Miksi ryhmäliikunta koukuttaa?

13.10.2021 07:00

Edes nopeasti kasvanut on-demand valikoima kotijumppia ei ole vähentänyt liveryhmäliikunnan suosiota. Kysyimme ryhmäliikunnanohjaaja Taru Häyriseltä näkemyksiä ryhmäliikunnan suosioon.

 

Kuka?

Taru Häyrinen on helsinkiläinen pitkän linjan ryhmäliikunnan ammattilainen. Hän on fysioterapeutti, ryhmäliikunnanohjaaja ja kestävyysjuoksija. Taru työskentelee fysioterapeuttina Uudessa lastensairaalassa ja ohjaa ryhmäliikuntaa EasyFitillä. Ryhmäliikuntaa Taru on ohjannut vuodesta 2005.

 

Mikä ryhmäliikunnassa koukuttaa ja motivoi?

 “Ryhmäliikunnassa koukuttaa ja innostaa sen monipuolisuus ja yhteisöllisyys. Toisaalta tunnilla voi olla myös aivan omassa tilassa keskittyen vain omaan tekemiseen. Muiden tsemppi ja yhdessä tekeminen kannustavaa ja motivoi jatkamaan, vaikka yksin olisi saattanut muuten jo tekemisen lopettaa”, Taru arvioi. 

Lisäksi ryhmäliikunta-aikataulu tuo säännöllisyyttä liikkumiseen. Tietyt tunnit viikosta tulee pyhitettyä ryhmäliikunnalle, jolloin tavasta pitää helpommin kiinni. Moni kokee ryhmäliikunnan omana tärkeänä aikana, jopa viikon kohokohtana tai henkireikänä, jolloin saa keskittyä vain omaan hyvinvointiin. Ryhmäliikuntaan ei kyllästy, sillä valikoimasta voi fiiliksen mukaan valita kulloiseenkin elämäntilanteeseen ja tavoitteisiin sopivia tunteja.

 

Kenelle ryhmäliikunta sopii? 

“Ryhmäliikunta sopii lähes kaikille, sillä erilaisia tunteja on valtavasti. Tunteja löytyy lapsille, nuorille, perheille, liikuntarajoitteisille, työikäisille ja varttuneille. Tarjonta on nykyisin niin laajaa, että lähes jokaiselle löytyy jokin tunti. Ryhmiä voidaan toteuttaa monipuolisesti ja erilaisin välinein muun muassa kuntokeskuksissa, vedessä, ulkona ja vaikka kotona etäyhteyden välityksellä.” 

 

Miksi valita juuri ryhmäliikunta kaikista maailman lajeista?

“Ryhmäliikunta on monipuolista, helposti lähestyttävää ja se on aina ohjattu ja suunniteltu valmiiksi. Ryhmäliikunta lisää parhaimmillaan kokonaisvaltaista hyvinvointia. Ryhmäliikunta voi tukea myös jotain toista lajia, kuten juoksu-, hiihto-, pyöräily- ja kuntosaliharjoittelua. Se ei siis sulje pois muita lajeja, vaan päinvastoin, tukee niitä.”

 

Entä mitä tehdä, jos en uskalla tulla tunnille tai pelkään, ettei kunto riitä? Ja mitä, jos en pystykään tekemään kaikkia liikkeitä?

“Kannustan lämpimästi ja rohkeasti osallistumaan. Tuntikuvaukset ohjaavat ja auttavat valitsemaan itselle sopivan tunnin. Tarvittaessa voi olla kuntokeskukseen yhteydessä ja kysyä vinkkejä mistä aloittaa. Henkilökunta on sitä varten. Ammattitaitoinen ohjaaja osaa myös aina tarvittaessa antaa vaihtoehtoisia tapoja toteuttaa harjoituksia ja liikkeitä jokaiselle sopivalla tavalla. Kaikkea ei tarvitse tai osata tehdä. Yhdessä oppii ja ohjaaja on apuna.”

 

Kokeilin kerran, en tykännyt. Miksi kokeilisin uudestaan?

Jos itselle on jäänyt harmillinen tunne ryhmäliikuntakokeilusta, löytyy syy yleensä kolmesta vaihtoehdosta. Koitko, että tahti ja koreografia olivat liian haastavat? Pärjäsivätkö kaikki muut askeleissa, kun itse koit liikkuvasi lähinnä väärään suuntaan? Samaa koreografiaa, eli ohjelmaa tehdään yleensä useiden viikkojen ajan. On selvää, että henkilöt, jotka ovat harjoitelleet ohjelmaa jo monta viikkoa, osaavat sen paremmin. Muista, että hekään eivät osanneet ohjelmaa vielä muutama viikko sitten ja kaikki ovat aloittaneet joskus. 

Toinen syy tällaiselle kokemukselle voi olla, että tunti ei vain ole oman makusi mukainen. Ehkä sinulle sopii paremmin kuntonyrkkeily, pilates tai jokin muu. Kolmas syy huonoon kokemukseen voi olla liian vauhdikas aloitus. Vaikka liikkeet eivät ole ihan hallussa, kuntoilun hyvä fiilis ja halu pysyä ryhmän mukana saavat tekemään liian rankan treenin. Näin voi saada aikaiseksi laajan kiputilan lihaksiin, josta toipuminen voi kestää useitakin viikkoja. 

“Ryhmäliikunnan aloittaminen tai pitkän tauon jälkeen ryhmäliikuntaan palaaminen kannattaa aloittaa itseään kuuntelemalla ja tunnustelemalla. Itselle kannattaa olla lempeä ja kannustava. Liian korkeat odotukset ja paineet voivat päättää mukavankin harrastuksen nopeasti", Taru neuvoo. 

Jos haluat aloittaa ryhmäliikunnan, tärkeintä on, että annat itsellesi ja ryhmäliikunnalle mahdollisuuden ja aloitat.

Vinkki: kannattaa kertoa ohjaajalle, jos olet mukana ensimmäistä kertaa. Näin ohjaaja voi ohjeistaa liikkeet perusteellisemmin ja antaa helpompia vaihtoehtoja. 

 

Millaista liikuntaa ryhmäliikunta on?

“Tuntivalikoimissa on monipuolisesti erilaisia tunteja, joilla on erilaisia tavoitteita. Osa keskittyy hengitys- ja verenkiertoelimistön eli kestävyyskunnon kohottamiseen. Toiset taas vahvistavat tuki- ja liikuntaelimistön kuntoa eli lihasvoimaa ja -kestävyyttä. Lisäksi monilla tunneilla vahvistetaan liikehallintaa ja ketteryyttä eli tasapainoa, koordinaatiota, rytmikykyä ja liikenopeutta. Näiden lisäksi kehon ja mielen tunteja sekä liikkuvuuteen ja palautumiseen on paljon tunteja tarjolla.”

 

Miten ohjaaja jaksaa vetää jumppia vuodesta toiseen? 

“Ohjaan ryhmäliikuntaa, koska se tuottaa minulle iloa. Ryhmäliikunta on minulle samalla rakas työ ja harrastus. Vaikka joskus saattaisi väsyttää ja olisi mitä tahansa huolta ennen tunnin alkua, ohjaaminen palkitsee kerta toisensa jälkeen tuoden hyvän olon.

Ohjaajana minulle on todella merkityksellistä se, että jokainen osallistuja saisi kokea liikunnan iloa ja saisi onnistumisen kokemuksia liikkeen ja oman kehon kautta. Olen kiitollinen, että saan työkseni liikuttaa ihmisiä ja nähdä kuinka liikunta lisää hyvää oloa, kohottaa mielialaa, kasvattaa fyysistä kuntoa ja tuottaa pystyvyyden tunteen. Inspiroidun uusien ohjelmien tekemiseen musiikista ja ihmisistä. Erityisesti niistä, jotka vuodesta toiseen tulevat tunneille.”

 

Ryhmäliikuntahaaste

Psst...lokakuun ajan EasyFit-keskuksissa on käynnissä ryhmäliikuntahaaste. Osallistu mukaan haasteeseen ja voit voittaa 200 €:n arvoisen lahjakortin Weekenbeelle, suomalaiseen vastuullisten urheilu- ja ulkoiluvaatteiden verkkokauppaan. Lue ryhmäliikuntahaasteesta lisää tästä.

Tutustu Weekenbeehen

 

Tutustu Taruun Instagramissa

Ryhmäliikunnanohjaaja Taru Häirinen

Kuva Marko Junttila

Lue myös nämä