Jännittääkö salitreenien aloittaminen?

15.9.2021 07:00

Jännittääkö salitreenien aloittaminen? Et ole yksin pelkosi kanssa! Uuden asian aloittaminen ja testaaminen jännittää lähes jokaista meistä. Mutta miten päästä yli jännityksestä ja madaltaa kynnystä salitreenien aloittamisessa? 


 

Entä ne mahamakkarat, osaamattomuus ja muiden katseet?

Monet stressaavat omaa ulkonäköään ja pelkäävät tuijotuksia salille tullessaan. Mikään tietty seikka ulkonäössä ei ole jännityksen syy, vaikka se siltä tuntuu - myös hyväkuntoiset ja laihat jännittävät. Pelkona saattaa lisäksi olla, ettei laitteita osaa käyttää tai liikkeet tekee “nolosti” väärin. 

Tuijotuksia ja omaa kehoa jännitti myös Anna: “Ihmiset keskittyvät omaan treenaamiseen, eivätkä toisten tuijottamiseen”. Annan ja kaikkien muiden treenaamaan uskaltaneiden kunniasanalla: kyllä sinne salille uskaltaa tulla ja jännitys kuuluu asiaan!

Ketä tahansa voi jännittää, miehiä, naisia, nuoria, vanhoja. Jännittämistä ei siis kannata häpeillä turhaa! Muista myös, että jokainen kokenut lihaskönttikin on joskus astellut epävarmana salille ensimmäistä kertaa.


 

Mikä avuksi jännitykseen?

Keinoja löytyy useita ja niistä voi hyödyntää vaikka kaikkia tai etsiä itselleen sopivimman. 

 

Kohtaa uusi tilanne kaverin kanssa

Tuttu ja turvallinen seura voi auttaa jännitykseen. Aloittakaa salitreenit yhdessä puolison, ystävän tai vaikka naapurin kanssa, jolloin voitte hakea turvaa toisistanne. Yhdessä on helpompi ihmetellä, miten laitteet toimivat ja millä painoilla liikkeitä uskaltaa kokeilla.

Kysy myös rohkeasti kokeneemmalta treenaajatutultasi, mikäli voisit lähteä ensimmäisen kerran hänen kanssaan treenille. Saat varmasti apua, sillä mikäpä olisi mukavampaa, kuin auttaa asiassa, joka on itselle tuttu ja mielekäs. Kerro rohkeasti, ettet ole käynyt aikaisemmin salilla. Näin ystäväsi ei yritä haastaa sinua liikaa tai ohjaa sinua tekemään liian vaikeita liikkeitä heti ensimmäisellä kerralla.

 

Me olemme sinua varten

Apua aloittamiseen saat luonnollisesti myös kuntosalilta. EasyFitillä voit varata itsellesi ilmaisen liikuntaneuvonnan, jossa personal trainer esittelee sinulle kuntosalin ja käy läpi tavoitteesi sekä antaa henkilökohtaiset liikuntasuositukset ja vinkit tavoitteidesi saavuttamiseksi.

Jos kaipaat konkreettista apua myös treenin aikana, voit varata liikuntaneuvonnan jälkeen valmennustapaamisen. Kannattaa myös kysyä, onko uusille jäsenille tarjouksia pt-palveluista. Personal trainer on liikunta-alan ammattilainen, joka osaa arvioida tarpeesi ja auttaa kaikissa kysymyksissäsi.

Kerro valmentajallesi rohkeasti jännityksestä. Hän on paikalla sinua varten ja näyttää yksityiskohtaisesti, miten laitteet toimivat, ja varmistaa, että teet liikkeen oikein. 

Voit kysyä apua ja kuntosaliesittelyn myös asiakaspalvelusta. Voit esimerkiksi tulla ensimmäisellä kerralla vain tarkastamaan tilat ja vasta seuraavalla kerralla aloittaa treenit. Näin tila tuntuu ensimmäisellä treenikerralla jo hieman tutummalta.

Muista tarkistaa asiakaspalvelun aukioloajat. Yleensä henkilökuntaa on parhaiten paikalla arki-iltaisin ja viikonloppupäivisin.

 

Ryhmäliikuntatunnilta hyvä startti

Mikäli kuntosalitreeni ei tunnu omalta, aloita harjoittelu ryhmäliikuntatunneista. Ryhmäliikuntatunnilla et joudu miettimään, mitä liikkeitä tekisit, vaan ammattitaitoinen ryhmäliikunnanohjaaja kertoo ja näyttää, mitä tehdä ja kuinka paljon.

Tunnin teemaan sopiva musiikki kohottaa mahtavasti fiilistä ja yhdessä treenaaminen tuo energiaa. Tarkasta asiakaspalvelulta tai nettisivuilta eri tuntien sisällöt ja aloita tunnista, joka kuulostaa mielestäsi kivoimmalta. Jos sisältö ei aukea, valitse sellainen tunti, joka on suunnattu aloittelijalle tai sopii kaikille. Pian tunnit tulevat jo tutuiksi. 

 

Aloitus virtuaalitunnilta

Jos ryhmäliikunta kiinnostaa, mutta et halua aloittaa treenejä isossa porukassa, kannattaa kokeilla kokeile virtuaalitunteja. Virtuaalitunnit ovat tallennettuja ryhmäliikuntatunteja, joissa ohjaaja vetää tunnin aivan, kuten normaalissa ryhmäliikunnassa, mutta tallenteena isolta näytöltä.

Videolla on hyvä treenimusiikki ja tilassa kaikki tunnille tarvittava, kuten jumppamatto ja painoja. Tunti valitaan ryhmäliikuntatilan pieneltä kosketusnäytöltä. Selaile rohkeasti tunteja ja laita sopiva pyörimään! Tunnin voi myös pysäyttää näytöltä, jos sopiva ei löytynyt kerralla.

Virtuaalitunneista saattaa löytyä samoja tunteja, kuin itse ryhmäliikunta-aikataulusta. Näin voit käydä harjoittelemassa ensin virtuaalitunneilla, ja siirtyä myöhemmin treenaamaan koko ryhmän kanssa, kun treeni on jo tuttu. EasyFitin virtuaalitunteja löydät myös Online-palvelustamme, joten voit halutessasi aloittaa virtuaalituntien harjoittelun jo kotona. 


 

Surffaile 

Viimeisenä vinkkinä on etsiä tietoa netistä. Netti on pullollaan erilaisia treenivinkkejä, joten selaile erilaisia treenisivustoja ja katsele videoita. Saat hyviä vinkkejä esimerkiksi oman EasyFit-keskuksesi tai EasyFit-ketjun somekanavista Facebookista ja Instagramista


 

Kukaan ei ole seppä syntyessään

Ole armollinen itsellesi mitä tulee jännitykseen ja aloittamisen vaikeuteen. Moni hieno matka ja kokemus on alkanut jännityksestä: ensimmäinen työpäivä uudessa paikassa, ensimmäinen kitaratunti, ensitreffit - ehkä pian huomaat jo nauttivasi salille tulemisesta ja treenin jälkeisestä hyvästä olosta! 

Jännittääkö salitreenien aloittaminen

Lue myös nämä