Kesäksi kuntoon?

2.3.2022 08:00

Kesäkunnon treenaaminen aloitetaan jo talvella. Kesäkunto tarkoittaa eri ihmisille eri asioita: toiset haluavat päästä kesäkuntoon eli näyttää ulkoisesti paremmalta ja saavuttaa bikinikunnon, kun taas toiset haluavat kesäksi kuntoon eli olla fyysisesti huippukunnossa ja pystyä entistä parempiin suorituksiin. Mutta miten kesäkuntoon pääsee?  

Treenaa itsesi parempaan kuntoon

Kevään lähestyessä vaatekerrokset vähenevät ja kuoriudumme paksujen villapaitojen sisästä. Kesän rantakelit alkavat siintää jo mielessä, mutta talven aikana kunto on päässyt rapistumaan ja muutama lisäkilo on ilmestynyt vyötärölle. Ennen kesää olisi päästävä parempaan kuntoon, jotta ulkona kehtaa näyttäytyä. 

Kesäkunto saattaa aiheuttaa stressiä, mutta huoli pois. Voit päättää itse, millaisessa kesäkunnossa haluat olla, ja jos kesäkunto jää saavuttamatta, uusi kesä tulee taas vuoden päästä. Tai ehkäpä ulkonäköön keskittyvän kesäkunnon sijaan treenaisitkin itsesi ensi kesäksi parempaan kuntoon. Parempi kunto on monin verroin parempi vaihtoehto kuin timmimpi kroppa.

Hyvä kunto on kesällä eduksi monissa tilanteissa: 

  • voit osallistua kesäretkille ilman pelkoa siitä, ettet jaksa tai jäät muista jälkeen
  • voit nauttia kesäkeleistä kuntoillen, eikä kuumuus haittaa menoa
  • voit nauttia kesän herkuista ja grillata ilman huonoa omaatuntoa

Hyvän kunnon tavoittelussa on myös se hyvä puoli, että keho muokkaantuu siinä samassa ilman, että edes keskityt ulkonäöllisiin seikkoihin. Treenatessasi kesäksi kuntoon saat oikeastaan kaksi kärpästä yhdellä iskulla: pääset kesäksi kuntoon ja samalla myös kesäkuntoon. 
 

Aseta tavoite kesäkunnolle

Kesäkuntoon ei pääse parissa viikossa, joten työt on tulee aloittaa hyvissä ajoin. Ensimmäinen tärkeä asia on tavoitteen asettaminen. Tavoitteen on hyvä olla realistinen, jotta siihen on mahdollista päästä. Saavuttamaton tavoite laskee aina motivaatiota ja vie fiiliksen. Miksi siis edes asettaa tavoitetta, joka on täysin mahdoton. 

Kesällä on paljon erilaisia urheilutapahtumia, joten tavoitteen voi yhdistää itselleen mieleiseen tapahtumaan. Ennen lippujen varaamista on hyvä laskea, kuinka pitkä aika tapahtumaan on, jotta ehdit varmasti treenata tarpeeksi. 

Toinen vaihtoehto on keksiä itselle sopiva tavoite kevääksi sekä halutessasi asettaa vielä uusi tavoite syksyksi. Syksyn tavoite auttaa ylläpitämään saavutettua kuntoa. 
 

Ryhdy toimeen

Tavoitteen asettamisen jälkeen on aika ryhtyä tositoimiin. Suunnittele miten usein ja mitä liikuntaa aiot harrastaa. Aloita maltilla ja lisää treenien kestoa ja/tai kertoja viikko viikolta. On turha aloittaa heti täysillä, sillä liikunnan lisääminen on aina pieni shokki keholle. 

Treenaa mahdollisimman monipuolisesti eli muista treenata sekä voimaa että kestävyyttä. Yhdistämällä esimerkiksi lenkkeilyn tai pyöräilyn kuntosaliharjoitteluun treenaat kehoa kokonaisvaltaisesti. Muista keskittyä myös tavoitteeseesi, mutta ota samalla rennosti ja pidä hauskaa treenatessa. 

Tarkista lisäksi, että syöt riittävästi ja sopivan terveellisesti, jotta keholla on tarpeeksi energiaa treenatessasi sekä saat tarvittavan määrän ravinteita. Ravinnosta on apua myös kehon muokkaamisessa, joten jos haluat samalla keskittyä myös ulkonäköön, ravinto on isossa osassa tavoitteeseen pääsyä. 

Mikäli omat työkalut eivät riitä, pyydä apua liikunnan ammattilaiselta eli personal trainerilta. Ota rohkeasti yhteyttä oman liikuntakeskuksesi valmentajaan ja kerro tavoitteestasi. Personal trainerin avulla voit päästä tavoitteeseesi nopeammin ja helpommin. Miksi siis turhaa olla hyödyntämättä ammattiapua.  

Älä stressaa turhaan

Muista olla ottamatta turhaa stressiä kesäkuntoon pääsemisestä. Mikäli et pääse kesäkuntoon ennen kesän alkua, voit aina jatkaa kuntoilua läpi kesän ja asettaa pidemmän ajan tavoitteita. Säännöllinen liikunta osana elämää on aina parempi vaihtoehto, kuin muutaman kuukauden kuntokuuri ennen kesää. 

Ja muista, kesä tulee uudestaan myös ensi vuonna!  

Tilaa Kevätpassi ja aloita treenin EasyFitillä

Mikäli olet vielä vailla omaa liikuntakeskusta, sinulla on loistava tilaisuus aloittaa treenit EasyFitillä edullisemmin. Tilaa Kevätpassi tästä ja aloita treenit nyt!

 

Kampanja voimassa 28.2.-14.3.2022

Kesäksi kuntoon?

Lue myös nämä