Syö terveellisesti läpi kesän

9.6.2021 07:00

Stressaatko kesän aikana kertyviä lisäkiloja? Tuntuuko koko kesä pelkältä herkuttelulta? Kesä on herkuttelun aikaa: jäätelöä, kylmiä juomia ja juhlatarjoiluja on saatavilla lähes koko ajan ja joka paikassa. Koska herkuttelu on osa kesää, ei siitä kannata stressata turhaan. Jos kuitenkin koet huonoa omaatuntoa herkuttelusta, tästä blogista löydät vinkit, joiden avulla onnistut syömään terveellisesti läpi kesän herkuttelua unohtamatta. 

 

Syö hyvin ja suosi kasviksia

Terveellinen ruokavalio ei tarkoita sitä, ettet saisi syödä herkkuja. Herkut kuuluvat myös osaksi terveellistä ruokavaliota. Kun ruokavalion pohja on kunnossa, eivät herkut kaada koko pakkaa. 

Tarkastele siis ensimmäisenä ruokailutottumuksiasi: kuinka monta ateriaa syöt päivässä ja miten pitkiä ateriavälit ovat? Kun syöt 2-4 tunnin välein aloittaen aamupalasta, ei nälkä pääse yllättämään päivän aikana. Kun nälän tunne pysyy loitolla, et myöskään sorru ahmimaan herkkuja kaksin käsin. Täydellä vatsalla pystyt paremmin pitämään herkkujen määrän sopivana. 

Entä miten koostat ateriat? Suositko runsaasti kasviksia ja täysjyväviljoja? Saatko tarpeeksi proteiinia? Kesällä kasvikset ja marjat ovat parhaimmillaan. Suosi aterioilla runsaasti kasviksia ja herkuttele tuoreilla marjoilla. Kasvikset täyttävät vatsaa mukavasti samoin kuin täysjyväviljat ja proteiinin lähteet. Myös nämä auttavat yhdessä tasaisen ateriavälin kanssa pitämään nälän poissa. 

 

Grillaa kevyemmin 

Herkuttelun lisäksi grilliruoka on tärkeä osa kesää. Monet grilliruoat ovat kuitenkin runsasrasvaisia kaloripommeja. Mitä siis kannattaa laittaa grilliin? 

Kasvikset maistuvat tuoreina, mutta myös grillattuina. Kokeile grillissä rohkeasti erilaisia kasviksia ja hedelmiä. Voit yllättyä: monen inhokki kaali maistuu grillattuna taivaalliselta! Grilliin sopivat ainakin tomaatti, maissi, kaali, kesäkurpitsa, persikka, parsa, kukkakaali, paprika, sipuli, munakoiso, banaani, ananas ja porkkana. Grillikasvikset eivät tarvitse muuta kuin hieman öljyä, suolaa ja pippuria. Voit halutessasi kokeilla sivellä kasvisten pintaan BBQ-kastiketta. 

Valitse grilliin vähärasvaista lihaa, kuten broileria tai hyviä rasvahappoja sisältävää kalaa. Maustamaton ja pintamaustettu liha sisältävät vähemmän suolaa ja sokeria, kuin marinoidut lihat. Kokeilla maustaa lihat itse: laita lihat esimerkiksi pakastepussiin, lorauta sekaan öljyä ja haluamasi mausteet. Anna maustua yön yli jääkaapissa. Mausteiksi sopii perinteinen grillimauste, suola, pippuri, kuivatut yrtit, paprikajauhe tai curry. 

Täysjyväviljaksi grilliruokien kanssa sopii grillissä paahdettu leipä. Vähennät samalla ruokahävikkiä, kun grillaat hieman kuivahtaneet leipäpalat grillissä. Grillatun leivän päälle sopii sipaisu esimerkiksi hummusta tai muuta kevyttä levitettä. 

 

Juo tarpeeksi, mutta terveellisesti

Kesähelteillä nesteytys on tärkeää. Vesi on paras janojuoma, mutta mikäli pelkkä vesi ei maistu, suosi vähäkalorisia ja -sokerisia juomia. Tällaisia ovat kivennäisvedet ja vissy sekä sokerittomat light juomat. Tarkastele ja vertaile eri juomien kaloreita ja lisätyn sokerin määrää. Pyri nauttimaan sokerisia mehuja ja limsoja harvoin. 

Myös alkoholillisia juomia on syytä nauttia harkiten, sillä ne sisältävät usein runsaasti kaloreita. Yksi tai kaksi alkoholijuomaa silloin tällöin ei haittaa. Kaupoista ja terasseilta löytyy tänä päivänä runsaasti erilaisia alkoholittomia versioita, jotka ovat terveyden kannalta parempi vaihtoehto. Testaile vaihtoehtoja rohkeasti ja voit löytää uusia terveellisempiä juomasuosikkeja. 

 

Jäätelö kuuluu kesään

Mitä olisi kesä ilman jäätelöä? Kaupan kylmäaltaat ovat täynnä mitä ihanimpia jäätelömakuja. Jäätelöissä on kuitenkin suuria eroja. Herkkujäätelöt sisältävät yleensä reilusti sokeria ja samalla myös kaloreita. Mikäli haluat nauttia jäätelösi vähäkalorisempana, vertaile jäätelöiden ravintoarvoja. 

Jäätelövalikoimat ovat laajentuneet ja voit löytää esimerkiksi proteiinijäätelöä, sokeritonta jäätelöä tai vegaanista jätskiä. Valikoimat ovat laajat, joten jokaiselle löytyy varmasti sopiva vaihtoehto. Mehujäät ovat usein myös vähäkalorisempi vaihtoehto tavalliseen jäätelöön verrattuna. 

 

Juhli huoletta

Entä sitten kesän juhlatarjoilut? Juhlia tuntuu olevan lähes joka viikonloppu ja pöydät notkuvat ihania kakkuja ja leivoksia. Kuten ravintolan buffet-ruokailu, myös juhlatarjoilu houkuttavat maistamaan kaikkea tarjolla olevaa. Pieni pala kaikkea voi tarkoittaa täyttä lautasta ja kakkuähkyä.

Kaikkea ei välttämättä tarvitse maistaa. Mikäli tarjolla on useita eri kakkuja ja leivoksia, valitse parhaimman näköiset ja ota vain niitä. Tyydy yhteen kierrokseen ja jätä santsaus välistä. 

Kun järjestät itse juhlia, vähempikin tarjoilu voi riittää. Juhlatarjoilujen tarkoituksena ei ole saada vatsaa täyteen. Näin et aiheuta itsellesi tai muille ylimääräisiä houkutuksia ja huonoa omaatuntoa. Tärkeintä on loppujen lopuksi nauttia kesästä ja läheisten seurasta!

 

Syö terveellisesti läpi kesän

Lue myös nämä