Näin teet (etä)työpäivästäsi tehokkaamman

14.4.2021 07:00

Viimeisen vuoden aikana monen työelämä on muuttunut ja työpäivään kuuluneet totutut tavat, kuten työmatkapyöräily tai salaattilounas työpaikkaruokalassa ovat vaihtuneet etätyöpäivään kotona. Kotona työskentely tuo uusia haasteita, mutta myös helpotusta työpäivään. Tämän blogin vinkeillä teet etätyöpäivästäsi tehokkaamman ja parannat keskittymiskykyäsi sekä teet vapaa-ajastasi stressittömämpää.  

 Aloita työpäivä “työmatkalla”

Jos työpisteesi sijaitsee tällä hetkellä kotona, työpäivään ei välttämättä kuulu työmatkoja. Aloita työpäiväsi tehokkaasti käymällä noin vartin kävelyllä. Lyhyt kävelylenkki korvaa normaalin työmatkan, saat tehokkaan aloituksen työpäivälle sekä pääset nauttimaan ulkoilmasta. Mikäli normaalisti kuljet työmatkat autolla, tuo lyhyt lenkki mukavaa vaihtelua työpäivän aloitukseen. Vaihtoehtoisesti voit aloittaa aamusi nopealla ja reippaalla kotitreenillä.

 

Keskity tekemään yksi asia kerralla

Kotona työskennellessä ajatukset karkaavat helposti. Tee itsellesi lista työpäivän aikana tehtävistä asioista. Voit listata tehtävät myös tärkeysjärjestykseen. Aloita tärkeimmästä työtehtävästä ja hoida kaikki päivän työtehtävät listan järjestyksen mukaan. Tee yksi tehtävä kerralla loppuun, ennen kuin aloitat seuraavaa. Näin ajatukset pysyvät helpommin kasassa. Hoida myös haastavimmat tehtävät ensimmäisenä, jotta ne eivät jäisi roikkumaan päivän viimeisimmiksi. 

 

Pidä lyhyitä taukoja usein

Työpäivän tauotus on tärkeää, työskenteli sitten kotona tai työpaikalla. Taukojen avulla saat hetken hengähdystauon ja jaksat jatkaa työskentelyä virkeämpänä. Jotta tauot eivät unohtuisi, laita itsellesi herätyskello soimaan tauon merkiksi. Kokeile laittaa herätyskello soimaan esimerkiksi 25 minuutin päähän. Kellon soidessa pidä viiden minuutin tauko ja tämän jälkeen jatka taas töitä ja toista sama uudelleen. Tauon aikana voit tehdä lyhyen jumpan, kävellä talon tai toimiston ympäri sekä hakea esimerkiksi vettä tai kahvia. 

 

Rentoudu lounastauolla

Teit töitä kotona tai työpaikalla, lounastauko kannattaa hyödyntää kokonaisuudessaan. Kotona työskennellessä lyhyempikin lounastauko saattaisi riittää. Käytä kuitenkin koko lounastauko hyödyksi ja nollaa ajatukset tauon ajaksi. Kokeile kehonpainotreeniä tai rentoutumisharjoitusta. Lyhyitä treenejä löydät esimerkiksi EasyFit.fi Online-palvelusta. Lyhyt kävely sopii myös lounastauolle ja lounaan puuttuessa voit aloittaa lounastauon kävelemällä lähimpään kauppaan hakemaan lounasta. 

 

Kirjaa mielessä pyörivät ajatukset ylös

Työpäivän lähestyessä loppuaan kirjaa kaikki tekemättä jääneet työtehtävät, seuraavana päivänä muistettavat asiat sekä mielessä pyörivät ajatukset ylös. Pyri tyhjentämään kaikki ajatukset paperille tai muistioon niin, että voit unohtaa työasiat loppupäiväksi ja kaikki asiat ovat muistissa paperilla seuraavaa työpäivää varten. Näin pystyt rentoutumaan paremmin työpäivän päätteeksi, eivätkä mielessä pyörivät työt unohdu yön aikana. 

 

Päätä työpäivä aktiivisesti

Työpäivän päättyessä lopeta työskentely ajallaan. Kotona työskennellessä töitä saattaa helposti venyttää työajan yli. Päätä päivän työt kerralla, äläkä jätä työasioita roikkumaan enää myöhemmälle iltaan. Päätä työpäivä aktiivisesti. Tee ensin muut ajatustyötä vaativat asiat heti töiden jälkeen. Mikäli mahdollista ajoita myös päivän treeni tehtäväksi heti työpäivän jälkeen, ellet ole ehtinyt tehdä treeniä jo ennen töitä tai lounastauolla. Älä siis lässähdä työpäivän jälkeen ensimmäisenä sohvalle, vaan tee tarvittavat kotityöt ja muut hommat heti alta pois. Näin saat lisää energiaa ja voit rentoutua loppuillan.

 

Tehokkaampi työpäivä

 

Lue myös nämä