Miten pukeutua kuntosalille?

6.3.2024 08:00

Jos edellisestä käynnistä saliympäristössä on vierähtänyt hetki, saattaa pukeutuminen pohdituttaa. Onko ainoa vaihtoehto marssia urheiluliikkeeseen ja päivittää kaikki treenivaatteet? Mitä kannattaa hankkia, jos on suuntaamassa kuntosalille ensimmäistä kertaa? Entä mikä treenivaatemuoti?
 

Löydä itsellesi toimivat treenivaatteet 

Kehtaako salilla näyttäytyä vanhoissa collegehousuissa ja kulahtaneessa t-paidassa? Vastaus on: ehdottomasti kehtaa! 

Salille kannattaa tulla sellaisissa vaatteissa, jotka tuntuvat itsestä hyvältä. Tärkeintä on nimenomaan mukavuus ja vaatteiden toimivuus. Treenaamaan tullessa kannattaakin pukea joustavat, kevyet ja hengittävät vaatteet, jotka tuntuvat päällä mukavilta, etkä joudu keskittymään päällä oleviin vaatteisiin treenin aikana. Paksut collegehousut tai hengittämätön kangas eivät välttämättä ole sen kaikista paras vaihtoehto kovaan hikitreeniin. Myöskään joustamattomat vaatteet eivät toimi, sillä ne rajoittavat liikkuvuutta. 

Kiinnitä huomiota myös alusvaatteisiin. Liikkumiseen sopivat kaikista parhaiten ohuet, ihonmyötäiset alushousut. Naisten kannattaa panostaa hyviin, sopivan tukeviin treeniliiveihin. Kehonhuoltoon ja joogaan riittää kevyt tuki, kuntosalilla toimivat keskitukevat liivit, kun taas HIIT-treeniin ja juoksumatolle kannattaa hankkia erittäin tukevat versiot.
 

Merkillä väliä?

Treenivaatteiden hintalapulla ei myöskään ole mitään merkitystä. Kalliit treenitrikoot voivat toki olla samaan aikaan hyvännäköiset, mukavat ja toimivat, mutta yhtä hyvin pärjää myös markettimerkin jumppahousuissa. Erilaisia treenivaatemerkkejä löytyy lukuisia ja monella treenaajalla on oma suosikkimerkkinsä treenivaatteiden osalta. Itselleen täydellisesti istuvat treenivaatteet löytää kuitenkin vain kokeilemalla.
 

Oma vaatekaappi avuksi 

Kun olet aloittamassa kuntosali- tai ryhmäliikuntaharrastusta, kannattaa kurkata ensimmäisenä omaan vaatekaappiin. Mikäli sieltä löytyy jo valmiina treenaamiseen sopivia vaatteita, ei niitä kannata ensimmäisenä lähteä hankkimaan.
 

Kengät

Alussa vaatteita tärkeämpi hankinta on sisällä liikkumiseen sopivat kengät. Monipuoliseen salitreeniin kengiksi sopii hyvin lähes mitkä tahansa urheiluun tarkoitetut sisäkengät. Mikäli aiot harrastaa erityisesti painonnostoa tai ryhmäliikuntaa, valitse kengät urheiluliikkeessä myyjän avulla tarpeesi mukaan. Jalkineissa trendinä on viime vuosina nostanut päätään paljasjalkakengät, joihin kannattaa tutustua erityisesti, mikäli jalkaterissä tai varpaissa on kiputiloja tai virheasentoja. Paljain jaloin salilla ei sovi kuitenkaan kulkea, vaan kuntosalilla tulee aina olla treenikengät jalassa hygienia- ja viihtyvyyssyistä. Joillakin rauhallisilla ryhmäliikuntatunneilla, kuten joogassa ollaan toisinaan ohjatusti ilman kenkiä.
 

Malttia hankintoihin

Treenivauhtiin päästyä voi alkaa pohtia tarkemmin, millaisissa vaatteissa haluaa liikkua. Tuleeko nykyisissä liian kuuma, hankaako jokin sauma tai joutuuko koko ajan asettelemaan vaatteita uudelleen. Kiinnitä juuri näihin asioihin huomiota uusia treenivaatteita hankkiessasi. Kun sovitat treenivaatteita, tee muutama hyppy, kyykky tai muu treeniliike, jotta tunnet, miten vaatteet toimivat treenatessa.
 

Tämän hetken treenimuoti

Tällä hetkellä treenivaatemuodissa on nähtävissä 90- ja 00-lukujen uusi tuleminen. Erilaiset verkkapuvut ja leveälahkeiset treenitrikoot ovat tehneet paluun ja niitä näkee käytettävän kuntosalin lisäksi myös arkivaatteina. Yksi, todennäköisesti jäädäkseen tullut ilmiö on mukavuuden, toimivuuden ja estetiikan yhdistelmä. Enää ei riitä, että treenivaatteet näyttävät hyvälle, vaan niiden on myös oltava mukavia päällä ja toimittava tarkoituksessaan eli treenaamisessa. 

Naisten treenivaatteissa saumattomat tai monille tutummin seamless-treenivaatteet ovat olleet pinnalla jo muutaman vuoden. Niissä yhdistyy nimenomaan mukavuus, toimivuus ja esteettisyys. Lähes kaikkia vaatekappaleita on saatavilla saumattomina: treenitrikoot, paidat, treeniliivit ja alushousutkin voivat olla saumattomia. 

Treenihousuissa suosionsa ovat säilyttäneet korkeavyötäröiset treenitrikoot. Treenipaidoissa pinnalla ovat niin tyköistuvat cropatut topit kuin ylisuuret t-paidat. Kesällä treenataan taas kevyemmin jopa biker shortseissa ja treeniliiveissä. 

Miesten treenivaatteissa muoti-ilmiöt eivät näy yhtä selvästi. Housujen osalta pintansa ovat pitäneet niin treenishortsit kuin collegehousut. Miehet pukeutuvat salille tullessaan mieluiten puuvillaiseen tai tekniseen t-paitaan.
 

Mitä tarvitset salille?

  • Treenipaita: lyhyt- tai pitkähihainen tekninen paita tai kevyempään treenaamiseen puuvillapaita.
  • Treenihousut: pitkät tai lyhyet treenitrikoot, shortsit tai kevyempään treenaamiseen college-housut.
  • Kengät: sisäliikuntakengät
  • Alusvaatteet: hiertämättömät alushousut ja naisille riittävän tukevat treeniliivit
  • Muista myös: sukat, juomapullo ja treenipyyheMiten pukeutua kuntosalille?

Lue myös nämä