Paluu salille koronatauon jälkeen

4.8.2021 07:00

Oletko pitänyt taukoa saliharjoittelusta ja ryhmäliikunnasta koronatilanteen vuoksi? Jännittääkö paluu salille tauon jälkeen? Et ole yksin. Ehkä olet tehnyt toisinaan kotitreenejä ja käynyt ulkoilemassa, mutta vanhat liikuntarutiinit ovat saattaneet kadota, ja sohva kutsua enemmän.

 

Mitä kehossasi tapahtuu tauon aikana?

Eli se tylsä totuus. Lihasvoima ja -massa vähenevät ja kestävyys heikkenee. Paino saattaa ensin tippua lihasmassan mukana, ja pian vähentynyt aktiivisuus jo kerryttää painoa ei-toivottuihin paikkoihin. Tähän päälle vielä kesälomaherkuttelut…

Myös sisäisesti alkaa tapahtua muutoksia. Verenpaine, leposyke ja kolesteroli saattavat kohota ja verensokerin säätely häiriintyä. Mutta eipä lannistuta. Nyt on vain otettava se tärkein askel, aloittaminen.

 

Malta, älä rankaise

Älä rankaise itseäsi väliin jääneiden treenien ja kertyneiden kilojen vuoksi. Palaa tuttujen treenien äärelle, mutta aloita merkittävästi kevyemmin, kuin ennen taukoa. Mitä pidempi tauko on ollut, sitä iisimmin kannattaa aloittaa. 

Ei ehkä ole järkevintä tykittää useampaa ryhmäliikuntatuntia putkeen heti ensimmäisellä viikolla tai valita kaikista kovinta HIIT-tuntia aikataulusta. Ehdit mukaan seuraavallakin viikolla ja fiilis on parempi, kun keho ei tunnu seuraavana aamuna kuin jyrän alle jääneeltä. 

Sama pätee voimaharjoitteluun ja salitreeniin: aloita tutuilla liikkeillä, äläkä lataa heti maksimipainoja tankoon. Mikäli olet pitänyt kirjaa käyttämistäsi painoista tai sinulla on muistissa taukoa edeltävät maksimipainot, aloita noin 60-70 % painoilla aiemmista maksimipainoista. Voit lisätä painoja huoletta seuraavien treenien aikana.

Kun maltat aloittaa rauhallisesti, liikunta säilyy mielekkäänä ja vältyt loukkaantumisilta. Jos aloitat liian rajusti, joudut mahdollisesti pitämään suunniteltua pidemmän tauon ennen seuraavaa harjoittelukertaa ja harjoittelun rutinoituminen vie kauemmin.

Tärkeintä on siis aloittaa, treenata maltilla, eikä rankaista itseään. Muista lisäksi suunnitella treenikerrat etukäteen. Kirjaa kalenteriin tai paina mieleen seuraavat kolme harjoittelukertaa, niin pääset paremmin vauhtiin.

 

Huomioi myös ravinto ja lepo

Kun liikunta alkaa palata osaksi viikkorytmiä, tulee ruokailuunkin kiinnitettyä enemmän huomiota. Syö säännöllisesti, riittävästi ja monipuolisesti. Yhdessä liikunnan kanssa terveellinen ruokavalio auttaa kehoa voimaan paremmin ja näet positiivisia muutoksia kehossasi nopeammin.

Kun liikunnan määrä lisääntyy, kaipaa keho myös lepoa palautuakseen ja kehittyäkseen. Nuku riittävästi, malta rentoutua ja anna kehon palautua liikuntakertojen välissä. Mikäli keho kipeytyy ensimmäisistä liikuntakerroista, ota muutama päivä täysin levon kannalta ja kevennä seuraavia treenejä. Näin keho pysyy muutoksessa mukana.

 

Näin onnistut:

  1. Aloita
  2. Malta, älä rankaise
  3. Luo rutiini

Tsemppiä aloittamiseen!

 

Miten EasyFit voi auttaa?

Muista myös hyödyntää EasyFitin ilmainen liikuntaneuvonta, jossa personal trainer auttaa sinut alkuun. Liikuntaneuvonnassa käytte läpi tavoitteesi ja mahdolliset rajoitteesi ja saat lisää vinkkejä aloittamiseen. Kysy aina henkilökunnalta, jos jokin askarruttaa mieltä tai kaipaat ohjausta. Olemme paikalla sinua varten!

 

Paluu salille koronatauon jälkeen

 

Lue myös nämä