Lopeta laihduttaminen – panosta hyvinvointiin

11.5.2022 08:00

Laihduttaminen tarkoittaa monen mielikuvissa ruoan vähentämistä, rääkkitreenejä ja kokoaikaista nälkää. Monet päättävät aloittaa laihduttamisen näiden mielikuvien perusteella. Paino putoaa alussa nopeasti, kunnes homma tyssää seinään, eikä mitään enää tapahdu. Tämä saa aikaan epäonnistumisen tunteen ja paluun vanhoihin epäterveellisiin tottumuksiin.


 

Miksi laihduttaminen ei kannata?

Monet laihdutustarinat kertovat samaa ja todistavat, ettei laihduttaminen toimi. Lisäksi pitkää miinuskaloreilla eläminen ja samalla kovaa treenaaminen ei ole millään tavoin terveellistä. Pahimmissa tapauksissa laihduttaminen saa aikaan täysin päinvastaisen reaktion ja paino  nousee alkulukemia korkeammaksi. 

Laihduttaminen ei tuo onnea. Muutaman pudotetun kilon jälkeen asetetaan uusi tavoite ja jatketaan painon pudottamista. Laihduttamalla ei saavuteta tyytyväisyyden tunnetta, sillä kehonkuva on vääristynyt, eikä kehon muutoksia osata nähdä. Itsensä näkee edelleen lihavana laihdutetuista kiloista huolimatta. 

Nälästä johtuen laihduttamisen aikana on helppo repsahtaa herkuttelemaan. Repsahduksen lisäävät huonoa omaatuntoa ja tyytymättömyyttä itseen. Omaa syömistä tarkkaillaan ja kaloreita lasketaan entistä tarkemmin. Laihdutus lisää syömishäiriökäyttäytymistä ja voi johtaa pahimmassa tapauksessa syömishäiriöön. Ruoasta tulee mörkö, joka alkaa hallita elämää.

Liian vähäinen ravinto voi aiheuttaa puutostiloja, luiden haurastumista tai muita vakavia terveysongelmia. Vähäinen ravinto ja rankka kestävyysliikunta saavat aikaan rasvan palamisen sijaan lihasmassan vähentymisen. Paino putoaa, mutta rasvaprosentti pysyy samana tai jopa nousee. 

Laihduttamisen ajatellaan päättyvän siihen hetkeen, kun toivotut kilot on karistettu. Monesti kuitenkin unohdetaan, etteivät laihdutetut kilot pysy poissa palaamalla vanhoihin tottumuksiin. Laihduttaminen vaatii jatkoksi painonhallintaa ja uusia rutiineja. Pussikeittokuuri ei toimi pidemmän päälle, koska pussikeittoja syömällä ei voi elää koko loppuelämää. Joskus suunniteltu tapa laihduttaa ei sovi yhteen arjen kanssa ja dieetti päättyy alkumetreille. 


 

Keskity terveyteen ja panosta hyvinvointiin

Laihduttamisen sijaan etusijalle tulisi asettaa oman terveyden parantaminen ja ylläpito. Itselleen tulisi antaa ruoka- ja kehorauha sekä opetella hyväksymään oma keho sellaisena, kuin se on. Oman kehon hyväksymisen jälkeen on helpompaa keskittyä terveyden kannalta olennaisiin asioihin ja omaan hyvinvointiin panostamiseen. 

On myös hyvä tiedostaa, ettei liikunta laihduta. Laihtuminen liikunnan lisäämisen motivaationa ei toimi, vaan liikuntaa tulisi lisätä paremman kunnon, jaksamisen ja terveyden takia. Lisäksi liikunnan lisäämistäkin parempana terveystekona on yleisen aktiivisuuden lisääminen ja paikallaan olon vähentäminen. Näillä voi olla positiivisia vaikutteita painoon ja kehonkoostumukseen. Oman liikkumisen motivaatiota on syytä tarkastella, sillä liikkumisen tulisi olla mielekästä ja kivaa. 

Sekä terveyden että painon suhteen avainasemassa on terveellinen ravinto. Ruoan vähentämisen sijaan ensisijaisena toimena tulisi olla ruoan laatuun ja terveellisyyteen panostaminen. Monipuolisen ja riittävän ravinnon avulla terveys paranee ja samalla paino voi pudota. Terveyden parantumisen ansiosta paino jää toissijaiseksi asiaksi.

Syömisen säännöstelystä ja tarkkailusta on vaikeaa päästä eroon. Ruokailutottumuksien muuttamisella kohti intuitiivista syömistä on apua terveen ruoka- ja kehosuhteen luomisessa. Lisäksi intuitiivisella syömisellä voi olla positiivisia vaikutteita painoon. On kuitenkin syytä olla tarkkana, ettei motivaationa syömisen muuttamisessa intuitiiviseen ruokailuun ole painon pudottaminen. Intuitiivisen syömisen tavoitteena on hyvän olon löytäminen, ei kehon muutokset. 

Laihdutuskulttuurin vahvan olemassa olon takia ja mediassa pyörivien terveysvinkeiksi naamioitujen laihdutusvinkkien takia omien ajatuksien ja tapojen muuttaminen vaatii harjoittelua. Kun ajatukset eivät pyöri koko ajan laihduttamisessa ja negatiivisessa kehokuvassa, on itselle onnellisuutta tuovien asioiden löytäminen ja toteuttaminen helpompaa. 


 

6.5. vietettiin kansainvälistä Älä laihduta -päivää. Lue lisää aiheesta blogin linkeistä ja Syömishäiriöliiton sivuilta

 

EasyFitillä haluamme tarjota asiakkaillemme hyväksyvän, turvallisen ympäristön, joka mahdollistaa hyvinvointia ja liikuntaa, aina terveellisellä pohjalla – nyt ja jatkossakin. Emme kannusta liikkumaan ruoan ansaitsemiseksi tai vähentämään ruoan määrää herkkujen kompensoimiseksi. Haluamme kannustaa terveellisiin elämäntapoihin, joihin kuuluu myös salliva syöminen ja herkuttelu. 

Lopeta laihduttaminen

 

Lue myös nämä