Liikunnallinen elämä on arvovalinta

28.9.2022 08:00

Kirjoittanut personal trainer Marika Haag

Tuntuuko että sinulta puuttuu itsekuri ja ajattelet, että jonkun pitää ruoskia sinut salille tai ulos lenkille? Koetko syyllisyyttä, kun karkkipussi avautuu ja valahdat illalla sohvalle sen sijaan, että jaksaisit pirteänä lähteä lenkkipolulle?

 

Ota omat ajatukset tarkasteluun

Mitä enemmän liikunnalliseen ja terveelliseen elämään liittyvät asiat aiheuttavat sinulle negatiivisia tunteita, et ehkä ole tehnyt itsellesi selväksi sitä, mitä ne sinulle tarkoittavat ja merkitsevät. Kun liikunnallinen elämäntapa on sisällytetty kokonaisvaltaisesti elämäsi arvoihin, ei syyllisyyttä tarvitse tuntea silloin kun ei jaksa tai ehdi. 

Välillä on ihan ok ottaa se karkkipussi kaveriksi sohvanperukoille, mutta pääasiassa ovat ne tunteet, joita ne sinussa saavat aikaan. Jos satunnaisen karkkipussin avaaminen tuottaa mielihyvää ja auttaa jaksamaan arjessa, etkä masennu ja synkistele sen jälkeen, olet ehkä oikeilla jäljillä. 

Eniten merkitsee se, mitä teet seuraavana päivänä. Jos olet omaksunut ajatuksen siitä, että terveelliseen elämään kuuluu satunnaiset herkuttelut ja karkkipussit sekä lenkin väliin jääminen, ei negatiivisia tunteita pitäisi esiintyä tai pystyt objektiivisesti tunnistamaan ne ja hyväksymään ne osana isompaa kokonaisuutta. Jos karkkipussin avaaminen päivä toisensa jälkeen toistuu, on ehkä aika ottaa itseään niskasta kiinni ja ryhdistäytyä.

 

Selvitä omat arvosi

Oma arvomaailma kannattaa tehdä itselleen selväksi. Arvoilla tarkoitetaan jotain toivottua asiaa, suotavaa käyttäytymistä tai päämäärää. Arvot ovat luonteeltaan käsitteellisiä ja ne ohjaavat ihmisten toimintaa. Arvo tarkoittaa myös merkityksellisyyttä - kun jokin asia on merkitsevä, sen sanotaan olevan arvokas. Arvot liittyvät myös vahvasti henkiseen kasvuun ja omat arvot saattavat kokea isojakin muutoksia matkan varrella. 

Ensimmäinen askel päätöksenteossa kohti liikunnallista ja terveellistä elämäntapaa, on tehdä siitä itselleen merkittävä arvo. Liikunta ja terveys arvoina merkitsevät jokaiselle kuitenkin eri asioita, joten vain sinä itse voit päättää mitä ne sinulle merkitsevät. Yhdessä muiden arvojen kanssa elämästä tulee mielekästä ja kaikki ajatukset ja tunteet osataan käsitellä näiden arvojen puitteissa.

Vastuu omasta terveydestä on yksi merkittävimmistä arvoista, joka yksilöllä tänä päivänä on valittavanaan. Voisin väittää, että tärkein, sillä siihen perustuu oikeastaan koko elämä. Kun olet päättänyt tehdä valinnan ja ottaa liikunnan ja terveellisen elämän tavoitteeksi, kannattaa ottaa yhteyttä valmentajaan, mikäli asiat vaativat kirkastusta. Valmentaja voi auttaa määrittämään yhdessä tavoitteet ja muodostamaan käsityksen siitä, miten tavoitteisiin päästään ja miten liikunnallinen elämäntapa pysyy osana loppuelämääsi. 

Myöskään tässä asiassa ei ole oikotietä onneen, eikä kahden kuukauden pikalaihdutukset tai 10-kerran salikortti tuo sitä. Kun olet ymmärtänyt terveyden ja liikunnan olevan arvovalinta ja alat elämään arvojesi mukaista elämää, palkitsee se sinut parhaalla mahdollisella tavalla.

 

Liikunnallinen elämä on arvovalinta

 

Lue myös nämä