Lue miksi rentoutuminen on tärkeää

25.9.2020 11:49

Rentoutumisen tärkeys ja hyödyt

Rentoutuminen rankan työpäivän jälkeen kuulostaa varsin ihanalta. Se myös tekee ihan oikeasti hyvää sekä mielelle että keholle. Rentoutuminen ei siis ole mikään turha juttu, eikä rentoutuminen tarkoita samaa kuin laiskuus. Rentoutua voi monilla tavoilla ja rentoutuminen voi tarkoittaa eri ihmisille eri asioita. 

Jos et vielä tiedä, mitä hyötyä rentoutumisesta on, tässä sinulle muutama hyvä syy ottaa rentoutumishetki tavaksi. Rentoutumisen on todettu rauhoittavan kehoa ja mieltä. Rentoutumisesta voi olla apua stressinhallintaan: se auttaa vähentämään ja lievittämään stressiä. Rentoutumisesta voit saada apua arkeen, työelämään, opiskeluun ja haastaviin elämäntilanteisiin. 

Rentoutumisesta on apua fyysisessä palautumisessa. Rentoutuminen voi laukaista kehon kireyksiä ja jännityksiä sekä parantaa unta. Myös hengitys voi helpottua ja syventyä rentoutumisen avulla. Siitä voi olla apua jopa kivunlievityksessä. 

Rentoutumisen aikana kehossamme tapahtuu myös asioita, joita et välttämättä itse huomaa: autonominen ja ääreishermosto rauhoittuvat, verenkierto paranee ja verisuonet laajenevat, verenpaine ja sydämen lyöntitiheys laskevat, stressihormonin eritys vähenee, mielihyvähormonien eritys lisääntyy sekä vastustuskyky paranee. 

Rentoutumisesta on runsaasti hyötyä myös mielellä. Mieli ja ajatukset rauhoittuvat. Pystyt käsittelemään tunteitasi ja ajatuksiasi paremmin. Mieli kirkastuu ja keskittymiskyky paranee, pystyt hahmottamaan asiat tarkemmin ja selkeämmin. Rentoutumisharjoitukset voivat parantaa itsetuntoa ja -luottamusta, helpottaa itsensä ilmaisemista ja tunteiden sanoittamista. 

Rentoutua voi monin tavoin ja onkin tärkeää löytää juuri itselle sopiva tapa rentoutua. Mieti, miten voisit rentoutua? Millainen tekeminen tai tekemättömyys rentouttaa sinua? Haluatko kokeilla rentoutumis- tai hengitysharjoitusta, kuunnella itselle mieluisaa musiikkia tai lukea kirjaa, joka auttaa hallitsemaan omaa mieltä ja rauhoittumaan?

Erilaisia rentoutumiskeinoja ja -harjoituksia on monia: hengitysrentoutus, lihasrentoutus, mielikuvaharjoittelu, tietoisen läsnäolon harjoittelu, erilaiset joogaharjoitukset ja niin edelleen. Erilaisia harjoituksia, videoita ja äänitteitä löytyy helposti netistä. Aina voit keksiä myös oman tavan rentoutumiselle. Ehkä lähdet metsään, istut kannolle, suljet silmäsi ja kuuntelet metsän ääniä. Rentoutua voit missä tahansa. Rentoutuminen voi myös kestää niin pitkää, kuin itse haluat. Pienikin hetki riittää.

Mitäpä jos kokeilisit nyt heti ja pitäisit pienen rentoutumishetken? Ota itsellesi mukava asento, sellainen, jossa tunnet pystyväsi hengittämään rennosti, täyttämään keuhkosi ja rentouttamaan kehosi. Sulje silmät. Hengitä muutaman kerran syvempää sisään ja ulos ja rentouta kehosi pieniä lihaksia ja kasvoja myöten. Pysäytä ajatukset. Kuuntele ja aisti ympäristöä. Anna kehon ja mielen rentoutua ja rauhoittua. 

Anna mielen olla hetken täysin tyhjä. Pysäytä kaikki mieleen tulevat ajatukset. Voit kuunnella omaa hengitystäsi, rauhoittavaa musiikkia tai muita miellyttäviä ääniä, jotka auttavat pitämään uudet ajatukset poissa. Kokeilen hetken aikaa vain olla. 

Päätä rentoutusharjoitus rauhallisesti itsellesi sopivalla hetkellä. Jos mahdollista, älä kiirehdi vaan kuuntele kehoa ja mieltä. Loppuun tunnustele, mitä rentoutumishetki sai aikaan. Tuntuuko keho erilaiselta? Entä mieli? Oletko pirteämpi, kulkevatko ajatukset nyt paremmin? Nauti rentoutuksen tuomasta tunteesta ja pidä uusi rentoutushetki aina, kun tunnet sen olevan sinulle hyödyksi. 


 

Lähteet: 

Nyyti ry

Suomen Mielenterveys ry

Terveyskylä.fi

Väestöliitto

 

Lisää Elinan kirjoituksia ja ajatuksia löydät Instagramista @ptelina.fi ja Elinan blogista osoitteesta www.ptelina.fi

 

Lue myös nämä