Kuntokeskukset vertailussa

15.5.2019 07:49

Asiantuntijana Riku Aalto, Trainer4You

Kuntosali-innostuksen iskiessä on tärkeää löytää itselleen sali, joka vastaa omia toiveita, tavoitteita ja resursseja. Vielä tärkeämpää sopivimman salin löytäminen on innostuksen säilymisen näkökulmasta. Sijainti kodin tai työpaikan läheisyydessä on toki tärkeää, mutta vielä oleellisempaa on se, että sali vastaa omia tarpeita palveluiden, viihtyisyyden, laitekannan, ilmapiirin sekä kustannustason suhteen. Kun sopiva sali löytyy, voi siitä tulla itselle kuin toinen koti – paikka jonne on aina tervetullut juuri sellaisena kuin on. 

Jotta osaisit valita itsellesi toimivimman kotisalin, on hyvä perehtyä hieman siihen, millaisia keskuksia on ylipäätään olemassa. Ne voidaan jakaa karkeasti neljään kategoriaan, jotka ovat edulliset ja palveluiltaan karsitut budjettisalit, keskihintaiset kuntosalit, täyden palvelun premium-keskukset sekä tuoreina uutuuksina ns. putiikkisalit sekä personal training –studiot. Toki jokaista salia ja ketjua leimaa omat persoonalliset piirteensä ja jokin sali voi asettua kahden kategorian välimaastoon, mutta karkea jako on kuitenkin seuraavanlainen:

Budjettisalit

Budjettisalit ovat matalan hintakategorian kuntosaleja, joissa kustannustaso on saatu alhaiseksi karsimalla asiakkaan näkökulmasta kaikki epäoleellinen pois hintaa nostamasta. Tärkein tekijä onkin itse kuntosali painopakkalaitteineen, vapaa-painoharjoittelualueineen sekä mahdollisine toiminnallisine alueineen. Budjettisalien haasteena voivat asiakkaan näkökulmasta olla väen paljous etenkin prime time -aikoina, tilojen siisteys, henkilökunnan puuttuminen sekä edellisestä johtuva laitehuollon hitaus. Budjettisaleja vertailtaessa oleellisiksi valintaan liittyviksi muuttujiksi nousevat hinnan lisäksi keskuksen sijainti, tilojen viihtyvyys, laitekannan laatu sekä kattavuus, mahdolliset virtuaalitunnit sekä se, onko salilta saatavissa ilmaisia sekä maksullisia ohjaus- sekä personal training –palveluja. Budjettisalien kuukausimaksut vaihtelevat välillä 19-29 €/kk.

Keskihintaluokan salit

Keskihintaluokan salit ovat hieman hankalassa välikädessä: Ne saavat nimittäin painetta niin budjettisaleilta kuin premium-saleiltakin. Asiakaskunta onkin tottunut usein saamaan premium-tason palvelua budjetti-tason hintaan. Suurimpina eroina budjettisaleihin on henkilökunnan läsnäolo ja kattavampi palvelutarjonta. Keskihintaluokan salit voivat kuitenkin parhaimmillaan onnistua tarjoamaan asiakkailleen laadukkaan ja hyvin varustellun kuntosalin, laajan ja monipuolisen ryhmäliikuntalukujärjestyksen, kattavat yksilövalmennuspalvelut, erilaiset kurssit ja pienryhmätreenit sekä muut oheispalvelut, kuten kahvila-, lisäravinne-, treenikauppa- ja hieronta-/ fysioterapiapalvelut. Tämä konseptiluokka on monesti asiakkaan näkökulmasta parhaan hinta-laatusuhteen omaava kuntosalikonsepti. Keskihintaluokan salien kuukausimaksut vaihtelevat välillä 30-45 €/kk.

Premium-keskukset

Premium –keskukset ovat täyden palvelun kuntokeskuksia, joissa pyritään palvelemaan laatu, eikä hinta edellä. Asiakkaalle pyritään tarjoamaan pelkkien treenifasiliteettien sijaan elämyksellisyyttä, kokemuksellisuutta ja opetuksellisuutta. Yksilö- ja pienryhmävalmennuspalvelut näyttelevät keskeistä roolia ryhmäliikuntapalveluiden rinnalla. Ryhmäliikuntalukujärjestyksestä löytyy perinteisten konseptituntien lisäksi myös muun muassa pilatesta, hotjoogaa, tanssillisia tunteja sekä erikoisia välineitä edellyttäviä tunteja, kuten tankotanssia, ilmajoogaa, eksoottia tanssillisia tunteja jne. Premium –keskuksista löytyy usein myös ainakin joitain seuraavista palveluista: lastenhoito, lasten omat ryhmät ja valmennukset, hierontaa ja lihashuoltoa, oma toiminnallinen treenialue tai crossfit –alue, maila- ja pallopelikentät, kahvila, ravintola ja treenikauppa sekä mahdollinen palautumiskeskus. Premium-keskusten hinnat ovat pääsääntöisesti 60-90 €/ kk.

Putiikkisalit ja PT studiot

Putiikkisalit ovat tuore tulokas suomalaisessa kuntokeskusmarkkinassa. Putiikkisalit keskittyvät yleensä yhteen tai pariin vahvuusalueellaan olevaan palveluun, kuten esimerkiksi HIIT –tunteihin tai barre -tunteihin (pilatesta ja balettia yhdistelevä liikuntamuoto). Putiikkisalien konseptin ytimessä on tarjota pelkän hikoilun sijaan kokonaisvaltainen liikuntaelämys, joka huipentuu jäähdytetyn pyyhkeen ja marjasmoothien nauttimiseen tunnin jälkeen. Putiikkisalien hinnoittelu perustuu usein kertamaksuun, joka voi olla esim. 18 €/ treenikerta.

PT studiot edellyttävät usein treenaamista yhdessä personal trainerin kanssa tai valmennussuhdetta, jonka ulkopuolella tapahtuva omaharjoittelu voidaan toteuttaa PT studiolla. Studiot ovat usein pinta-alaltaan pieniä ja laitekannaltaan suppeita, mutta intiimejä, viihtyisiä ja olohuonemaisia treenipaikkoja rajatulle kohderyhmälle. Hinta sisältyy usein valmennuksen kokonaispakettiin, joka voi olla esim. 350-400 €/kk.

Miten valitsen itselleni sopivimman ja mieluisimman treenipaikan? 

Tärkeintä oman treenipaikan valinnassa on se, että se on juuri sinun näköisesi. Salille täytyy olla mukava mennä, siellä on oltava hyvät ja viihtyisät fasiliteetit tavoitteenmukaisten treenien toteuttamiseen, kanssatreenaajien on hyvä olla saman henkisiä ja palvelutarjoaman riittävä tukeakseen sinua tavoitteesi saavuttamisessa. 

Easyfit -kuntokeskukset sijoittuvat keskihintaluokan salien alareunaan, mutta palvelutason osalta EasyFit-kuntokeskukset ovat samalla viivalla monen premium-keskuksen kanssa. EasyFit-kuntokeskuksesta löydät huippuvarustellun Technogym -kuntosalin lisäksi myös monipuolisen ryhmäliikunta- ja sisäpyöräilytuntitarjoaman (virtuaali ja live –tunnit), personal trainer- ja pienryhmävalmennuspalvelut, fysioterapeuttisen osaamisen (yhteistyökumppani Fysioksen kautta) sekä keskuksesta riippuen myös toiminnallisen treenialueen. Easyfit –kuntokeskukset ovatkin erinomainen valinta hinta-laatutietoiselle kuntosaliasiakkaalle.

Lue myös nämä