Miksi treenaaminen kaverin kanssa on tuplasti tehokkaampaa?

25.5.2018 14:52

Jos haluat varmistaa hyvät tulokset kuntosalilla, niin treenaa yhdessä kaverin kanssa. Sen lisäksi, että yhdessä treenaaminen on hauskempaa, on se usein myös huomattavasti tuloksekkaampaa. Kaverin kanssa treenaaminen nimittäin madaltaa liikkeelle lähtemisen kynnystä, tsemppaa lähtemään huonosta vireestä huolimatta, pistää puristamaan vielä lisätoiston tai pari ja tekee treenaamisesta selvästi mielekkäämpää sekä monipuolisempaa.

Kalenteroitu treeni tulee tehdyksi

Yksin treenaamisessa on useita epävarmuustekijöitä. Yksi niistä on lähtemisen vaikeus. Kun treeni on kalenteroitu ja sovittu toteutettavaksi ystävän kanssa, on lähtemättä jättäminen miltei mahdotonta. Tai ainakin se edellyttää kekseliäisyyttä ja selittelyä. Jos treenitreffit on sovittu salille kuudeksi, ei pieni sade, Kauniit & rohkeat, sohvan vetovoima tai tekemättömät kotityöt koidu esteeksi lähtemiselle. Sen sijaan odotat ehkä jo innolla kaverisi näkemistä, kuulumisten vaihtoa ja mukavaa treeniä, josta ei hikeä ja hilpeyttä jää puuttumaan.  

Toisen hyvä vire siivittää

Aina ei jaksa, eikä huvita. Jos treenaat yksiksesi, on edellinen yhtälö turmioksi: Treeni ei maistu, eikä kehitä, jos fiilis on alavireinen ja energiat ovat vähissä.

Kaverin kanssa treenatessa fiilis painuu harvemmin pakkasen puolelle. Jo ystävän näkeminen ja yhdessä tekeminen saavat tunnelman nousemaan ja mielen piristymään. Ja harvemmin alavireinen päivä sattuu osumaan yhtä aikaa molemmille osapuolille. Toisen hyvä vire tarttuukin helposti myös kaveriin, jonka johdosta heikosta lähtöasetelmasta kehkeytyy kuitenkin varsin kelvollinen ja kehittävä treeni. Treenikaverin hyvästä fiiliksestä ja tsempistä hyötyvät siis yhdessä treenattaessa aina molemmat osapuolet.

Varmistus mahdollistaa lisätoiston

Treenaaminen kaverin kanssa lisää myös treenin tehokkuutta ja tuloksekkuutta. Kun yksin treenatessasi lopetat helposti sarjat ensimmäiseen hapotuksen ja hengästymisen tunteeseen, saa treenikaverin tsemppaus Sinut yrittämään vielä yhtä tai paria lisätoistoa. Yksin sitä tulee lisäksi kuulosteltua jopa liikaakin oman kehon sekä mielen signaaleja, jotka harvemmin kannustavat ylittämään mukavuuskynnystä. Treenikaverin kanssa voit tehdä sen lisäksi turvallisesti, sillä hänen varmistaessaan suoristustasi, ei pelkoa voimien loppumisesta ja painojen alle jäämisestä ole olemassa.

paritreeni

Kilvoittelu kehittää

Lähes jokaisessa meissä asuu pieni kilvoittelija. Harva meistä pystyykään vastustamaan kiusausta, kun treenikaveri laittaa itsensä likoon ja tekee treeniliikkeet vähän isommilla painoilla tai pidemmillä sarjoilla. Niin kauan, kun suoritustekniikka säilyy hyvänä ja järki matkassa, ei pienestä kilvoittelusta ole kuin hyötyä suorituskyvyn kehittämisen ja tavoitteellisen harjoittelun näkökulmista.

Vertaistreenari nopeuttaa oppimista

Yhdessä treenaaminen mahdollistaa myös nopeamman ja tehokkaamman oppimisen. Toisen osapuolen tieto ja osaaminen siirtyvät yhdessä harjoiteltaessa myös toisen treenaajan pääomaksi. Tsempin ja kannustuksen lisäksi saat rehellistä ja avointa palautetta suoritustekniikoistasi sekä treenien toteutustavoistasi. Treenikaverin kanssa harjoittelu onkin parhaimmillaan kuin kahdensuuntausta personal trainingia, jossa molemmat osapuolet saavat nauttia vertaistreenarinsa kannustuksesta ja itsekin treenarina toimimisesta.

Tule treenaamaan EasyFit –kuntokeskukseen ystäväsi kanssa. Se onnistuu helposti EasyFit –vierailijapassilla:

Lue myös nämä