Unohtuiko terveelliset elintavat lomalla?

3.9.2019 08:47

Lomakausi näkyy personal trainerin työssä vedenjakajana. Kun tapaan asiakkaita ennen lomaa, he ovat hyvin luottavaisia siitä, että lomalla jää arkea paremmin aikaa liikunnalle ja ruokailu on terveellisempää. Kun tapaan saman asiakkaan uudelleen loman jälkeen, on kertynyt hyvä lista selityksistä hyvien suunnitelmien kariutumiselle. Ja ihan hyvästä syystä. Kun elämän muut rutiinit hetkeksi katoavat, katoavat rutiinit myös ravitsemuksen ja liikunnan ympäriltä. Kesällä ja lomalla on paljon reissuja ja juhlia, jolloin syöminen voi olla epäterveellisempää ja alkoholinkäyttö saattaa karata liikakäytön puolelle. Ja liikkumaan ei ehdi, kun on niin paljon kaikkea muuta puuhaa.

Lomalta ei kannata odottaa ihmettä terveellisemmän ravitsemuksen ja liikunnan saralla. Lomalta kannattaa odottaa lomaa, rentoutumista ja palautumista. Jos liikunta ei ole luonteva osa arkea, ei tilanne muutu paremmaksi lomalla. Mikäli nyt podet huonoa omaatuntoa lomasta, niin anna itsellesi hyvillä mielin vähän armoa. Lomaa kannattaa pitää “ylläpitävänä” vaiheena ja keskittää halutut muutokset hetkeen, kun loma loppuu ja palaat töihin. Muutoksessa on aina momentumia, jolloin on tutkitustikin helpompi luoda uusia arjen rutiineja.

Takaisin arkeen

Loman jälkeiset viikot ovat tärkeitä, kun palataan takaisin normaaliin arkirytmiin. Liikunta-ajat, ruokailujen järjestäminen ja riittävästä levosta huolehtiminen kannattaa sisällyttää arkeen heti, kunhan loma päättyy. Aloita niistä ennen kuin hautaudut työkuorman alle, sillä muuten starttaat huonoilla rutiinella ja jämähdät niihin kiinni.
Muista myös, että vaikka loma loppuu ja työt alkaa, niin kesä saattaa kuitenkin vielä jatkua. Käy iltaisin uimassa, ulkoile paljon ja nauti viilenevistä keleistä esimerkiksi polkupyörän selässä. Jos alkoholia tuli lomalla nautittua liikaa, on töiden alkaminen viimein hyvä syy laittaa korkki kiinni. Ja kun päivät pimenevät ja ilmat huononevat, niin muista, että meidän kuntosalilla ja ryhmäliikuntatunneilla paistaa aina aurinko!

 

Lue myös nämä