Aloittelijan treenivinkit salille

3.8.2022 08:00

Elokuun alku on monelle se hetki, kun salitreenien aloittaminen tuntuu ajankohtaiselta. Kuten muidenkin uusien asioiden, myös salitreenien aloittaminen saattaa jännittää ensimmäistä. Mutta hei, jännittäminen on aivan normaalia!

Löysimme yhden salitreenejä aloittelevan jännittäjän ja kysyimme, mitkä asiat mietityttävät eniten. Personal trainerimme Lauri Hannola vastasi asiakkaamme kysymyksiin ja antoi parhaat vinkit salitreenien aloittamiseksi. 


 

Aseta tavoitteet

Suunnittelen aloittavani kuntosaliharjoittelun ensimmäistä kertaa, mitä asioita olisi hyvä ottaa huomioon ennen treenejä?

Hienoa, olet tekemässä yhden elämäsi parhaista päätöksistä! Voisit aluksi miettiä tavoitteitasi: mitä haluat harjoittelulla saavuttaa? Toisekseen, kuinka monta kertaa viikossa ajattelit harjoitella? Tavoitteet, kuten viikkoharjoitusten lukumäärä, kannattaa asettaa mieluummin hieman vajaaksi. Mikäli hyvänä viikkona pääset kolmesti salille, tavoite voi alussa olla 2. Tämä riippuu kuitenkin aina yksilöstä.

 

Miten pääsen treeneissä parhaiten alkuun?

Parhaiten pääset alkuun yhdessä koulutetun personal traineriin kanssa. Meillä EasyFitillä ensimmäinen tapaaminen eli liikuntaneuvonta on ilmainen, joten ota rohkeasti yhteyttä valmentajaan. Tapaamisen idea on kartoittaa lähtötilanteesi ja pohtia, voisiko valmentajasta olla apua aloittamisessa. Tämä on myös hyvä mahdollisuus tutustua valmentajaan.

Vaikka et kaipaisi tai pystyisi juuri nyt maksamaan valmennuspalveluista, saat ilmaisesta liikuntaneuvonnasta hyviä vinkkejä myös omatoimiseen aloitukseen ja voit palata personal trainerin juttusille myöhemmin tarpeen vaatiessa. 

 

Treenaa järkevästi

Millaisia treenejä alussa kannattaa suosia?

Toimiva ratkaisu on 1-jakoinen harjoitusohjelma, jolloin koko vartalo harjoitellaan joka kerta. Tällöin keskitymme isoihin lihasryhmiin ja muihin tärkeimpiin asioihin. Toisin kuin usein luullaan, 1-jakoinen harjoitusohjelma mahdollistaa myös priorisoinnin. Käytän tätä mahdollisuutta yleensä kehonkoostumusmittauksessa tai muuten havaittujen puolierojen korjaamiseen. Tällä on potentiaalisesti kauaskantoiset positiiviset seuraukset.

 

Kuinka usein alussa kannattaa treenata? Voiko peräkkäisinä päivinä treenata tai voiko salille mennä, jos lihakset ovat vielä edellisestä treenistä kipeät?

Aloittelija voi harjoitella järkevällä harjoitusohjelmalla 2-4 kertaa viikossa. Yleisesti ottaen harjoittelu kannattaa jakaa tasaisesti pitkin viikkoa. Tarvittaessa aloittelijakin voi harjoitella kipeillä lihaksilla tai peräkkäisinä päivinä, mikäli arjen kiireet sitä edellyttävät. Kuitenkaan esimerkiksi samaa koko vartalon ohjelmaa en tekisi peräkkäisinä päivinä, vaan ottaisin vaikka yhden lepopäivän väliin.

 

Mittaa kehitystä

Millä tavoin suosittelet mittaamaan kehitystä?

Sen jälkeen, kun tekniikat ovat kunnossa ja tasalaatuisia, suosittelen mittaamaan kehitystä numeroilla. Suosittelen jokaista valmennettavaani kirjaamaan ylös käytetyt painot, toistot ja sarjat. Tämä lähestymistapa toimii sekä voiman että lihasmassan kehittämisessä. Valmentajana seuraan volyymikuorman* kehittymistä sekä esimerkiksi sitä, että priorisoitavalle lihasryhmälle tulee riittävästi kuormitusta.

(*Volyymikuorma tarkoittaa käytännössä harjoittelun kokonaistoistomäärää esimerkiksi viikon aikana. Eli kuinka paljon toistoja sinulla tulee millekin lihasryhmälle/liikesuuntaan ja kuinka paljon kropalle yhteensä toistoja ja kuormitusta kaiken kaikkiaan.)

 

Hyödynnä ammattilaista

Mitä hyötyä on personal trainerin kanssa treenaamisesta ja miksi treenit kannattaisi aloittaa personal trainerin kanssa?

Personal trainerilla on asianmukainen koulutus ja usein myös aktiivitreenaajan tausta. Tämän vuoksi harjoittelusi tulee olemaan turvallista ja tehokasta - aina tässä järjestyksessä. Osaava valmentaja ajattelee puolestasi myös pitkällä tähtäimellä. Kaikkien ei tarvitse tehdä samoja virheitä. Useampi valmennettavani on ollut positiivisesti yllättynyt siitä, että harjoittelu todella johtaa johonkin. Tuloksia on hauska tarkastella matkan varrella.

 

Ota rohkeasti ensimmäinen askel ja tule tutustumaan lähimpään EasyFit-keskukseesi ilmaiseksi. Tilaa vierailijapassi tästä ja tarkasta asiakaspalvelun aukioloajat ensimmäistä treeniä varten. 

 

Aloittelijan treenivinkit salille

Lue myös nämä