ja syödään yhdessä. Yhdessä syöminen on tärkeä osa sosiaalista elämää ja rikas sosiaalinen elämä on tärkeä osa hyvinvointiamme.

Tutkimustieto sanoo, että kun ruokailu on mekaanisen suorituksen sijaan sosiaalista yhdessäoloa, on ruokailu paljon tietoisempi hetki. Tietoinen syöminen puolestaan pitää kehon nälkä- ja kylläisyyssignaalit herkkänä, jolloin ruokaa tulee syötyä sopivasti.

4. Kesällä olet huomaamattasi aktiivisempi

Kuten kirjoituksen alussa totesimme, tulee kesällä suosikkiherkkuja syötyä helposti enemmän kuin normaalisti. Keskimäärin olemme kuitenkin paljon aktiivisempia kesällä kuin talvella. Pihalla riittää kokoajan kaikenlaista puuhaa, mökki on loputon työmaa ja monet pihapelit kutsuvat ulos pelaamaan. Vaikka söisit vielä sen toisen jäätelön tänään niin mitä todennäköisemmin kulutat sen myös helpommin kuin vuoden synkimpään aikaan, jolloin tekee vain mieli möllöttää sohvalla ja sytyttää kynttilöitä.

Loma tai loman päätös on parasta aikaa muutokselle

Miten ikinä se kesäloma sitten meneekään, niin tärkeintä on nauttia jokaisesta päivästä. Suomessa kesä on vain kerran vuodessa ja se on lyhyt. Nauti valosta, auringosta, liikunnasta, lämmöstä, ruoasta ja herkuista.

Mikäli kuitenkin koet, että haluat johonkin asiaan muutosta niin lomalla tai loman päätteeksi voi olla siihen sopiva hetki. 

Muutos vaatii tietoista pysähtymistä ja momenttumia. Tietoisen pysähtymisen avulla voit tunnistaa esimerkiksi ravitsemuksesi kompastuskivet ja etsiä niihin ratkaisut. Kiireisen arjen keskellä ei ehdi tunnistamaan ongelmia eikä ainakaan ratkomaan niitä. Kun lomalla on aikaa, niin käytä hetki siihen, että opettelet kokkaamaan arkeesi esimerkiksi yhden terveellisemmän lounaskokonaisuuden, jota voit toistaa koko tulevan vuoden.

Ihmisen elämässä muutoksen hetki on aina mahdollisuus muuttaa jotain toimintamallia. Moni (huono) tapa on sidonnainen ympäristöön, kuten asuinpaikkaan tai työpaikkaan. Muutos kaavaan tuo aina mahdollisuuden rakentaa jotain uutta. Kesälomalla rutiineihin tulee katkos, joten sinulla on mahdollisuus luoda uusia parempia rutiineja. Vastaavasti kun palaat lomien jälkeen töihin, on sinulla momentum tuoda uusia rutiineja.

Lue myös nämä