Lähde retkelle - vinkit onnistuneeseen retkeen

26.5.2021 07:00

Retkeily tulee olemaan yksi tämän kesän suosituimmista aktiviteeteista. Mikäli et ole vielä kokeillut retkeilyä tai vaellusta, nyt on hyvä aika pakata eväät reppuun ja lähteä retkelle lähimpään metsään tai kansallispuistoon. 

Vaikka retkeily onkin melko helppoa hommaa, ennen ensimmäistä retkeä on hyvä tutustua lajiin ja tehdä valmistelut huolella. Näin retken aikana ei tule ikäviä yllätyksiä ja saat nauttia luonnosta ja seurasta ilman huolia. Tästä blogista löydät vinkit onnistuneeseen retkeen.

 

Valitse retkikohde ja tutustu reittiin

Aloita retken valmistelu valitsemalla retkikohde. Retkikohteen valinnassa on hyvä ottaa huomioon, kenen kanssa olet lähdössä retkelle ja kuinka pitkäksi aikaa. Mikäli retkikohteessa on useampia reittejä, valitse kuljettavaksi sopivan pituinen reitti. Päiväretkellä kuljettavan matkan pituudeksi riittää 3-10 kilometriä. Maastossa kuljettaessa etenemistahti on hyvä pitää rauhallisena. Vauhtiin vaikuttaa myös maaston haastavuus. 

Lataa puhelimeen alueen kartta tai lataa karttasovellus. Kartalta voi helposti seurata etenemistänne. Pakkaa varmuuden vuoksi mukaan myös tulostettu kartta sekä kompassi. Mikäli eksyt reitiltä, voit suunnistaa kartan ja kompassin avulla takaisin merkitylle polulle. Muista myös harjoitella kompassin käyttöä ja tutustua karttaan ennen retkeä. 

 

Treenaa retkikunto valmiiksi

Ennen ensimmäistä pitkää retkeä on hyvä treenata retkikuntoa. Näin jaksat kulkea pidempiä matkoja haastavammassakin maastossa. Treenaa kestävyyskuntoa lenkkeilemällä ja tekemällä lyhyitä kävelyretkiä metsässä. Lisähaastetta saat painoliivistä tai esimerkiksi kirjoilla pakatusta repusta. Hyvän kestävyystreenin saat myös porraskoneella. Mikäli valitsemasi reitti sisältää paljon nousuja, porraskoneella tehtävä treeni toimii loistavasti. 

Voit ottaa tulevat retken huomioon myös kuntosaliharjoittelussa. Treenaa erityisesti keskivartalon tukea ja selkälihaksia, jotta jaksat kantaa reppua ja tarvikkeita koko matkan mukanasi. Myös jalat joutuvat koetuksella, joten treenaa reisilihaksia, pakaroita sekä pohkeita. Kokeile esimerkiksi jalkaprässiä, yhden jalan kyykkyjä, pohjenousuja sekä maastavetoja.

 

Valitse varusteet ja tarkasta sää

Retken lähestyessä on aika käydä varusteet läpi. Mukaan tarvitset kevyen repun. Valitse repun tilavuus retken keston mukaan. Valitse jalkaan tukevat ja säänmukaiset kengät sekä hiertämättömät sukat. Pakkaa mukaan myös varasukat, mikäli jalassa olevat pääsevät kastumaan. 

Varusteet on hyvä valita sään mukaan, joten seuraa retkipäivän sääennustetta. Tuulisella ja sateisella säällä pue päälle kuorivaatteet, joiden alle on hyvä valita hengittävä kerrasto. Viileällä säällä mukaan kannattaa pakata myös taukovaatteet, jotka saat puettua tauon ajaksi. Suosi kerrospukeutumista, jotta voit sään lämmetessä vähentää vaatetusta. 

Mukaan on hyvä ottaa myös päähine ja aurinkolasit. Pakkaa reppuun hyttysmyrkky, aurinkorasva ja ensiapulaukku. Ensiapulaukusta kannattaa löytyä vähintään laastareita, haavapyyhkeitä, rakkolaastareita, särkylääkettä, punkkipihdit, kyypakkaus ja paineside. Pakkaa mukaan tulentekovälineet, vaikkei suunnitelmissasi olisikaan tehdä tulta.  

 

Pakkaa viimeisenä eväät ja vesi

Kun muut varusteet on valittu ja pakattu, on aika pakata tärkeimmät eli eväät ja vesi. Lyhyemmälle retkelle mukaan riittää pientä naposteltavaa, kuten pähkinöitä ja välipalapatukoita. Pidemmälle retkelle on hyvä pakata mukaan kunnon eväät. Eväiden valinnassa on hyvä huomioida säilyvyys, kuljetus ja valmistus. Valitse eväät, jotka on helppo kuljettaa repussa sekä valmistaa maastossa. Mikäli tarvitset eväiden valmistukseen avotulta, tarkasta kartasta reitillä olevat tulipaikat sekä mahdolliset metsäpalovaroitukset. 

Viimeisin, mutta tärkein asia on vesi tai muu juotava. Vettä on hyvä pakata mukaan vähintään puoli litraa tuntia kohden. Lämpimällä säällä vettä voi kulua jopa 2-3 litraa päivässä. Mikäli et ole aivan varma tarvittavasta veden määrästä, hanki mukaan vedensuodatin. Tällöin voit suodattaa juomavettä vaikka purosta. 

 

Vinkit retkipaikan valintaan

Mikäli et ole aiemmin tutustunut lähialueesi retkipaikkoihin, voit etsiä itsellesi sopivia retkeilykohteita Retkipaikka.fi ja Luontoon.fi -sivuistoilta. 
 

Lähde retkelle

Lue myös nämä