Lupauksena kuntoilun aloittaminen? Älä tee näitä virheitä!

29.12.2021 08:00

Moni lupaa aloittaa kuntoilun uuden vuoden kunniaksi. Lupaus jää kuitenkin usein pitämättä. Jotta sinulla olisi mahdollisimman suuri todennäköisyys onnistua lupauksesi pitämisessä, listasimme neljä yleisintä virhettä sekä vinkit niiden välttämiseksi.   

 

Virhe 1. Aloitat liian lujaa ja pyrit heti täydellisyyteen

Ratkaisu: 

Liian lujaa aloittaminen tarkoittaa suurella todennäköisyydellä niin kipeitä lihaksia, että tunnet jääneesi rekan alle. Liian lujaa aloittamisella ja heti täydellisyyteen pyrkimisellä on usein sama lopputulos: motivaation lopahtaminen. 

Siispä tee suunnitelma, jonka avulla voit aloittaa pikkuhiljaa ja sellaiseen tahtiin, jossa pysyt varmasti mukana: 

- aloita kuntoilu pieninä annoksina

- aloita muutamasta treenipäivästä viikossa

- valitse alkuun lajit, jotka tuntuvat miellyttäviltä

Valmistaudu myös takapakkiin ja ole valmis joustamaan treenipäivistä. Mitä paremmin seuraat kehosi tuntemuksia, sitä nopeammin pääset tavoitteessasi eteenpäin. 

 

 

 

Virhe 2. Asetat itsellesi liian haastavia ja epärealistisia tavoitteita

Ratkaisu:

Miksi turhaa asettaa itselleen niin haastavia tavoitteita, että niihin on lähes mahdotonta päästä? Epärealistiset tavoitteet ovat varma tapa epäonnistua. Pohdi siis tarkkaan, millaiseen tavoitteeseen voit oikeasti päästä ja missä ajassa. 

Voit asettaa itsellesi isomman tavoitteen, johon pääsemiseen voi mennä koko vuosi tai jopa kaksi. Sen lisäksi suosittelemme asettamaan pienempiä välitavoitteita, joihin on mahdollista päästä viikkojen tai kuukausien työllä. Tässä muutama lisävinkki tavoitteiden asetteluun.

Pohdi, 

- mitä muutoksia sinun tulee tehdä tavoitteeseen pääsemiseksi 

- mikä on todellinen motivaatiosi ja onko se tarpeeksi kestävä

- miten pitkäksi aikaa olet valmis sitoutumaan muutoksiin ja tavoitteeseen

  

Virhe 3. Unohdat levon ja palautumisen etkä ota huomioon muuta kuormitusta

Ratkaisu:

Muutos ja tavoitteisiin pyrkiminen voivat lisätä stressiä ja pahimmassa tapauksessa johtaa uupumukseen. Kuntoilun aloittaminen ja lisääminen tarkoittavat aina kuormitusta keholle ja joskus myös mielelle. 

Mikäli elämä on täynnä stressiä ja keho on kovilla jo ilman kuntoilua, ei liikunnan lisääminen auta asiaan, vaan voi pahentaa tilannetta. Kuntoilua aloittaessa olisi hyvä panostaa myös uneen ja lepoon, jotta liikunnasta väsynyt keho pääsee palautumaan mahdollisimman nopeasti. Hyvä palautuminen nopeuttaa tavoitteeseen pääsyä.

Lisäksi kuntoilua aloittaessa on hyvä huomioida muu kuormitus: miten stressaavaa ja kuormittavaa työ on, entä muu arki tai onko elämässä jotain muuta kuormittavaa? Mikäli työ ja arki on hyvin stressaavaa, kannattaa kuntoilussa keskittyä kehoa ja mieltä palauttaviin lajeihin, ja ottaa kuntoilu palautumisen kannalta. 

Hyviä lajeja palautumiseen ovat kaikki kehonhuolto, kuten jooga ja venyttely. Myös rauhallinen kävely tai mukaansatempaava tanssi voivat auttaa stressinhallinnassa. Kevyt liikunta stressaantuneena on aina parempi, kuin liikkumattomuus. Rankat treenit on kuitenkin syytä unohtaa, kunnes stressi on vähentynyt.  

 

Virhe 4. Rämmit yksin eteenpäin

Ratkaisu:

Toisille yksin puurtaminen sopii, mutta suurin osa meistä kaipaa ympärilleen tukea, turvaa ja kannustusta. Tavoitteeseen pääseminen voi helpottua, kun kerrot tavoitteestasi läheisillesi tai asetat yhteisen tavoitteen sinulle tärkeän ihmisen kanssa. 

Yhteinen tavoite motivoi ja todennäköisyys repsahduksille pienenee. Yhdessä tekeminen on myös aina mukavampaa. Kannustuksien saaminen tuntuu hyvältä ja auttaa jaksamaan eteenpäin. 

Myös personal trainer voi olla loistava apu tavoitteeseen pääsemisessä ja motivaation säilyttämisessä. Oman trainerin kanssa treenatessa ei tarvitse miettiä turhia, kuuntelee vain ohjeita ja tekee. Valmentajalta saa valmiin treeniohjelman, joka helpottaa omatoimista treenaamista. Motivaation lopahdettua valmentaja jatkaa tsempata ja auttaa löytämään kadonneen motivaation. 


 

Jos aiot tehdä tänä uutena vuotena lupauksen kuntoilun aloittamisesta, tee fiksuja lupauksia, jotka ovat saavutettavissa ja motivoivat. Muista myös, että me EasyFitillä olemme apunasi myös vuonna 2022.

 

Lupauksena kuntoilun aloittaminen?

 

Lue myös nämä