Opi vetämään leukoja

19.10.2022 08:00

Leuanveto on ehdottomasti yksi yläkropan kuningasliikkeistä! Olit sitten leuanvetojen konkari tai matkalla kohti ensimmäistä leukaa, vaatii leukojen vetäminen harjoittelua. Personal trainer Lauri Hannolan vinkeillä saat vedettyä ensimmäisen leukasi ja kehityt leuanvedoissa entistä paremmaksi vetäjäksi.

 

Kohti ensimmäistä leukaa

Millaisia harjoitteita tulisi tehdä, jotta saan vedettyä ensimmäisen leukani?

Leuanvetojen treenaaminen kaksi kertaa viikossa riittää. Sinun kannattaa treenata leuanvetoja kuminauha-avusteisesti sekä hyödyntää negatiivisia leuanvetoja (jarruttava työ). Kuminauhan vahvuus ja negatiivisten leukojen kesto riippuu tämänhetkisestä tilanteestasi. Mikäli edellä mainitut liikkeet ovat vielä turhan haastavia, tee ylätaljassa maksimivoimaa lisääviä viiden toiston sarjoja (esim. 5x5) nousujohteisesti. Maksimivoimaa treenattaessa lepotaukojen tulisi olla 3-5 minuuttia. 

Personal trainerilta kannattaa kysyä lisävinkkejä ja pyytää treeniohjelman tekoa, jotta harjoittelu on varmasti nousujohteista ja kehityt nopeammin. Personal trainer voi ohjelmoida erilaisia liikevariaatioita, jotka lisäävät leuanvetoihin vaadittavaa voimaa. Näin treenit pysyvät monipuolisina ja motivaatio korkealla. 

 

Miten treenaan leuanvetoja, jos en saa vedettyä yhtä leukaa enempää?

Voit jälleen kerran harjoitella kahdesti viikossa. Ensimmäisessä treenissä teet 1 toiston sarjoja (esim. 10x1) ja toisessa sopivalla kuminauhalla viiden toiston sarjoja. 

 

Miksi leuanveto on niin haastava liike?

Leuanvedossa nostat ylös koko vartalosi painon. Se on haastava ja konkreettinen suoritus. Leuanveto mittaa vertikaalisen vedon voimaa. Vertikaalinen veto on yksi ihmisen pääasiallisista voimantuottosuunnista. 

Eri liikkeet ovat haastavia eri ihmisille. Kevyelle ja jäntevälle leuanveto on todennäköisesti helpompi liike - ainakin omalla painolla suoritettavaksi. Sitten esimerkiksi painavammalle aloittelijalle liike voi olla haastavampi. Mikäli kokeneempi salitreenaaja ei vielä saa leukoja, voi se johtua myös kyvyttömyydestä johtaa voimaa keskivartalon ja puristusvoiman kautta (toiminnallisen harjoittelun puute).

 

Kehity paremmaksi leuanvetäjäksi 

Miten haastan leuanvetoja, kun niistä alkaa tulla helppoja?

Voit alkaa tekemään leukoja lisäpainoilla nousujohteisesti. Toisessa harjoituksessa voit tehdä yleisliike (burpee)+leuanveto-yhdistelmää, mikäli toiminnallinen treeni kiinnostaa. 

 

Mitkä ovat maksimileuanvedon ja toistoleuanvedon erot? Kumpaa kannattaa treenata enemmän?

Maksimileuanvedossa henkilö vetää mukanaan mahdollisimman ison painon ylös. Toistoleuanvedossa henkilö vetää omalla kehonpainolla maksimimäärän toistoja. Suurin osa ajasta kannattaa keskittyä maksimivoiman treenaamiseen 1-6 toiston sarjoilla. Maksimivoiman kehittäminen kantaa melko pitkälle myös toistoleuanvedossa, joten saat kaksi kärpästä samalla iskulla. Mikäli haluat tehdä leuanvetoa kehonmuokkausliikkeenä, voit toki tehdä vaikka 15 toiston sarjoja pumppaavalla tyylillä. Useimmilla tämä tarkoittaa melko vahvan kuminauhan käyttämistä.

 

Leuanveto

Lue myös nämä