Ravintomyytit 1 - voiko proteiinia syödä liikaa?

14.12.2022 08:00

Onko proteiinin syöminen yliarvotettua, onko proteiinijuoma pakollinen treenin jälkeen ja voiko kasviproteiinilla kasvattaa lihaksia? Muun muassa näihin myytteihin löydät vastaukset ja perustelut ravintomyyttien ensimmäisestä osasta, joka käsittelee proteiiniin liittyviä uskomuksia.

 

Myytti 1

Proteiinin syöminen on yliarvostettua.

 

Osittain totta

Proteiinin syöminen on tärkeää siinä, missä hiilihydraattien ja rasvojenkin, mutta erityisesti treenipiireissä proteiinia pidetään ehkä liiankin suuressa arvossa. Proteiinia lisätään moniin elintarvikkeisiin ja lisätyllä proteiinilla saadaan elintarvike kuulostamaan terveellisemmältä. 

Päivittäisestä energiansaannista proteiinin osuus tulisi suositusten mukaan olla 10-20 E%. Proteiinia ei siis tarvitse syödä koko ajan mielin määrin. Kun proteiini nautitaan laadukkaista lähteistä, ei määrän tarvitse olla valtava. 

 

Myytti 2

Proteiinia pitää syödä kerralla tarpeeksi, jotta se imeytyy.

 

Tarua

Lähtökohtaisesti kaikki proteiini imeytyy, söi sitä kerralla vähän tai paljon. Syödyllä määrällä ei siis ole merkitystä imeytyvyyteen. Määrä vaikuttaa enemmän proteiinisynteesiin eli lihasmassan kasvuun.

 

Myytti 3

Proteiinijuoma on pakollinen treenin jälkeen, jos haluaa kasvattaa lihasmassa.

 

Tarua

Proteiini- tai palautusjuoma treenin jälkeen ei todellakaan ole pakollinen. Jos treenin jälkeen on kova nälkä, voi proteiinijuoma auttaa pahimpaan nälkään, mutta saman tehtävän hoitaa myös esimerkiksi banaani. Treenin jälkeen nautitusta proteiinista voi olla pientä hyötyä lihasmassan kasvattamisessa ja treenistä palautumisessa, mutta yhtä ison hyödyn saa syömällä proteiinipitoisen aterian hetki treenin jälkeen. 

 

Myytti 4

Kasviproteiinista ei saa kaikki tarvittavia aminohappoja ja siksi lihasmassa ei kasva kasviproteiinilla.

 

Tarua

Kun kasviproteiinia syö useista eri lähteistä, aminohappokoostumuskin täydentyy riittävästi. Yhdestä kasviproteiinin lähteestä ei välttämättä saa kaikkia välttämättömiä aminohappoja, mutta syömällä monipuolisesti erilaisia kasviproteiineja, kaikkia välttämättömiä aminohappoja saa kyllä riittävästi. Vegaanin on kuitenkin pidettävä huoli myös riittävästä energiansaannista, jotta energia riittää lihasmassan kasvattamiseen.

 

Myytti 5

Maitoproteiini imeytyy proteiineista parhaiten. 

 

Totta

Erityisesti maidon herasta tehdyt proteiinivalmisteet imeytyvät tehokkaasti. Mikäli lisäproteiinille on tarvetta, maitohera on paras vaihtoehto. Kaikki proteiini imeytyy kuitenkin hyvin, joten pelkän heran käyttö imeytyvyyden takia ei ole kovin perusteltua.

 

Myytti 6

Lihaskuntoa treenaava tarvitsee enemmän proteiinia. 

 

Totta

Jo kolme treenikertaa viikossa lisää proteiinin tarvetta. Lisäyksen ei kuitenkaan tarvitse olla valtava ja jo 1,5 grammaa proteiinia painokiloa kohden riittää. Jos lihasmassan kasvu halutaan olevan mahdollisimman suurta, tulee proteiinin määrää optimoida tarkemmin.

 

Myytti 7

Liika proteiini lihottaa siinä missä muukin ruoka.  

 

Osittain tarua

Jos syöt enemmän, kuin kulutat, ei proteiinin syöminen pelasta painonnousulta. Proteiini tekee kuitenkin nopeammin kylläiseksi, joten sitä on vaikeampi syödä liikaa. Lisäksi vaikka teoriassa keho voi muuttaa proteiinia rasvaksi, ei näin kovinkaan usein tapahdu. Proteiinin muuntaminen rasvaksi on keholle turhan työläs prosessi. Painonnousu johtuu siis todennäköisemmin hiilihydraateista tai rasvoista tulleesta ylimääräisestä energiasta.

 

Myytti 8

Proteiinia ei voi syödä liikaa. 

 

Totta ja tarua

Totta siinä mielessä, ettei proteiinista ole terveelle ihmiselle haittaa ja usein proteiinia on myös vaikeaa syödä liikaa proteiinin tuoman kylläisyydentunteen vuoksi. Liika proteiini voi kuitenkin rasittaa munuaisia ja aiheuttaa esimerkiksi diabeetikolla liiallista verensokerin nousua. Proteiinin määrää ruokavaliossa ei missään tapauksessa kannata nostaa äärimmäisyyksiin, sillä keho tarvitsee myös hiilihydraatteja ja rasvoja. Kuten moniin muihinkin ravintoon liittyviin asioihin, myös proteiinin määrään pätee hyvin sanonta: kohtuus kaikessa.  

 

Ravintomyytit

Lue myös nämä