Yrittäjä ja voimanainen - Jatan tarina

2.11.2022 08:00

EasyFit Rovaniemen yrittäjä Jatta kisaa maailman vahvimman naisen tittelistä Floridassa 11.-13. marraskuuta. Jatta treenaa tietenkin omalla salilla, joten salilta löytyy myös lajiin tarvittava välineistö. Nyt Jatta kertoo, miten hänestä tuli yrittäjä ja voimanainen?

 

Kohti maailman vahvin kisoja

Jatta Sipola työskentelee EasyFit Rovaniemellä yrittäjänä, valmentajana ja ryhmäliikunnanohjaajana. EasyFit-yrittäjäksi Jatta päätyi toimittuaan ensin vuoden ajan valmennuksen ja ryhmäliikunnan parissa. Voimanais-taustaa Jatalla on lähes kolmelta vuodelta. Jatan omin sanoin “urani on vielä aika nuori”. 

Oma EasyFit on muokkautunut Jatan lajitreeneihin sopivaksi. EasyFit Rovaniemellä on kaikki tarvittava välineistö vahvinlajin treenaamiseen - “olemme siis hieman eksoottinen EasyFit!” EasyFit Rovaniemeltä löytyy esimerkiksi merimiesteline, 8"- ja 13" tukit, farmarikahvat, viikinkipunnerrus ja ennen lumia myös atlaskivet siirtyvät sisätiloihin. 

Omasta lajista huolimatta Jatta valmentaa suurimmaksi osaksi elämäntapa-asiakkaita: “He ovat lähellä sydäntäni, mutta valmennan myös vahvinlajeihin ja kisoihin tähtääviä aloittelijoita.”

 

Mutta miten Jatta päätyi maailman vahvin -kisoihin alun perin? Oliko voimakisaaminen itsestäänselvyys vai sattuman kauppaa, jopa yllätys?

“Voimamies-lajeihin lähdin sattumalta crossfitin kautta. Osallistuin 2019 Kalotin kovakuntoisin -kisoihin, jossa oli ensi kosketus vahvinlajeihin - niitä oli siellä muutamassa kisalajissa. Kisoista kotiin toin kultapokaalin, joka oli itselle todella suuri yllätys. Tavoite oli olla olematta viimeinen. Kyseisen kisan järjestäjä soitti pari kertaa ja houkkasi lähteä kokeilemaan vahva-lajeja ja kisaamaan sille puolelle. Mietin vain, että no miksipä ei, kun tässähän tätä on jo testattu. Ja siitä seuraavat kisat olivatkin sitten voimalajiliiton SM-kisat 2020, josta tuli myös kultaa kotiin. Aikamoista! Janohan siinä iski ja kisoissa näki paljon muita lajin harrastajia. Nyt kisoja odottaa jo senkin puolesta, että pääsee näkemään ihmisiä, joita seuraa somessa!”

 

Seuraavana edessä olisi Official Strongman Games -kisat, jotka järjestetään 11.-13. marraskuussa Floridan Daytona Beachilla. Suomesta on vuosia sitten ollut kisaamassa kaksi tai kolme naista. Jatta on lähdössä kisaamaan ensimmäisenä lappilaisena! Official Strongman Games -karsintakilpailu järjestettiin Iso-Britanniassa Prestonissa viime heinäkuussa.

“Tammikuussa tuli vastaan karsintakisojen julkaisu ja mietin olisiko minusta siihen - karsimaan itseni maailmalle. Ensimmäinen ajatus oli, että en varmaan pääse karsinnoista läpi, mutta näkisin ainakin, mikä on oman kunnon taso maailman tasoon verrattuna. Kolme parasta saisi paikan maailmanmestaruuskisoihin. Laitoin ilmoittautumisen sisään ja sitten kävikin kisoissa niin hyvin, että sijoituin kolmannelle sijalle!”

Jatta odottaa jo innolla tulevia kisoja, mutta myös jännitystä on havaittavissa: “On todella mahtavaa lähteä tekemään Suomea tutuksi myös vahvinlajien kautta. Ja varsinkin naisten puolesta! Haluan olla hyvänä esimerkkinä, että meistä kaikista on mihin vain jos jaksaa uurastaa kovasti haluamansa asian eteen. Eniten matkassa jännittää lento - se on melkein kellon ympäri koneessa istumista! Kisoja odotan innoissani, kun pääsee näkemään niin paljon lajin harrastajia!”

 

Kuinka treenata maailman vahvimmaksi? 

Jatta treenaa lajinomaisesti kolmesti viikossa. Ryhmäliikunnan ohjaaminen käy treenistä siinä, missä salitreenikin: “Lasken ryhmäliikunnat myös treeneiksi. Kaikki muut ovat palauttavia paitsi SPRINT, jonka vuoksi ei sitten tarvitsekaan lähteä lenkille! Näiden lisäksi liikun työmatkani pyörällä ja nekin lasken kokonaisliikuntamäärään.”

Kolmessa kovassa lajinomaisessa treenissä on mukana vahvinlajin liikkeitä ja  perusvoimaliikkeitä. Treeni voi sisältää esimerkiksi akselimaastavedon, tukkipunnerruksen, kiven noston ja apuliikkeitä, kuten jalkaprässi, leuanveto, ojentajadipit sekä vatsalihasliikkeitä. Lähempänä kisoja treenataan enemmän niitä lajeja, joita tehdään itse kisoissa yleensä. Ryhmäliikunnoista Jatta ohjaan BodyBalancea, Barrea, SPRINTiä ja Kehonhuoltoa. 

 

Maailman vahvin -kisoissa kilpaillaan painoluokissa, joten myös syömisiä on tarkkailtava. Muutamaa viikkoa ennen kisoja painoa pudotetaan muutama kilo, mutta kisojen jälkeen pyritään syömään niin paljon, kuin mahdollista painon kuitenkaan nousematta liikaa. 

“Tiedän suunnilleen, kuinka paljon kulutan ja syön päivässä. Olen sekasyöjä ja syön viisi kertaa päivässä, joista kolme on lämmintä kunnon ruokaa. Syön, joka aterialla hiilihydraatteja, proteiinia sekä rasvaa. Jos en pääse treeneistä syömään heti, mukanani on herajauhe treenin jälkeen juotavaksi.”

 

Tsempit kisoihin

Nuoresta kisaurastaan huolimatta Jatta on ehtinyt saavuttaa jo useita vahvinlajin kilpailuvoittoja Suomessa. EasyFit tukee Jatan maailmanmestaruuskisamatkaa ja kustantaa matkaliput Floridaan. Käy lukemassa lisää Strongman Games -kisoista sekä seuraa Jattaa ja maailman vahvin -kisoja Instagramissa @jamirjami @officialstrongmangames #roadtoofficialstrongmangames sekä Youtubessa Strongwoman Jatta Sipola 

“Meidän EasyFit-ketjun tuen ansiosta pystyn osallistumaan MM-kisoihin! Kiitos matkalipusta ja tsempeistä! “Jatan sijoituksia

2019 Kalotin kovakuntoisin voittaja

2020 Voimalajiliiton SM voittaja alle 75kg

2020 Suomen Vahvin 7.sija

2021 Lapin Riskein voittaja 

2021 Suomen Vahvin pronssi

2022 Lapin Riskein voittaja

2022 Kalotin vahvin voittaja u73kg

 

Jatan ennätyksiä

Isoin kivi 127 kg kakkosena

Maastaveto maksimi 185 kg

Kyykky maksimi kolmonen 135 kg

Merimiesteline 15 m 270 kg

10t kg rekan vetovaljailla 15 m

Maksimi tukkipunnerrus 75 kg

 

Jatta

Lue myös nämä